- Hva er rosen?
- Årsak
- Forekomst
- Risikofaktore...
- Symptomer og ...
- Søk lege
- Diagnostikk
- Differensiald...
- Behandling
- Prognose og k...
- Kilder
Hva er rosen?
Rosen, også kjent som erysipelas, er en overflatisk bakterieinfeksjon i de øvre lag av huden. Dette er til forskjell fra begrepet cellulitt, som vanligvis brukes om en infeksjon i de dypere lagene av huden. Noen, og spesielt utenlandsk litteratur, bruker ofte cellulitt om begge tilstandene. Rosen kalles Erysipelas på det medisinske fagspråket og kommer fra gresk for "rød hud". (1)
LES OGSÅ: Infeksjon i sår.

Huden
Årsak
Rosen skyldes en bakterieinfeksjon, og den aktuelle bakterien er nesten alltid såkalte gruppe A-streptokokker (ofte forkortet til GAS).
Denne typen av bakterie har en stor evne til å forårsake infeksjoner i omtrent alt slags vev i kroppen. Bakterien kan kolonisere hudoverflaten, og kommer seg så videre ned i huden der hudens barrierefunksjon er brutt, for eksempel i områder med sår eller ulike hudlidelser. (1) (2)
LES OGSÅ: Dette er streptokokker.
Forekomst
Rosen er en hyppig tilstand å se både hos allmennlegen og på sykehus. Tilstanden er spesielt vanlig hos barn og hos eldre, samt hos de med andre risikofaktorer for tilstanden. Det er ingen tydelig kjønnsforskjell. Infeksjonen forekommer oftest på armer eller ben, men kan oppstå hvor som helst på huden. (1)
Risikofaktorer
Mange ulike risikofaktorer kan øke sjansen for at man kan få rosen. Videre følger noen av disse risikofaktorene:
Hudskade hos frisk person:
- Sår av ulike typer
- Oppklort hud eller andre skader i huden
- Insektstikk
- Andre infeksjoner

Samtidige hudlidelser:
- Soppinfeksjoner, for eksempel fotsopp
- Bakterieinfeksjoner, for eksempel impetigo
- Virusinfeksjoner, for eksempel helvetesild
- Eksemtilstander av ulike typer
- Stråleskadet hud (etter kreftbehandling med stråling)
Andre årsaker:
- Nedsatt immunforsvar
- Kroniske fotsår relatert til diabetes eller andre tilstander
- Dårlig venedrenasje (venøs insuffisiens) eller dårlig lymfedrenasje, for eksempel etter malformasjoner, blodpropp i benet, eller etter kirurgi
(1) (2)
LES OGSÅ: Fotpleie og diabetes type 2.

Symptomer og tegn
Ved rosen ser man et velavgrenset område i huden som er ildrødt, ømt, hovent og varmt. Det skarpt avgrensede utslettet oppstår raskt, og sees vanligvis på armer, ben, eller i ansiktet. Man ser ikke noe puss, og det er sjelden blemmer eller blødninger i huden. Feber og frostrier, samt hovne lymfeknuter i nærheten av utslettet er vanlig. Kvalme, svimmelhet og forvirring kan også være ledsagende symptomer - det sistnevnte spesielt hos eldre. (1) (2)

Soppinfeksjoner i huden
Søk lege
Hvis du har symptomene ovenfor bør du oppsøke lege raskt, du trenger behandling for å bli frisk.
Diagnostikk
Rosen er en vanlig tilstand, og man vil kunne mistenke diagnosen basert på utseendet av utslettet, og eventuelt tegn på infeksjon i kroppen. Blodprøver vil kunne vise infeksjonstegn, som forhøyet CRP og forhøyet nivå av hvite blodceller. Vanligvis er ikke flere prøver nødvendig. Ved en uttalt infeksjon kan det bli nødvendig å ta prøver fra blodet (blodkultur) for å se om man får vekst av bakterier i prøvene, som hvis positiv indikerer en såkalt blodforgiftning, eller sepsis på fagspråket. (1)
LES OGSÅ: Nei, C-vitamin har ingen effekt ved blodforgiftning.
Differensialdiagnoser
Hvilke andre tilstander kan forveksles med rosen? Rosen kan ligne på andre hudinfeksjoner, som for eksempel:
- Cellulitt - en lignende bakterieinfeksjon (og noen ganger omtalt som samme tilstand som rosen), men som rammer de dypere lagene av huden
- Nekrotiserende fasciitt, på folkemunne ofte omtalt som "infeksjon med kjøttetende bakterier"- alvorlig bakterieinfeksjon i eller under huden som utvikler seg raskt og som i løpet av kort tid kan bli svært alvorlig - umiddelbar behandling på sykehus kreves
- Erysipeloid - bakteriell hudinfeksjon, også kjent som rødsyke, som hovedsakelig rammer slaktere og fiskere, på grunn av en bakterie som smitter fra henholdsvis rått kjøtt og rå fisk
(1) (2)
LES OGSÅ: Utslett - hva kan årsaken være?

Behandling
Behandlingen av rosen innebærer bruk av antibiotika, i tillegg til ikke-medikamentelle tiltak. Antibiokumet man benytter er vanligvis av typen penicillin, dosert 4 ganger daglig, med en behandlingstid på 7-10 dager i tablettform. Erytromycin er et annet alternativ som kan rekvireres, for eksempel om man har allergi mot penicillin.
LES OGSÅ: Antibiotika og bivirkninger.
Til ikke-medikamentelle tiltak hører god hudhygiene, bra nok behandling av eventuelle andre hudlidelser (som for eksempel eksem), og eventuelt elevasjon og/eller kompresjon av det rammede området.
Rosen er oftest en mild og uproblematisk infeksjon, og kan som regel behandles hjemme. Behandlingen bør dog skje så tidlig som mulig, og derfor skal man søke lege. Dersom utslettet befinner seg i ansiktet, tilstanden utvikler seg raskt, eller er spesielt uttalt, for eksempel med mistanke om blodforgiftning (med symptomer og tegn som rask pust, lavt blodtrykk eller høy puls), skal den syke behandles på sykehus. Ved en spesielt kraftig infeksjon eller manglende respons på behandling med tabletter, vil intravenøs antibiotikabebehandling kunne bli nødvendig. (1) (2)
LES OGSÅ: Kløe i huden - hva kan årsaken være?
Prognose og komplikasjoner
Prognosen ved rosen er svært god, og antibiotikabehandlingen er svært effektiv mot de vanligste bakterietypene. De aller fleste blir helt bra igjen, og ved rett behandling vil man ofte kunne se bedring i løpet av 1-2 døgn. Dersom man ikke ser rask bedring, bør man vurdere om det heller kan dreie seg om en annen form for hudinfeksjon.
Komplikasjoner ved rosen kan innebære at infeksjonen og betennelse sprer seg videre utover eller dypere lokalt i området, eller enda verre, gir en infeksjon som rammer hele kroppen som ved en blodforgiftning. Man er utsatt for å få rosen på nytt igjen, om en eventuelt underliggende tilstand ikke behandles som den skal. (1) (2)
Annonse
Fikk du ikke svar på det du lurte på?
Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.
Kilder
1) UpToDate, Cellulitis and skin abscess: Clinical manifestations and diagnosis