Talgcyste (aterom)

Aterom er en forstørret talgkjertel i huden. De er helt ufarlige, men kan bli betente og vonde.

"EKSTRA ØRE": Ateromer kan legge seg som en pølselignende klump bak øret. Noen ganger kan de bli infiserte og da vil de bli vonde, hovne og det kan tømme seg puss. Foto: Science Photo Library
"EKSTRA ØRE": Ateromer kan legge seg som en pølselignende klump bak øret. Noen ganger kan de bli infiserte og da vil de bli vonde, hovne og det kan tømme seg puss. Foto: Science Photo Library Vis mer

Spør en lege!

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Hva er en talgcyste?

En talgcyste kalles også aterom eller talgkjertelcyste. Det er en godartet utvekst av en talgkjertel. Ateromer kan ikke klemmes ut, slik man kan med hudormer. Størrelsen kan variere, fra størrelse som en ert til størrelse som et egg. Talgcyuster er ufarlige, men kan bli meget ømme hvis de blir infisert, da kaller vi det en abcess.

TALGCYSTE (ATEROM): Markert som gul kul i lærhuden. Illustrasjon: NTB Scanpix/Shutterstock, norsk bildetekst v. Lommelegen.
TALGCYSTE (ATEROM): Markert som gul kul i lærhuden. Illustrasjon: NTB Scanpix/Shutterstock, norsk bildetekst v. Lommelegen. Vis mer

Hvor på kroppen?

Aterom oppstår når utgangen fra en talgkjertel blir tettet til. De kan oppstå hvor som helst på kroppen, men er mest vanlig i hårbevokste områder, som i hodebunnen og på overkroppen. Årsaken til at talgcysten vanligvis er lokaliser til hode, hals, overkropp og i skrittet er fordi at dette er områder som er har større tetthet av talgkjertler.

Annonse

LURER DU PÅ NOE?

Spør en av våre leger.

Teresa Løvold Berents

HUDSYKDOMMER

Få svar innen 3 dager for 399,-

Du kan være anonym.

Still et spørsmål

LEGEN SVARER: Kul i vagina kan være talgcyste

Vanlig tilstand

– Ateromer er en forholdsvis vanlig tilstand som allmennleger, hudleger og kirurger jevnlig ser, har Ernst-Jan Veer, hudlege ved Havblik Spesialistsenter i Arendal, tidligere fortalt til Lommelegen.

Han har sett mest ateromer i nakke og øvre rygg, men det er også vanlig å få en pølselignende klump bak øret som er en talgcyste på øreflippen.

– Jeg kjenner ikke til at det er noe som skal trigge ateromer. Det er nok mest tilfeldigheter som spiller inn. Likevel kan man jo spekulere i hvorvidt områder som er vanskeligere å komme til og dermed lettere kan få tilstoppede talgkjertler, igjen samsvarer med der vi ser ateromer, sier Veer.

Bilder av talgcyster

Klikk på bildene for større versjon.

TALGCYSTE: Når det blir betennelse i en cyste, er det ikke lengre en cyste, men en abcess. Her lokalisert bak øreflipp. Foto: Wikimedia Commons: Tnek46
HODEBUNN: Vanlig sted for talgcyster. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock
Talgcyste i nakken. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock
TALGCYSTE: Hevelse i huden på grunn av en talgcyste. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock

Symptomer

Talgkjertelcysten er ofte:

  • Gul
  • Bløt
  • Bred og knudrete
  • Har en forsenkning/en sentral navle
  • På størrelsen mellom en ert og en drue
  • Det finnes også store ateromer som er på størrelse med en plomme
  • Vokser langsomt

– Oftest ser man en liten forsenkning, et slags «krater», som blir tydeligere om man kniper huden sammen med fingrene. Selve cysten ser ut som en rund knute som er forankret i huden, men ikke i underhudsfettet, har Lena Myhre, hudlege på Aleris i Oslo, tidligere fortalt Lommelegen.

Hvem er mest utsatt?

Forstørrede talgkjertler er vanlige blant middelaldrende og eldre mennesker.

– De fleste pasienter har enkeltstående ateromer og man ser nesten aldri ateromer før puberteten. En del mennesker kan utvikle flere ateromer, uten at man kan påvise årsaken til dette, forteller hun.

Kan det være noe annet?

– Hvordan kan man skille aterom fra Lipomer?

– Ateromer kan oppstå relativt raskt sammenlignet med Lipomer, som vokser langsomt. Lipomer er myke, mens ateromer kjennes harde, sier Myhre.

ATEROM I ANSIKTET: Tilstanden skyldes at utførselsgangen fra en talgkjertel er blitt tilstoppet. De fleste cyster forsvinner av seg selv, men i noen tilfeller er det nødvendig med kirurgi.  Foto: Science Photo Library
ATEROM I ANSIKTET: Tilstanden skyldes at utførselsgangen fra en talgkjertel er blitt tilstoppet. De fleste cyster forsvinner av seg selv, men i noen tilfeller er det nødvendig med kirurgi. Foto: Science Photo Library Vis mer

LES OGSÅ: Lipom: Fettkuler i huden

Abscess

Ateromer kan bli infiserte og iblant kan det også utvikles abscess. Da blir de vonde, hovne og kan tømme seg for puss.

Ofte henvender pasienter seg til lege for å fjerne ateromer som er i en aktiv fase. Det vil si at de er betente.

– Da er pasienten plaget av smerter. Samtidig kan man ønske å fjerne dem etter gjentatte infeksjoner, forteller Myhre.

Kul på hånden? Det kan være et ganglion

HUDEKSPERT: Lena Myhre er hudlege på Aleris i Oslo. Foto: Aleris
HUDEKSPERT: Lena Myhre er hudlege på Aleris i Oslo. Foto: Aleris Vis mer

Behandling

Hvis kulen er lite synlig og skjemmende, er det stort sett unødvendig med behandling. Ateromer kan fjernes kirurgisk hvis de er til bry for pasienten.

Annonse

LURER DU PÅ NOE?

Spør en av våre leger.

Teresa Løvold Berents

HUDSYKDOMMER

Få svar innen 3 dager for 399,-

Du kan være anonym.

Still et spørsmål

– Ateromet skal minst være på størrelse med en ert. Dersom de er mindre, blir det vanskelig å identifisere og fjerne ateromet i sin helhet. Samtidig er det meningsløst å operere ateromer som nylig har tømt seg eller som er i aktiv fase, forklarer Myhre.

– Det kan være fornuftig å åpne ateromet og tømme det senere, og deretter fjerne hele kulen når det akutte har roet seg, ifølge hudlege Veer.

Ved behov kan det eventuelt sette inn drenering i et par døgn.

– Senere, når prosessen har roet seg ned, kan man gjennom kirurgisk inngrep fjerne ateromet og kapselen i sin helhet. Det er viktig å fjerne kapselen for å forebygge tilbakefall, påpeker Myhre.

LEGEN SVARER: Byller i huden tømmer seg for gørr - hva kan det være?

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Teresa Løvold Berents HUDSYKDOMMER
Få svar innen 3 dager for 399,-

Kilder:
Revisjon 15.04.2020. Kilder ved revisjon 1) SML, aterom 2) LVH, infisert aterom