Reaksjoner på solkrem

Kan man reagere allergisk på solkrem? For de fleste av oss, er det helt trygt, og absolutt nødvendig, å bruke solkrem. Men noen kan få en sterk reaksjon.

REAKSJON ETTER SOLKREM: Det har blitt rapportert om tilfeller hvor huden har blitt rød, hoven, og det har oppstått smertefulle blemmer, etter bruk av solkrem. FOTO: NTB Scanpix
REAKSJON ETTER SOLKREM: Det har blitt rapportert om tilfeller hvor huden har blitt rød, hoven, og det har oppstått smertefulle blemmer, etter bruk av solkrem. FOTO: NTB Scanpix Vis mer

Spør en lege!

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Fra vi er små blir vi fortalt at det er viktig å bruke solkrem, for å beskytte huden mot skadelig UV-stråling. Sol er blant hudens verste fiender, og solkrem er nødvendig for å unngå å bli brent. Men i noen få tilfeller, kan faktisk solkremen føre til skader på huden.

LES OGSÅ:
image: Dette er de vanligste typene hudkreft

Dette er de vanligste typene hudkreft

Det har blitt rapportert om tilfeller hvor huden har blitt rød, hoven, og det har oppstått smertefulle blemmer, etter bruk av solkrem.

– Dette ser vi fra tid til annen, men det er likevel en sjelden problemstilling – heldigvis. Det er heller ikke en reaksjon man kun kan få ved bruk av solkrem; det er noe man kan se også ved bruk av alle typer krem, sier Lars Kåre Fagerheim.

Fagerheim er spesialist i hud og veneriske sykdommer ved Aleris på Frogner i Oslo.

– I utgangspunktet er barn og voksne like utsatt, men vi er flinkere å smøre de små, noe som kan være grunnen til at vi oftere ser slike skader hos barn.

LES OGSÅ:
image: Elveblest kan oppstå hvor som helst på huden

Elveblest kan oppstå hvor som helst på huden

– Det kan oppstå reaksjoner mellom krem og sol

Ifølge WebMD oppstår skader etter bruk av solkrem hos én av 100 – det er altså ikke spesielt utbredt, og Fagerheim mener at det skjer sjeldnere i Norge.

– Hvilke ingredienser man kan bruke i blant annet solkrem, og konsentrasjoner av disse, er strengt regulert i Norge.

Det man ofte reagerer på, er konserveringsmidler og stabilisator (de forskjellige produsentene har ofte forskjellige løsninger), som har i oppgave å opprettholde solkremens egenskaper.

– Det kan oppstå reaksjoner mellom krem og sol. Vi er alle individuelle, og kan derfor reagere forskjellig. Dersom slike skader oppstår, er det som regel ikke noe feil med produktet, sier Fagerheim.

Annonse

LURER DU PÅ NOE?

Spør en av våre leger.

Teresa Løvold Berents

HUDSYKDOMMER

Få svar innen 3 dager for 399,-

Du kan være anonym.

Still et spørsmål

– Hvis noen reagerer på stoffer i enkelte solkremer, anbefaler jeg å prøve en annen solkrem – spør gjerne om råd på apoteket, de kan ofte mye om de ulike stoffene som er i solkremen,, sier Lill Tove Nilsen, forsker ved Statens strålevern.

Les også: Hvordan finner jeg en solkrem jeg tåler?

Større risiko dersom solen er sterk

Nilsen mener at kraftig sol øker sannsynligheten for at det kan oppstå en reaksjon når man har på seg solkrem.

– Noen kan kanskje reagere på solkrem som inneholder kjemisk filter. De kan prøve solkrem med fysisk filter.

Det er ikke mulig å unngå at slike reaksjoner kan skje. Fagerheim oppfordrer likevel alle til å bruke solkrem, for å unngå solforbrenning.

– Det er viktigere å fokusere på potensielle problemer som kan oppstå om man ikke smører seg med solkrem. Dette er jo en diskusjon med sterke meninger på begge sider, men mye ubeskyttet sol gjennom livet gir økt forekomst av solskader og hudkreft. Forbrenning, spesielt hos barn, gir økt risiko for føflekkreft. Dette forebygges ved bruk av solkrem med høy faktor.

ANBEFALER SOLKREM: Lars Kåre Fagerheim er spesialist i hud og veneriske sykdommer, og han forklarer at det kan være farlig å oppholde seg ute uten å bruke solkrem. FOTO: Privat
ANBEFALER SOLKREM: Lars Kåre Fagerheim er spesialist i hud og veneriske sykdommer, og han forklarer at det kan være farlig å oppholde seg ute uten å bruke solkrem. FOTO: Privat Vis mer

Legesvar: Bruk av solkrem

Husk å smøre flere lag med solkrem

Om du smører deg med solfaktor 30, og tror at det er nok til å holde en hel dag – da tar du feil. Bruk høy faktor, også i Norge, og smør et nytt lag hver andre time. Mange utelater dette, ifølge Fagerheim.

– Velg et produkt som øker sannsynligheten for at det tas i bruk. Hva folk foretrekker, varierer. All solkrem er dessuten bedre enn ingen solkrem!

Fagerheim forklarer at barn bør bruke solkrem med både fysisk filter, slik som Sinkoksid eller Titanoksid, og kjemisk filter.

– Da oppnår man best effekt både mot UVA- og UVB-solstråler. Fysiske filter gir den gjenkjennelige hvitfargen etter påføring, og foretrekkes ikke av voksne. De holder også bedre ved bading og svetting. En krem er en god basis, mens etter-smøring er gjerne mer effektivt med spray. I Norge selges i hovedtrekk sikre og veltolererte solkremer. Velg et produkt fra apotekene, gjerne svanemerket.

Så farlig er det å bli solbrent

Slår et slag for selvbruningskrem

De aller fleste av oss er innforstått med at solarium og overdreven soling ikke er bra for huden. Allikevel er det mange av oss som ikke klarer å la være – det er jo så fint med solbrun hud. Men fornuftig er det ikke.

– Jeg vil slå et slag for selvbruningskrem! Som hudlege opplever jeg ofte at mange voksne oppsøker meg og innrømmer at de har forsøkt å oppnå en god brunfarge over mange år, sier Fagerheim, og legger til:

– Nordmenn flest har en lys hudtype, og blir lettere brent, fremfor å oppnå en dyp brunfarge. Dette må man ta innover seg og godta. Ikke alle kan bli nøttebrune fra sol og solarium. Da er det mye bedre å bruke selvbruningskrem; disse produktene har utviklet seg mye, og er i dag gode både i bruk og resultat.

Les også: Kan barn bruke solkrem for voksne?

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Teresa Løvold Berents HUDSYKDOMMER
Få svar innen 3 dager for 399,-