Seborreiske keratoser (senilvorter)

Seborreiske keratoser er en svært vanlig, godartet utvekst i huden. Dette er brune flekker i huden og er også kjent som senilvorte, talgvorte og gammelmannsvorter.

IKKE VORTE: Seborroisk kerstose (også kjent som talgvorte/gammelmannsvorte) Foto: Shutterstock
IKKE VORTE: Seborroisk kerstose (også kjent som talgvorte/gammelmannsvorte) Foto: Shutterstock Vis mer

Seborreiske keratoser begynner vanligvis som flate, mørke, brunaktige flekker i huden. De aller fleste får flere flekker. Fargeskalaen går fra lysebrun til mørkebrun, og størrelsen varierer fra noen få millimeter til flere centimeter store.

– Etter en stund blir de tørre og stikker ofte litt ut fra huden. Seborreiske keratoser er ujevne i overflaten og finnes ofte på rygg, bryst, mage, ansikt og hals, sier Eli Synnøve Lilleskog, hudlege ved Aleris Marken i Bergen. Flekkene kan komme hvor som helst på kroppen.

LES OGSÅ: Kirsebærflekker i huden

VANLIG I ANSIKTET: Seboreiske keratoser (talgvorter) ses som lysebrune og ru flekker i huden. Forekomsten øker med alder og er relatert med arv.  Foto: Shutterstock
VANLIG I ANSIKTET: Seboreiske keratoser (talgvorter) ses som lysebrune og ru flekker i huden. Forekomsten øker med alder og er relatert med arv. Foto: Shutterstock Vis mer

Årsaken til seborreiske keratoser

Hvorfor man får seborreiske keratoser er ikke kjent. De oppstår hyppigere på soleksponerte områder, men også steder der hud ligger mot hud - som under brystet hos kvinner og i magefolder. Forekomsten øker med økende alder, som antagelig er årsaken til at seborreiske keratoser ofte omtales som senilvorte eller gammelmannsvorte på folkemunne.

– Seborreiske keratoser er veldig vanlige. Alle vil sannsynligvis få noen, men antallet og utbredelse varierer fra person til person. Siden det er snakk om arvelig faktor, er det nok mange som kan få dem tidlig i voksen alder også, opplyser Lilleskog.

Seborreiske keratoser er ikke smittsomme og det er ingenting man kan gjøre for å forebygge dem.

HUDLEGEN SVARER: – Jeg har senile vorter på brystene

Stort sett ufarlige

Normalt fører ikke seborreiske keratoser til noen plager og de er heller ikke farlige. I noen tilfeller kan de bli plagsomme, siden de kan lett komme borti klær og dermed bli betente.

LES OGSÅ:
image: Dette er de vanligste typene hudkreft

Dette er de vanligste typene hudkreft

– Seborreiske keratoser må ikke behandles, men mange er plaget av dem av kosmetiske grunner, samt noen også med kløe. De er da enkle å behandle, og mange keratoser kan behandles på en konsultasjon. Hvis man er i tvil om dette er en keratose eller noe annet, for eksempelen føflekk i forandring, så bør den undersøkes av lege, råder Lilleskog.

Det viktigste er å utelukke diagnosen føflekkreft.

– Mange pasienter henvender seg med seborreiske keratoser og er engstelige for at det kan dreie seg om malingt melanom (føflekkreft), sier hudlege på Aleris Medisinske Senter Strømmen, Merete Lorentzen.

LES OGSÅ: Fettkuler i huden

Annonse

LURER DU PÅ NOE?

Spør en av våre leger.

Teresa Løvold Berents

HUDSYKDOMMER

Få svar innen 3 dager for 289,-

Du kan være anonym.

Still et spørsmål

Behandling av keratoser

Det finnes flere alternativer for behandling av seborreiske keratoser.

– Frysebehandling eller avskraping er vanligste behandling. Det er enkelt og effektivt. Men, de kommer ofte tilbake igjen etter en tid, sier Lilleskog.

Det er også mulig å pensle flate seborreiske keratoser med Trikloreddiksyre (TCA-peeling), som etser bort det øverste hudlaget. Som regel gir dette et svært godt kosmetisk resultat, ifølge Oslo Hudlegesenter.

CO2-laserbehandling kan også brenne bort hudforandringer, men dette er et dyrt alternativ.

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Teresa Løvold Berents HUDSYKDOMMER
Få svar innen 3 dager for 289,-