Spider nevi (spider angioma)

Spider nevi er en ufarlig hudforandring, men kan være tegn på alvorlig sykdom.

VANLIG: Spider nevi er en lokal utvidelse av blodkar som skaper et edderkopp-lignende hudforandring. Foto: Shutterstock / NTB Scanpix
VANLIG: Spider nevi er en lokal utvidelse av blodkar som skaper et edderkopp-lignende hudforandring. Foto: Shutterstock / NTB Scanpix Vis mer

Hva er spider nevi?

Spider nevi også kalt spider angioma, skyldes en lokal utvidelse av blodkar i huden. Dette skaper et stjerne - eller edderkoppliknende hudforandring med blodårer som forgreiner seg ut fra en rød prikk i midten.

Årsak

- Spider nevi oppstår som regel spontant eller som et ledd i økt sirkulerende østrogen, som under graviditet, sier Anne Birgitte Nordal, hudlege hos Hudklinikken i Oslo.

Spider nevi er også ett av flere symptomer på skrumplever. Dette er en tilstand som utvikler seg etter langvarig leversykdom, skriver norsk helsebibliotek.

Turid Thune, seksjonsoverlege ved hudavdelingen på Haukeland sykehus, understreker at spider nevi både er ufarlig og vanlig hos barn og voksne. Utover hormonforandringer og leverskade, forteller hun at hudforandringen kan oppstå etter en skade i huden.

- Ofte vil spider nevi forsvinne av seg selv, spesielt om de har oppstått under et svangerskap, sier hun.

image: Normale hudforandringer i graviditeten

Normale hudforandringer i graviditeten

Risikofaktorer

Ifølge Healthline er det flere risikofaktorer som kan øke sannsynligheten for å få spider nevi:

  • Alder: Aldring kan svekke veneklaffene, og gjør at man er mer utsatt for spider nevi.
  • Hormonforandringer: Som allerede nevnt er det ikke uvanlig at gravide får spider nevi. Men også de som gjennomgår puberteten eller overgangsalderen er mer utsatt.
  • Sol eksponering, spesielt hvis du er lys i huden.
  • Arv: Svake veneklaffer kan gå i familien og gjøre at man er mer utsatt.
  • Overvekt: Kan legge ekstra press på blodkarene.
  • Immobilitet: Å sitte eller stå i lange perioder kan hindre en god sirkulasjon.
SPIDER NEVI: Eksempel av spider nevi på magen hos pasient med skrumplever. Foto: Shutterstock / NTB scanpix
SPIDER NEVI: Eksempel av spider nevi på magen hos pasient med skrumplever. Foto: Shutterstock / NTB scanpix Vis mer

Kan det behandles?

Spider nevi er ufarlig og trenger ingen behandling. Men ettersom hudforandringene ofte setter seg i ansiktet, kan dette oppleves skjemmende og noe man kan ønske å behandle.

- Spider nevus kan som regel behandles effektivt med blodkarlaser hos hudlege. Blodkarlaser utføres med målrettet laserbehandling direkte på de små blodkarene i spider nevusen. Dette kjennes ut som små nålestikk, men kun noen sekunders varighet, sier Nordal.

image: Åreknuter

Åreknuter

Thune støtter Nordal om at behandling ikke er nødvendig, men sier at laser eller IPL (et instrument som avgir meget sterke lyspulser) kan være effektivt. Det er også mulig å fjerne spider nevi med elektrokirurgi.

- Men dette blir ikke prioritert i det offentlige helsevesenet, sier Thune.

Diagnose

Diagnosen stilles ved forandringens typiske utseende; røde tynne utløpere fra en rød prikk i midten.

- Man kan holde en glassplate over den røde prikken i midten og forandringen vil da avblekes, men kommer tilbake når du slipper opp trykket. Hvis det er svært mange spider nevi, gjerne hos en voksen person, kan det være man blir utredet med blodprøver for å utelukke leversykdom, sier Nordal.

image: Gule kuler og flekker omkring øynene

Gule kuler og flekker omkring øynene

Kan det være noe annet?

Spider nevi kan likne på det Nordal kaller et Angiom eller kirsebærflekk som er ett lite karnøste i huden.

- Disse kommer gjerne på kroppen etter hvert som man blir eldre, og er helt ufarlige, sier hun.

En annen forandring som kan likne på spider naevi er små sprengte blodkar i øverste del av huden som kalles telangiectasi.

- Hvis det er mange av de i kinnene kalles det couperose som kan framkomme som en form for arvelighet, hudsykdom og da spesielt ved rosacea, eller bruk av kortisonkremer over lengre tid. Begge disse tilstandene kan som regel behandles effektivt hos hudlege.

Når bør lege kontaktes?

Spider nevi er ufarlig, og med mindre man opplever andre symptomer trenger man ikke å kontakte lege.

- Leversvikt utvikler seg over lang tid og er også kjennetegnet av redusert allmenntilstand, tretthet, kvalme og gulsot. I dette tilfelle vil ikke uskyldige hudforandringer være årsak til at man oppsøker lege, sier Thune.