Rynker: Hva påvirker utvikling av rynker?

De fleste vet at soling og røyking ikke er bra for huden, men visste du at sovestilling og hvor ofte du tygger tyggegummi kan påvirke hvor fort du får rynker?

RYNKER: Noen får rynker tidligere enn andre, og det er ulike årsaker til det. FOTO: NTB Scanpix
RYNKER: Noen får rynker tidligere enn andre, og det er ulike årsaker til det. FOTO: NTB Scanpix Vis mer

Vi gjør oppmerksom på at denne artikkelen ikke er oppdatert de siste to årene. Utviklingen innen medisin går raskt, og informasjonen kan derfor være foreldet.

Publisert
Sist oppdatert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no.

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

Noen får rynker sent, mens andre får rynker tidlig. Det eneste vi vet med sikkerhet, er at alle vil få rynker i en viss alder – det er en naturlig del av aldringsprosessen.

– Aldrende hud blir etter hvert mindre elastisk, og man utvikler rynker, linjer og furer i huden. Hvor uttalte disse forandringen blir, varierer fra person til person. Genetikk, hudtype (mørk eller lys) og eksponering for miljøfaktorer er avgjørende for hvor mye rynker man får, sier Mari Skylstad Kvernebo.

Kvernebo er spesialist i hud- og veneriske sykdommer, og jobber ved Aleris Medisinske Senter, Strømmen. Hun mener at de viktigste faktorene for utvikling av rynker er sol, muskelbevegelse, tyngdekraft og røyking.

Solfaktor er det aller viktigste tiltaket for å unngå rynker. Fuktighetskrem er også viktig. Mari Skylstad Kvernebo, hudlege

Det finnes mange ulike behandlingsmetoder som bidrar til å redusere/fjerne rynker, og det mest effektive er å kombinere flere ting.

– Solfaktor er det aller viktigste tiltaket for å unngå rynker. Fuktighetskrem er også viktig - det bidrar til å gjøre huden smidig, i tillegg til å holde på fukt, sier Kvernebo.

– Tidligere studier viser at det som avgjør om man blir oppfattet som ung, er en livsstil som innebærer å holde seg unna røyk, gode søvnrutiner, sunt kosthold, fysisk aktivitet og høy BMI (personer med «bollekinn» oppfattes som yngre).

Les også: Legesvar: Rynker rundt munn og hake

Genetikk spiller en rolle for når vi utvikler rynker

– Arv spiller en viss rolle for hvilken type hud vi har, og om den holder seg ung og rynkefri lenger enn andre. Hudens tykkelse og evne å reparere skader, er genetisk betinget. Dessuten vil hudfargen vi fødes med være avgjørende for hvor godt huden er beskyttet mot aldersfremkallende solstråler, sier Flora Balieva.

Balieva jobber som overlege ved Hudavdelingen ved Stavanger universitetssykehus. Hun forteller at levevanene til foreldrene våre er av betydning.

– De påvirker vårt forhold til solen, hvor mye vi er utendørs, og om vi blir utsatt for passiv røyking. Ytre «rynkefaktorer» som overdreven soling og røyking, bidrar definitivt med en ganske stor komponent for de ikke-arvelige årsaker til rynker.

Alkohol og luftforurensning må heller ikke undervurderes, ifølge Balieva. Alkohol bidrar til uttørking av hudens dype og mer overflatiske lag, mens forurensning, inkludert passiv røyking, skader huden på cellenivå. Ansiktsmimikk kan også bidra til rynker.

– Hvor mye vi beveger ansiktet vil påvirke de dypere mimikk-rynkene. Godt kjent er smilerynkene rundt munn og øyne. Konstant folding og strekking av de samme hudområdene etterlater etter hvert mer varige furer.

Visste du at tyggegummi kan føre til rynker?

Å spise sunt er som kjent viktig for helsen og utseendet, men intens tygging over tid kan etterlate sine spor.

– Storforbrukere av tyggegummi er beskrevet å få rynker på grunn av den konstante bevegelsen av kjeven, og dette kan sette spor over lang tid, sier Balieva.

HUDLEGE: Flora Balieva jobber som overlege ved Hudavdelingen ved Stavanger universitetssykehus. FOTO: Privat
HUDLEGE: Flora Balieva jobber som overlege ved Hudavdelingen ved Stavanger universitetssykehus. FOTO: Privat Vis mer

Det er viktig å få nok søvn, men sovestillingen kan påvirke hvordan huden eldes. Sover man ofte i samme stilling, kan det etterlate spor i ansiktet.

– Trykk på de samme områdene flere timer hver natt, vil forandre hudens blodforsyning, tykkelse og utseende. På den andre siden vil en stilling hvor huden folder/rynker seg, føre til rynker på lik linje med mimikk-rynker, sier Balieva, og legger til:

Dersom huden er veldig tørr, kan det komme til syne flere fine, små rynker. Disse kan heldigvis korrigeres raskt ved å drikke rikelig med vann, og ved å påføre egnet fuktighetskrem.

Kosmetisk behandling

Rynker er en naturlig fyiologisk og degenerativ prosess som skjer i huden din. Er det noe som er helt sikkert, så er det at alle vil få rynker når vi blir eldre, og dette er noe vi må akseptere, rynker har ingen direkte innvirkning på helsa.

Kosmetiske inngrep kan være både kostbart og tidkrevende. Resultatet kan ikke garanteres, rynkene vil komme tilbake på et eller annet tidspunkt, og fortsette å utvikle seg. Denne type behandling har ingen direkte helsemessig betydning, men kan ha ulike bivirkninger.

Ulike behandlinger (peeling og laserbehandlinger) finnes tilgjengelig for å slipe det øverste laget av huden. Disse behandlingene er best på fine linjer, og har mindre effekt på dypere rynker, ifølge Kvernebo.

Botox hindrer muskelbevegelse, og dermed utvikling av rynker over lang tid. Andre tiltak mot rynker er fillers og kirurgi, for eksempel operasjon av øyelokk som «henger».

Hvem som helst kan tilby behandling

Det aller viktigste å tenke på når man skal velge behandling, ifølge Kvernebo, er å kontakte en behandler som har god kompetanse på området.

– Hvem som helst kan for eksempel kjøpe en laser og utføre behandlinger uten at det kreves helseutdannelse. Det er mange som ønsker å tjene penger i dette markedet. Gjør derfor alltid en bakgrunnssjekk, for å finne ut om behandleren er erfaren og har gode anmeldelser.

Les også: Tørr vinterhud eller eksem?

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring

Vi bryr oss om ditt personvern

Lommelegen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer