Poser under øynene - hva er årsaken?

Poser under øynene regnes nesten utelukkende som et kosmetisk problem, og er sjelden alene et tegn på sykdom. Det er viktig å skille mellom generell hevelse rundt øyet og poser under øynene.

TRENGER INGEN BEHANDLING: Poser under øynene er vanligvis et kosmetisk problem, og trenger i seg selv ingen behandling. Foto: Shutterstock
TRENGER INGEN BEHANDLING: Poser under øynene er vanligvis et kosmetisk problem, og trenger i seg selv ingen behandling. Foto: Shutterstock Vis mer

Vi gjør oppmerksom på at denne artikkelen ikke er oppdatert de siste to årene. Utviklingen innen medisin går raskt, og informasjonen kan derfor være foreldet.

Publisert
Sist oppdatert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no.

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

Poser under øynene er svært vanlig. Huden under og over øynene er svært tynn, og er cirka 2 millimeter tykk.

– Denne huden er tynnere enn andre steder på kroppen fordi den skal folde seg mye lettere enn annen hud når øynene åpnes og lukkes, forklarer Christian Busch, spesialist i plastikkirurgi og jobber ved Aleris i Bergen. Busch er også svarlege på Lommelegen.

Huden rundt øynene er elastisk og relativt løst festet til bindevevet og muskulaturen under, som gjør at det lett vil oppstå poser under øynene.

LES OGSÅ: Hengende øyelokk (ptose)

Flere årsaker til poser under øynene

Poser under øynene er noe vi får i arv fra foreldrene våre. Det er også en vanlig aldersrelatert forandring og skyldes flere årsaker.

EKSPERT: Kjersti Ausen er overlege ved St. Olavs Hospital, og spesialist i plastikkirurgi ved Aleris Sykehus Solsiden i Trondheim.  Foto: Aleris
EKSPERT: Kjersti Ausen er overlege ved St. Olavs Hospital, og spesialist i plastikkirurgi ved Aleris Sykehus Solsiden i Trondheim. Foto: Aleris Vis mer

– Med alderen forsvinner en del underhudsfett, og da kan øyelokk bli så tynne at det nesten blir litt gjennomsiktig eller blålig, opplyser Kjersti Ausen, spesialist i plastikkirurgi ved Aleris Sykehus Solsiden i Trondheim.

All hud mister elastikk med alderen. Det fører til at overskuddshud ikke lenger trekker seg sammen, men lager folder. Derfor har eldre mennesker vanligvis større og tydeligere poser enn yngre.

Fremposning (herniering) av fettvevet bak øynene kan også gi en synlig hevelse under øynene, ifølge Oslo Hudlegesenter.

– Solskader, tyngdekraft og sirkulasjonsforhold kan være mulige årsaker. Fettposer og lymfødem kan også være grunnen til at noen får store poser under øynene, sier Jon Langeland, hudlege ved Hudklinikken.

LES OGSÅ: Kontakteksem

Poser under øynene - et symptom?

Poser under øynene kan skyldes væskeoppsamling i kroppen, som for eksempel av allergier.

Stoffskiftesykdom kan både gi mer fremstående øyne og poser under. Det kan også atopisk eksem og allergier, forteller Langeland.

Den spesielle strukturen i øyeomgivelsene gjør nemlig at en generell væskeopphopning i kroppen lett gir seg utslag under øynene.

– Øyelokkene er den tynneste huden vi har. Dermed har huden liten motstand, og dersom man har væskeansamling i kroppen eller er pløsete, vil huden sige ut der den har minst styrke, forklarer Ausen:

– Poser under øynene regnes nesten utelukkende som et kosmetisk problem, og er sjelden som et isolert fenomen et tegn på sykdom.

HUDKREM: For å styrke huden rundt øynene kan man bruke ulike hudprodukter og solbeskyttelse.  Foto: Shutterstock
HUDKREM: For å styrke huden rundt øynene kan man bruke ulike hudprodukter og solbeskyttelse. Foto: Shutterstock Vis mer

LES OGSÅ: Seks symptomer fra øynene du bør ta på alvor

Forskjell på hovne øyner og poser under øynene

Det er viktig å skille mellom poser under øynene og generell hevelse rundt øyet.

– Enkelte former for hevelse tilsvarende hele øyenhulen, såkalt periorbitalt ødem, er noe annet enn poser under øynene. Periorbitalt ødem kan man se ved mange tilstander som allergi, infeksjon, betennelser, svulster og skader. Oppstår det akutt, bør man oppsøke lege, forklarer Ausen.

Ved lite søvn er det også mange som opplever at huden under øynene blir mer fremtredende.

– Når man ikke har sovet på lenge, blir man sliten i øyelokksmuskulaturen - musklene blir slappe, og huden over rynker seg, forklarer Ausen.

Behandling av poser under øynene?

Dersom du plutselig har fått poser under øynene, er det grunn til at å oppsøke fastlege som kan utelukke underliggende årsaker. Behandling av poser under øynene avhenger av årsak.

– Oppsøk lege hvis du selv synes det er unormalt, ubehagelig eller sjenerende, råder hudlege Jon Langeland.

Kosmetisk operasjon

Poser under øynene som skyldes arv eller alder, vil ikke forsvinne av seg selv. Det er ingen helsemessig grunn til å gjøre noe med dette, men noen velger likevel å operere dette av rent kosmetiske årsaker på privat klinikk for egen regning.

– Poser under øynene skyldes fett som buler ut fra øyenhulen på grunn av svekkelser i bindevevet, og hvis man ønsker å fjerne dette må det opereres for å få det bort, sier Christian Busch, spesialist i plastikkirurgi.

Poser under øynene er en vanlig problemstilling, ifølge kirurgen.

– Ved øyelokksplastikk tar vi bort det fettet som buler ut, forklarer han.

LES OGSÅ PÅ KK.NO: Bli kvitt posene under øynene

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring

Vi bryr oss om ditt personvern

Lommelegen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer