Slik smitter hånd- og fotvorter

Hyppigere bruk av felles garderobe og dusjrom, uten sko, øker risiko for fotvorter.

NÆRBILDE AV FOTVORTE: De kan være kuppelformede, tynne, flate, knuteliknende. Hvis du skraper bort det øverste laget av vorten ser du mørke prikker i vorten. Dette er små blodårer som er gått tett. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock
NÆRBILDE AV FOTVORTE: De kan være kuppelformede, tynne, flate, knuteliknende. Hvis du skraper bort det øverste laget av vorten ser du mørke prikker i vorten. Dette er små blodårer som er gått tett. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock Vis mer

Vorter er stort sett ufarlige, men kan være sjenerende og plagsomme. Vorter kan forekomme på fingre, hender, ofte på føtter, tær og noen ganger også ansik.t Det medisinske navnet på vortene er verrucae, og de er vanligvis hudfargete, harde og har en ujevn overflate. Vorter forårsakes av flere typer virus. Barn får det ofte på fingrene.

HUDLEGEN SVARER: Vortene forsvinner ikke - på tross av to års frysebehandling, de blir bare større.

Felles dusj og badeanlegg

Både barn og voksne får fotvorter. Grunnen til at de oftere opptrer hos barn er på grunn av hyppigere bruk av felles garderobe og dusjrom.

Fotvorter spres vanligvis i fellesdusjer og garderober; for eksempel i svømmehaller og treningssentre. Vortevirus kan også spre seg direkte fra person til person, men dette er sjeldnere, ifølge Helsenorge.no.

Gummisokker og sandaler forebygger fotvortesmitte på steder der mange går barbent.

image: Vorter - ulike typer

Vorter - ulike typer

Inkubasjonstid

Hvor lang tid etter smitte kommer vortene? Inkubasjonstiden kan være lang - det kan gå opp til 4 måneder fra du blir smittet til du får symptomer.

Hvor lenge smittsomt?

Vortene er smittsomme så lenge symptomer vedvarer.

Tiltak for skoler med større utbrudd av vorter

Hvis det er et spesielt stort problem med at mange blir smittet av vorter ved for eksempel en skole, kan skolen sette i verk ekstra tiltak. Fhi.no anbefaler da at tiltak bør vare minst et halvt år på grunn av den lange inkubasjonstiden. Skriftlig informasjon til foreldre, om at alle fotvorter bør behandles. Hovedrengjøring av gulv i dusjrom, garderober og svømmehaller etter fuktning med 5% kloramin hver måned eller oftere. Ingen restriksjoner med hensyn til å gå i barnehage.

LEGEN SVARER: - Er det trygt å behandle vorter når man er gravid?

FINGER MED VORTE: Smitter ofte fra person til person Foto: NTB Scanpix/Shutterstock
FINGER MED VORTE: Smitter ofte fra person til person Foto: NTB Scanpix/Shutterstock Vis mer

Slik ser vortene ut

Vorter er en vanlig hudplage på hender og fingre, føtter og tær. På hendene kan vortene være flere millimeter store vorter, ofte over knoker og ved negler. Under fotsålen presses vorten inn i huden på grunn av fottrykket, noe som kan gjøre at vorten er smertefull. Ansiktsvorter er ofte mange og små. De fleste vorter forsvinner i løpet av 1-2 år.

FOTVORTER Vorter på føttene, hender og fingre kan være vanskelig å fjerne. Foto: NTB Scanpix
FOTVORTER Vorter på føttene, hender og fingre kan være vanskelig å fjerne. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Kan forsvinne av seg selv

Hvis vortene ikke plager deg, kan du vente til de forsvinner av seg selv. Dette kan imidlertid ta måneder og noen ganger år.

- Vorter kan være gjenstridige. Problemet er at viruset «gjemmer» seg inne i hudcellen, og ikke oppdages av kroppens immunforsvar lett. En dag vil det bli «oppdaget», og vortene forsvinner da uten behandling, forklarer Lommelegens hudlege, Kjetil Guldberg i et legesvar.

Helsenorge skriver at hvis du ønsker at vortene skal forsvinne raskere, er behandling mulig. Det kan hende du må forsøke flere behandlingsformer for å bli kvitt vortene. De kan dessverre være vanskelig å behandle, og ofte må du prøve flere typer behandlinger.

Slik kvitter du deg med fotvortene.