Tåfislukt og fotsvette

Mange sliter med vondt lukt fra føttene; tåfis. Dette kan hjelpe.

LUKTER VONDT: Sliter du med fotsvette og tåfislukt, har vi flere råd. Noen bør sjekkes hos lege. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock
LUKTER VONDT: Sliter du med fotsvette og tåfislukt, har vi flere råd. Noen bør sjekkes hos lege. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før. Lommelegens rådgivningstjeneste ble lagt ned fra 1. mai 2023 og det er ikke lenger mulig å sende inn helsespørsmål til Lommelegen.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com. Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no..

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

Tåfislukt betegner en tilstand der føttene lukter vondt. Tåfislukt er etsvært vanlig problem. På grunn av hormonelle endringer er tenåringer og gravide særlig utsatt for å kunne få tåsfislukt (5).

Hva skjer i kroppen?

Svetting er kroppens mulighet til å regulere kroppstemperatur. Ved svetting dannes det et sekret fra kjertler. Vanligvis er svette luktfri. Illeluktende svette oppstår ved overvekst av bakterier som bryter ned svetten og danner svovelforbindelser og organiske syrer (1).

Hva kan være årsaken?

Årsaken til tåfislukt er bakterier som bryter ned svetten og dermed danner kjemiske forbindelser som produserer den vonde lukten.

Dersom svetten suges opp av skotøyet og man tar på seg skoene igjen uten at de er blitt helt tørre har man en god grobunn for bakterier, selv om man akkurat har vasket føttene (5).

LES OGSÅ: Dette er neglesopp

Dette gir mer tåfis:

Faktorer som kan bidra til at tåfislukt oppstår kan være:

  • Tett skotøy
  • Dårlig hygiene
  • Stress (5)
  • Fotsopp (5) eller andre infeksjoner
  • Hyperhidrose (5) Hyperhidrose beskriver en tilstand med økt svetteproduksjon, gjerne flere steder på kroppen. Dette gjelder ikke personer som svetter i forbindelse med stress eller fysisk anstrengelse (3). Det skilles mellom primær hyperhidrose der årsaken til økt svetteproduksjon er ukjent og sekundær hyperhidrose der enten hormonelle eller nevrologiske tilstander/sykdommer kan være bakenforliggende for økt svettproduksjon (2).
  • Trimetylaminuri: Trimetylaminuri er en sjelden arvelig tilstand hvor kroppen mangler et enzym (1) (4) .
INFEKSJONER: Fotsopp eller andre bakterier kan bidra til at føttene lukter vondt. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock
INFEKSJONER: Fotsopp eller andre bakterier kan bidra til at føttene lukter vondt. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock Vis mer

Kan tåfislukt være farlig?

Tåfislukt er ubehagelig, men ikke farlig. Forblir føttene fuktige kan det på sikt oppstå ytterlige problemer slik som hudsår, hudinfeksjoner, fotsopp.

Når bør man oppsøke lege?

Dersom man opplever at tåfislukt er et vedvarende problem til tross for at man har prøvd generelle tiltak bør lege oppsøkes (5).

Ved mistanke om infeksjon eller fotsopp bør lege kontaktes.

Det er anbefalt å oppsøke lege dersom man opplever unormalt økt svettproduksjon, noe som kan tyde på hyperhidrose eller bromhidrose. Dette er tilstander som bør utredes og behandles av lege.

Hva kan man gjøre?

  • God fothygiene (5).
  • Hold føttene tørre (1).
  • Skift sokker gjerne flere ganger daglig. Bruk sokker laget av bomull eller ull (5).
  • Ikke bruk tette sko over en lengre periode (1). Bruker gjerne sko som puster (5).
  • Unngå å bruke samme sko to dager på rad, gi skoene tid til å lufte ut (5).
  • Reduser bakterieovervekst (1).

Sørg for at det ikke finnes en ubehandlet infeksjon ved føttene. Bakterieovervekst kan reduseres ved å bruke sprit eller alkoholholdig deodorant (1) eller deodorant med sølv-ioner (antibakteriell effekt) (1).

- Ta kontakt med lege dersom du mistenker unormalt økt svetteproduksjon.

Kilder:

1) legemiddelhandboka.no-fotsvette 2) legemiddelhandboka.no-hyperhidrose 3)felleskatalogen.no-/svetteproblemer 4) rarediseases.org-trimethylaminuria 5) nhs.uk-how-to-avoid-smelly-feet

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring

Vi bryr oss om ditt personvern

Lommelegen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer