Hvordan påvirkes huden av røyking?
Bortsett fra kjent risiko for kreft, hjerte og lungesykdom er også røyking forbundet med endringer i huden: Fortidlig hudaldring, forsinket sårtilheling, økt risiko for infeksjoner. Dessuten er røyking koblet til en rekke hudlidelser som psoriasis, hidrosadenitis og hudlupus.(3)
LES OGSÅ: Seks helseskader forårsaket av røyking
Hvordan skader røyken huden?
Det er over 4000 kjemikalier i tobakksrøyk. Dette fører til oksidativt stress på huden, som igjen vil si skadelige frie radikaler på huden. Frie radikaler bryter ned cellene våre og leder til rynker og pigmenteringer.
Nikotinen gjør at blodårene trekker seg sammen, som fører til nedsatt blodsirkulasjon i huden.

Seks sigaretter i måneden kan gi helseskade
Sigarettrøyking påvirker immunapparatet og fører til økt produksjon av et enzym, MMP-1, som skader kollagen som er det proteinet som fører til at huden er spenstig.
Nikotinerstatning er tryggere for huden, men nikotin i seg selv fører også til vasokonstriksjon, forsinker sårtilheling og akselererer hudaldring.
Symptomer
Man kan se klassiske tegn i huden til mennesker som røyker.
Forbigående hud og slimhinneeffekter:
- Gulaktig misfarging av negler og fingernegler
- Misfargede tenner og tunge
Mer langvarige forandringer er:
- Rynker og linjer, særlig rundt munn og øyne, etter gjentakende "patting" på røyken
- Gusten, grågul hudtone, med utvidete blodkar
- Poser under øynene
- Tørr, grov hud

Hvordan forårsaker røyking aldring i huden?
Det er ingen eksakt kunnskap om hvordan røyking fører til aldring i huden, men teorier er at varmen fra sigaretten fører til lokal forbrenning av huden. Det skjer en vasokonstriksjon, som vil si at blodårene trekker seg sammen og reduserer blodsirkulasjon. Dette fører til endringer i de elastiske fibrene og kollagen i huden. Reduksjon av vitamin A og fuktighet i huden.
Røyking og sårtilheling
Røyking forsinker sårtilheling, inkludert hudsår og operasjonssår. Det øker risiko for sårinfeksjoner, mislykket hudtransplantasjon, samt nekrose (celledød) og blodpropp. Årsakene til dette er ikke sikkert avklart, men involverer:
- Vasokonstriksjon som fører til nedsatt oksygen til hudcellene.
- Nedsatt produksjon av nye hudceller, som vil si mangelfull sårtilheling.
- Nedsatt tilvekst av nye blodårer i såret.
Røyking medvirker til utvikling og forsinket sårtilheling ved leggsår, særlig arterielle sår, diabetessår og kalsifylaksi.

Røyking og hudkreft
Røyking dobler risiko for å utviklet en type hudkreft, plateepitelcarcinom, sammenliknet med ikke-røykere. Det er også risiko for celleforandringer og munnhulekreft. 75% av munnhulekreft og leppekreft oppstår hos røykere.
Røyking og palmoplantar pustulose
Pustulosis palmoplantaris er en kronisk hudsykdom som består av kviselignende, rødt og flakete utslett på hender og føtter. Tilstanden er assosiert med røyking, og kan være vanskelig å behandle.

Røyking og hidradenitis suppuritiva
Hidradenitis suppurativa (HS) er en kronisk hudsykdom kjennetegnet av tilbakevendende utbrudd med ømme pussfylte byller, betente knuter, hudormer og arrvevdannelse. Forandringene er i hovedsak lokalisert i aksiller, lysker, ved endetarmsåpning, på setet, under bryster og/ eller i magefold. Hudsykdommen er dokumentert assosiert med røyking.

Andre hudsykdommer
Det er også sett sammenheng mellom røyking og alvorlig psoriasis, lupus i hud, lichen planus , infeksjoner i hud og blodkarsykdom.
Påvirker snus huden på samme måte?
Det er dessverre ikke større forskning som er gjort på snus og hud. Snusen gjør nok mindre skade på huden, men vi vet at snus inneholder nikotin som fører til at blodårene trekker seg sammen. Dermed blir det dårligere blodgjennomstrømming rundt om i kroppen, og vevet i huden får også mindre næring og oksygen.

Onykolyse: Løsning av neglplaten
Kilder
1)Sartorius K, Emtestam L, Jemec G, Lapins J. Objective scoring of hidradenitis suppurativa reflecting the role of tobacco smoking and obesity. British Journal of Dermatology 2009; 161(4): 831-9 2)https://www.helsenorge.no/snus-og-roykeslutt/helseskader-av-snus/ 3) Dermnet.nz, 4) Mayoclinic 5) Webmed.com