GJÆRSOPP LAGER FLEKKER: En gjærsopp i huden lager flekker som er lyse (som her) eller mørkere enn resten av huden. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock
GJÆRSOPP LAGER FLEKKER: En gjærsopp i huden lager flekker som er lyse (som her) eller mørkere enn resten av huden. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock Vis mer

Pityriasis versicolor

Pityriasis versicolor er en hudinfeksjon forårsaket av gjærsoppen Malassezia. Vanligst er denne hudinfeksjonen i tropiske strøk.

Pityriasis versicolor er en hudinfeksjon forårsaket av gjærsoppen Malassezia. Den kan også omtales som Tinea versicolor.

Denne hudinfeksjonen er vanligst i tropiske strøk med opp til 50% forekomst. I Skandinavia er forekomsten rundt 1%. Infeksjonen er vanligst hos ungdom og unge voksne, men kan også forekomme hos barn og spebarn.

Utslettet er ikke en smittsom sykdom. Gjærsoppen Malassezia finnes normalt på huden vår, men den kan blomstre opp og forårsake pigmentforandringer og flassing. Et slikt symptombilde kalles pityriasis versicolor eller tinea versicolor.

Symptomer

Det vanligste tegnet er mange små flekker i huden med varierende farge (versicolor). Utslettet kan være hypo- eller hyperpigmentert, men er oftest lysebrun på vinterblek hud eller hvit på solbrun hud. Flekkene flasser. Utslettet sitter oftest på overkroppen og øverst på armer og bein. Det klør ikke. Utslettet responderer bra på behandling, men i noen tilfeller må man ha langvarig, forebyggende behandling.

Utslettet kan forveksles med pityriasis rosea, pigmentflekker, seboreisk eksem eller vitiligo.

SOM REGEL PÅ OVERKROPPEN:  Utslettet sitter oftest på overkroppen og øverst på armer og bein. Flekkene flasser. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock
SOM REGEL PÅ OVERKROPPEN: Utslettet sitter oftest på overkroppen og øverst på armer og bein. Flekkene flasser. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock Vis mer

Behandling

Diagnosen stilles hos lege (det finnes tilstander som likner). For å stille riktig diagnose kan litt flassende hud skrapes av fra en flekk og ses på i mikroskop.

Pityriasis versicolor kan behandles med en soppkrem som forskrives av lege. Det finnes ulike alternativer med litt ulik behandlingslengde. Tilstanden kan også behandles med Seleniumsulfid sjampo (Selsun) en gang daglig i 2 uker eller ketakonazol sjampo (Fungoral) en gang daglig i 5 dager. Propylenglykol oppløsning er et annet alternativ. For noen kan også tabletter være effektivt, men dette gis ikke til barn. De vanligste midlene man kan gi i tablett form er fluconazole og itraconazole.

Hele kroppen må behandles, ikke bare der hvor flekkene sitter. Dette gjelder uansett hvilket behandlingsalternativ som velges.

LES OGSÅ: Kløe i huden, hva kan være årsaken?

LURER DU PÅ NOE?

Spør en av våre leger.

Teresa Løvold Berents

HUDSYKDOMMER

Send inn spørsmål

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Prognose

Pigmentflekkene vil som regel sitte igjen mange måneder etter at behandlingen er avsluttet. Omtrent 60 % opplever å få plagene tilbake innen ett år.

Denne artikkelen ble i sin helhet oppdatert 19.12 av Nina Bryhn, lege. Kilde ved oppdatering: Uptodate.com. Opprinnelig skrevet av Cecilie Arentz-Hansen og Kåre Moen, leger, 15. August 2006. Daværende kilde: - Statens legemiddelverk. Terapianbefaling: Behandling av dermatomykoser. 2005.

Bekymret? Snakk med en lege på video nå!

Våre leger sitter klare til å svare på akkurat det du lurer på. Alt du trenger er en mobil, et nettbrett eller en PC med kamera og BankID.

  • Ingen krav til program eller app
  • 100% anonymitet
  • Ingen ventetid
  • Betal med Vipps
Leger på vakt
Vishal Judge
Ledig nå
Harald Dobloug
Ledig nå
Kommersiell tjeneste Videokonsultasjon koster 350,-