Sol og medisiner kan sammen utløse hudreaksjoner

Noen medisiner kan gjøre deg lettere solbrent, andre kan gi deg mørke flekker i huden eller utslett.

SMERTEFULLT OG ØMT: Reaksjon på solen kan være kraftig. Her ses små blemmer. Foto: Irishasel /Shutterstock /NTB
SMERTEFULLT OG ØMT: Reaksjon på solen kan være kraftig. Her ses små blemmer. Foto: Irishasel /Shutterstock /NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no.

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

Alle typer medisin kan gi bivirkninger - både medisiner med og uten resept, naturmedisin og kosttilskudd. Noen av medisinene kan gi hudreaksjoner, hvis huden utsettes for sollys. Noen legemidler fører sjelden til slike reaksjoner, mens andre legemidler er kjent for at de ganske ofte gir reaksjoner.

Årsak

Den viktigste årsaken til at legemidler gir utslett forbindelse med sol, er at det oppstår det som kalles en fototoksisk reaksjon mellom solens ultraviolette stråling og medikamentet. Sollyset gjør legemidlet «giftig» for huden og utløser en betennelsesreaksjon i huden, det vil si at immunapparatet ditt reagerer på medisinen under nærvær av sollys.

Symptomer

Betennelsesreaksjonen i huden gir rødhet, blemmer, med sårdannelse i verste fall. Noen ganger oppstår en allergisk reaksjon.

Felles for denne type utslett er det som på fagspråket kalles makulopapuløst, det vil si at utslettet kan være rødt og i nivå med huden, såkalt makuløst, og/eller mer nuppete, slik at man kjenner det med fingrene, såkalt papuløst. Sammenfatningsvis er dette en eksemreaksjon. Kløen varierer veldig.

Reaksjonen kan også arte seg som elveblest, det som på fagspråket kalles urtikaria. Her er kløen mer uttalt.

LES OGSÅ: Så farlig er det å bli solbrent

Legemidler som kan gi utslett i solen

Her er noen eksempler:

  • Doksycyklin og doxylin - brukes mot klamydiainfeksjoner, lungebetennelse,bronkitt og andre infeksjoner.
  • Tetracykliner - brukes mot lungebetennelse, bronkitt og kviser.
  • Trimetoprim - brukes mot urinveisinfeksjoner.
  • Trimetoprim-sulfa - brukes mot urinveisinfeksjoner og luftveisinfeksjoner.
  • Ciprofloxacin - brukes mot luftveisinfekajoner og gonoré
  • Tiazider - brukes mot høyt blodtrykk.
  • Furosemid - vanndrivende som brukes mot vannansamling i kroppen, ødemer.
  • Naproksen - brukes mot smerter ved slitasjegikt og revmatisme.
  • Kaptopril - brukes mot høyt blodtrykk og hjertesvikt.
  • Amiodaron - brukt mot hjerterytmeforstyrrelser.
  • ACE-hemmere er en stor gruppe medikamenter som brukes mot høyt blodtrykk. Et eksempel er enalapril.
  • Smertestillende gel som brukes på huden og inneholder virkestoffet ketoprofen kan gi alvorlige hudreaksjoner ved eksponering for sollys. Unngå helst sol i to uker etter avsluttet behandling.
  • Haloperidol - brukes mot forskjellige psykiske lidelser.
  • Nifedipin - brukes mot angina og høyt bloidtrykk
  • Fenothiaziner - en gruppe medisiner som brukes mot mentale forstyrrelser som psykoser. Et eksempel er klorprotiksenhydroklorid.

Vi gjør oppmerksom på at denne listen ikke er komplett, men viser noen av de mest brukte medisinene som kan gi hudreaksjoner i solen. Spør din lege om dine medisiner kan gi reaksjon eller sjekk i felleskatalogen.no.

REAKSJON ETTER SOLING: Her ses eksemforandringer med rødhet og nupper. Sannsynligvis klør det også. Foto: Amam ka /Shutterstock/NTB
REAKSJON ETTER SOLING: Her ses eksemforandringer med rødhet og nupper. Sannsynligvis klør det også. Foto: Amam ka /Shutterstock/NTB Vis mer

Legemidler som gjør deg lettere brent

Noen legemidler brukt på huden gjør denne mer utsatt for solforbrenning direkte; dette gjelder spesielt midler mot kviser. Grunnen er at de fleste krembehandlingene mot kviser inneholder stoffer som sliper huden. Når hornlaget på denne måten blir tynnere blir huden lettere brent.

  • Basiron inneholder benzoylperoksid - brukes mot kviser
  • Isotretinoin kapsler- brukes mot kviser
  • A-vitaminpreparater i kremform - brukes mot kviser og rynker.

Legemidler som kan gi deg brune flekker

Så har vi legemidler som endrer pigmenteringen i huden, hvis man samtidig er mye i solen. Her snakker vi egentlig ikke om utslett i tradisjonell forstand, men mer påvirkning av normale prosesser Et godt eksempel er at bruk av p-piller kan gi melasma.

Andre tilfeller

Pasienter som har en behandlingskrevende kronisk sykdom er gjerne klar over mulige bivirkninger ved soling. Det gjelder for eksempel hjertepasienter med hjerterytmeforstyrrelser eller hjertesvikt, og pasienter med psykiske lidelser.

Pasienter som bruker legemidler for en kortere periode, for eksempel antibiotika mot infeksjoner som halsbetennelse eller urinveisinfeksjon, får ofte en mer overraskende og uventet reaksjon.

Forebygging

Les pakningsvedlegget hvis du er usikker på om medisinen du bruker kan gi hudreaksjoner i solen. Du kan også søke opp pakningsvedlegget i Felleskatalogen, eller spørre fastlegen eller apoteket.

Det viktigste er at du, hvis du er satt på en for deg ny medisin, er bevisst på hvordan huden din oppfører seg i sola. Merker du etSS utslett som utvikler seg, så ta kontakt med din lege. De fleste reaksjoner mot solen går over når medisinen kuttes ut, men det er noen reaksjoner som er langvarige i opptil flere uker etter at medisinen er stoppet.

Tips til deg som skal være i solen

  • Bruk solkrem med høy solfaktor.
  • Begrens solingen de første dagene.

Bivirkninger av legemidler

Mange lurer på hvorfor det er lov å selge legemidler med kjente alvorlige bivirkninger.

Vanlige bivirkninger kan i utgangspunktet ramme alle, mens sjeldne bivirkninger gjerne rammer personer som er spesielt utsatte. Faren for bivirkninger må alltid veies opp mot nytten medisinen forventes å ha for deg. Denne vurderingen må du og legen ta i fellesskap.

Bivirkninger er vanligst i oppstarten. Noen merker du med én gang, andre viser seg først etter en stund. Å slutte brått med en medisin kan også gi bivirkninger.

Har du opplevd bivirkninger ved bruk av medisiner? Meld i fra til Legemiddelverket ved hjelp av dette meldeskjemaet

Kilder:

1) Lommelegen.no; Medisiner kan gi hudreaksjoner i solen 2) Legemiddelverket.no

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring

Vi bryr oss om ditt personvern

Lommelegen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer