Pompholyx (dyshydriotisk eksem)

Pompholyx - eller dyshydriotisk eksem - er et kløende eksem med blemmer på fingre, hender og føtter.

BLEMMER PÅ FINGRE SOM KLØR: Sterk kløe og en brennende følelse på hendene og fingrene. Utbrudd av vanligvis små, væskende blemmer som ligger dypt i huden. Foto: NTB Scanpix/Science Photo Library
BLEMMER PÅ FINGRE SOM KLØR: Sterk kløe og en brennende følelse på hendene og fingrene. Utbrudd av vanligvis små, væskende blemmer som ligger dypt i huden. Foto: NTB Scanpix/Science Photo Library Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før. Lommelegens rådgivningstjeneste ble lagt ned fra 1. mai 2023 og det er ikke lenger mulig å sende inn helsespørsmål til Lommelegen.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com. Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no..

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

Pompholyx, også kjent ved betegnelsen dyshydriotisk eksem, er en hudsykdom som innebærer et utslett med små eller større væskefylte blemmer med mulig assosiert rødme, som oppstår på hender og fingre, og noen ganger også på føttene. Tilstanden går som regel over av seg selv i løpet av noen få uker - noen ganger kommer tilstanden bare én gang og går så over, men ofte kan den komme og gå over flere måneder.

Hva er årsaken?

Årsaken til utslettet er ikke kjent, men man antar at det kan være flere medvirkende faktorer, både ytre og indre. Tilstanden kan for eksempel utløses eller forverres av andre hudsykdommer som ulike former for eksem, reaksjoner på noe irriterende som har vært i kontakt med huden (kosmetiske produkter og andre kjemikalier, nikkel eller andre metaller), infeksjoner, svetting, andre miljøfaktorer og stress. (1) (2)

BLEMMER OG RØD HUD: Vanligst på hender og fingre, men noen ganger også på føttene som her. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock
BLEMMER OG RØD HUD: Vanligst på hender og fingre, men noen ganger også på føttene som her. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock Vis mer

Forekomst

Pompholyx er ikke å anse som uvanlig. Tilstanden er vanskelig å skille blant annet fra vanlig håndeksem, og en betydelig andel av disse pasientene har nok egentlig pompholyx. Tilstanden rammer begge kjønn, og kan sees i alle aldre, men i hovedsak hos de under 40 år. Pompholyx er vanligere i varmere strøk. (1, 2)

Symptomer og tegn

Pompholyx vil ofte initialt arte seg som sterk kløe og en brennende følelse på hendene og fingrene. Videre vil innsiden av hendene og sidene av fingrene, og noen ganger også undersiden av føttene, få et utbrudd av vanligvis små, væskende blemmer. Disse blemmene ligger dypt i huden, og huden kan også bli rød.

Noen ganger ved mer uttalte tilfeller kan blemmene være større, og også forekomme andre steder enn hender og føtter. Den affiserte huden er også mer utsatt for infeksjoner da hudens beskyttende barriere brytes når blemmene sprekker - ved infeksjon blir blemmene smertefulle, rødlige, og eventuelt sees også puss. Etter noen uker vil huden begynne å tørke og tilhele, vanligvis uten at det har gått hull på blemmene. Episodene varierer i hyppighet - fra månedlig til årlig. (1,2)

Diagnostikk

Diagnosen mistenkes vanligvis basert på utseende og symptomer, eventuelt med kjente assosiasjoner som nikkelallergi, men tilstanden kan ofte være lett å forveksle med andre hudlidelser. Tester for å utelukke andre tilstander som allergi eller skabb kan bli aktuelle. En sjelden gang, ved behov, kan diagnosen bekreftes med en vevsprøve fra den affiserte huden. (1,2)

SMÅ BLEMMER: Her ser man mange små blemmer i fingeren. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock
SMÅ BLEMMER: Her ser man mange små blemmer i fingeren. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock Vis mer

Kan det være noe annet?

Pompholyx kan lett forveksles med andre hudtilstander. I tillegg til kontakteksem, en eksemtilstand som oppstår som følge av at kontakt med et stoff som irriterer eller gir en allergisk reaksjon, kan blant annet følgende tilstander ligne på pompholyx:

  • Bulløs impetigo: Smittsom infeksjon i huden som medfører sår og blemmer.
  • Hånd-, fot- og munnsyke: Infeksjon som hovedsakelig rammer barn, som også kan gi blemmedannelse på fingrene og i håndflatene.
  • Bulløs pemfigoid: Hudlidelse som hovedsakelig rammer eldre som medfører blemmedannelse.
    (1, 2)

Behandling og forebygging

Pompholyx behandles i prinsippet som andre former for eksem, med kortisonpreparater og rikelig bruk av fuktighetskremer som hjørnesteinene i behandlingen, i tillegg til at man bør unngå kjente utløsende faktorer. Andre mulige behandlingsalternativer kan inkludere:

  • Behandling med UV-lys
  • Kaliumpermanganat
  • Antihistaminer for å motvirke kløe
  • Antibiotikabehandling ved infeksjon
  • Immundempende preparater

Pompholyx varierer i alvorlighetsgrad fra person til person, og noen har ikke behov for særlig behandling, mens andre krever mer omfattende tiltak og behandling hos hudspesialist. For å forebygge utbrudd og hindre forverring bør man unngå kontakt med stoffer som kan irritere eller forverre tilstanden, som såper, sjampo eller andre kjemikalier, og for eksempel bruke hansker ved behov. Stress er også en viktig utløsende årsak. (1) (2)

Prognose

For noen er pompholyx en forbigående tilstand som gir lite plager, mens for andre kan det være en betydelig plagsom lidelse som stadig kommer tilbake. Likevel vil mange bli bedre med årene og få mindre hyppige episoder. (1)

Kilder:

1) BMJ: Dyshidrotic dermatitis 2) Mayoclinic: Dyshidrosis

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring

Vi bryr oss om ditt personvern

Lommelegen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer