Kroppen din

To ulike mønstre for mannlig hårtap

Mannlig hårtap er helt normalt hos de fleste menn etter en viss alder, men hvor på hodet man først mister hår kan variere.

MISTER HÅR I MØNSTER: Utvikler du først M-mønster eller er O-mønsteret mest fremtredende? Foto: goffkein.pro / NTB
MISTER HÅR I MØNSTER: Utvikler du først M-mønster eller er O-mønsteret mest fremtredende? Foto: goffkein.pro / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før. Lommelegens rådgivningstjeneste ble lagt ned fra 1. mai 2023 og det er ikke lenger mulig å sende inn helsespørsmål til Lommelegen.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com. Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no..

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

Hårtap er normalt hos menn

Hårtap i mønster, som på engelsk kalles «pattern hair loss» medfører at man mister hår ofte i et bestemt mønster. Normalt hårtap hos menn kalles også androgen alopecia, androgen referer til mannlige kjønnshormoner. Det er helt normalt og forventet at menn mister hår etter en viss alder.

M-mønster

Hårtapet kan i mange tilfeller begynne med viker som blir mer og mer dyp. Dette kalles ofte hårtap i «M-mønster» da vikene gjør at hårlinjen på hver side er trukket tilbake, mens hårlinjen i midten er upåvirket. Hårtapet begynner med at vikene trekker seg lengre og lengre bakover, og utvikler seg så videre med at hår sentralt på hodet tapes.

O-mønster

Hårtapet kan også utvikle seg i et mønster der man mister hår mer sentralt på hodet tidligere, gjerne i en «O- form» rundt issen på hodet. Ved et slik hårtap er det i begynnelsen også litt hårtap rundt vikene, altså på siden av hodet, men dette tapet er i begynnelsen ofte ikke så fremtredenen som ved hårtap i M-mønster. (1, 2, 3)

LES OGSÅ: Derfor mister menn håret

HÅRTAP: Bildet viser ulike stadier av hårtap hos menn. Foto: Anton Prohorov / NTB. Redigert av Lommelegen.
HÅRTAP: Bildet viser ulike stadier av hårtap hos menn. Foto: Anton Prohorov / NTB. Redigert av Lommelegen. Vis mer

Arvegang

Årsaken til hårtap i mønster er sammensatt. Tidligere trodde man at dette hårtapet var såkalt dominant arvelig, men i ulik grad kom til syne. Når en tilstand er dominant arvelig betyr det at tilstanden vil overføres fra en foreldre som har tilstanden, til halvparten av barna (statistisk sett).

Vi vet nå at hårtap i mønster ikke er koblet til bare et gen og ikke er dominant arvelig. Arvegangen ved hårtap er mer komplisert enn beskrevet ovenfor, og det foreligger en rekke gener som er med å påvirker om man får det eller ikke. (1, 2, 3)

LES MER OM: Hårtap – ulike årsaker

UTVIKLING: Hårtapet kan begynne med dype viker for å så utvikle seg videre til mangel på hår også sentralt på hodet. Foto: docent / NTB
UTVIKLING: Hårtapet kan begynne med dype viker for å så utvikle seg videre til mangel på hår også sentralt på hodet. Foto: docent / NTB Vis mer

Årsak

Det er funnet en rekke gener som man forbinder med hårtap i mønster. Hos menn virker det til at tilstedeværelse av disse genene, sammen med tilstedeværelsen av androgener er avgjørende for at man får tilstanden. Androgen er fellesbetegnelse for hormoner som er viktige i utviklingen av mannlige trekk og reproduksjon.

Det virker til at man må være genetisk disponert, altså at man har en eller flere av genene for at hårtap i mønster skal utvikle seg. Men i tillegg til gener er androgener avgjørende og hårtapet utvikler seg ikke uten tilstedeværende av enkelte kjønnshormoner. Hårtapet begynner først å utvikle seg etter puberteten, og som vi vet er det i puberteten man begynner å produsere kjønnshormoner.

Nye studier tyder også på at andre faktorer spiller inn i tilstanden, slik som prostaglandiner. Prostaglandiner er en gruppe fettsyrer. Det er fortsatt mye vi ikke vet om mekanismene rundt hårtap i mønster. (1, 2, 3)

Hva skjer med håret?

Tilstedeværelse av gener og androgener påvirker hårsekkene på hodet og hårets vekstmønster og vekstsyklus. Håret går fra å kunne vokse lange hårstrå til å vokse korte hårstrå. Og lengden på vekstsyklusene blir kortere, samtidig som pausen mellom vekstsyklusene blir lengre. Dette medfører at man får kortere og mindre hår. Hårtapet utvikler seg over tid, og begynner ofte med at håret blir tynnere, og kan ende opp med at man blir skallet. (1, 2, 3)

LES OGSÅ: Plutselig hårtap

Hårtap hos kvinner

Hårtap kan ramme både kvinner og menn. Det forekommer sjeldnere hos kvinner, og hårtapet forekommer ofte i et annet mønster. Ved hårtap hos kvinner blir håret ofte tynnere mer sentralt på hodet og fram mot pannen, og utvikling av dype viker er ikke det vanlige mønsteret hos kvinner. Hårtap hos kvinner forekommer oftest etter overgangsalderen. (1, 2)

Kilder

1) BMJ best practice, Androgenetic alopecia summary 2) BMJ best practice, Androgenetic alopecia aetiology 3) Donovan, J., Goldstein, B. G., & Goldstein, A. O. Androgenetic alopecia in men: Pathogenesis, clinical features, and diagnosis.

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring

Vi bryr oss om ditt personvern

Lommelegen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer