Pitted keratolyse, også kjent som «fotsålehull»

Tegnene på denne infeksjonen er små hull i huden under foten. Det kan også lukte vondt og huden kan bli hvit, gul eller brunlig.

HULL UNDER FOTEN: Mange små hull i huden som flyter sammen er et tegn på tilstanden. Huden kan også bli gul, hvitlig eller brun og lukte vondt. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock
HULL UNDER FOTEN: Mange små hull i huden som flyter sammen er et tegn på tilstanden. Huden kan også bli gul, hvitlig eller brun og lukte vondt. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før. Lommelegens rådgivningstjeneste ble lagt ned fra 1. mai 2023 og det er ikke lenger mulig å sende inn helsespørsmål til Lommelegen.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com. Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no..

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

Hva er pitted keratolyse?

Pitted keratolyse, også kjent som «fotsålehull», er symptomene på en bakteriell infeksjon av huden som særlig kan ramme den vektbærende undersiden av føttene. Det er svært sjeldent at dette rammer håndflater.

Hva er årsaken?

Infeksjonen kan skyldes flere bakterier, men den vanligste typen er bakterieslekten kjent som corynebakterier. Andre vanlige bakterier som kan forårsake tilstanden er K. sedentarius, D. congolensis, streptomyces, og A. kerolytica.

LES OGSÅ: Fotsopp: Symptomer og behandling

VOND LUKT OG HULL: Små kraterformede søkk i huden er symptom på pitted keratolyse. Foto: NTB Scanpix/Science Photo
VOND LUKT OG HULL: Små kraterformede søkk i huden er symptom på pitted keratolyse. Foto: NTB Scanpix/Science Photo Vis mer

Infeksjonen oppstår på fotsåler utsatt for mye svette over lengre tid. Bakteriene som forårsaker infeksjonen formerer seg i slike våte omgivelser, og enzymer som bakteriene produserer fører til en nedbryting av en del av det øvre hudlaget, noe som videre gir det typiske utseendet ved tilstanden, som innebærer mange små depresjoner eller kraterformede “hull” i huden. Tilstanden er en årsak til vond lukt, og dette skyldes svovelforbindelser som bakteriene danner. (1) (2)

Hvor vanlig er tilstanden?

Tilstanden er ikke å anse som uvanlig. Menn er rammet betydelig hyppigere enn kvinner, hovedsakelig grunnet forskjeller i bruk av fottøy og også forskjeller i fothygiene.

Mennesker av alle aldre kan utvikle tilstanden, men mest utsatt er man om man ofte er svett på føttene. Tilstanden sees derfor hyppigere i tropiske og subtropiske strøk med høy luftfuktighet. (1) (2). Visse yrkesgrupper er også utsatt, slik som bønder, fiskere, industripersonell og militært personell. Personer som trener mye er også utsatt.

Personer med diabetes og immunsvikt har lettere for å pådra seg infeksjoner i huden, og utvikle slike hudsymptomer.

Symptomer og tegn

Til de vanligste symptomer og tegn hører vond lukt fra føttene, sammen med det karakteristiske utseendet av den infiserte huden med multiple små kraterformede små søkk i huden, som noen ganger kan se større ut ved at mange små hull flyter sammen. Hullene er vanligvis hvitlige eller gulaktige, men kan også få en brunlig farge, som gjør at foten ser skitten ut.

Føttene er ofte svette, og huden kan få en nærmest slimete tekstur som følge av infeksjonen. Tilstanden rammer ofte begge føttene. Ofte gir ikke den affiserte huden i seg selv noen særlig flere symptomer, men av og til kan området klø eller svi, spesielt ved gange. (1) (2)

LES OGSÅ: Neglesopp

Hvordan settes diagnosen?

Det karakteristiske utseendet sammen med den vonde lukten gir ofte en klar mistanke om tilstanden, og dette er som regel nok til å stille diagnosen. For å bekrefte mistanken kan legen ved behov ta en prøve fra fotsålen for å påvise bakteriene som forårsaker infeksjonen. (1)

Kan det være noe annet?

Oftest er det ikke tvil om diagnosen pitted keratolyse, hvis det foreligger typiske hudforandringer. Det er imidlertid flere tilstander som kan forveksles med sykdommen:

Fotsopp og fotvorter er da også typisk nok noe som ofte rammer personer med mye bruk av fuktig skotøy på grunn av trening.

Hvordan behandle pitted keratolyse?

Behandlingsprinsippene for pitted keratolyse innebærer god fothygiene og antibiotikabehandling av infeksjonen, først og fremst med bruk av lokale midler. Tiltak for bedre fothygiene er viktig for både behandling og forebygging, og kan innebære:

  1. Å unngå bruk av for tettsittende fottøy, og å bruke rett skostørrelse for å unngå friksjon mot huden
  2. Ta aldri på deg fuktige sko!
  3. Hyppig sokkeskifte og å unngå våte sokker
  4. Bruk av fuktabsorberende innersåler
  5. Det finnes svettehemmende midler (antiperspirantia) til bruk i armhuler, bruk disse på føttene i stedet!
  6. Vask føttene to ganger daglig med antiseptisk (bakteriehemmende) såpe. Dette får du kjøpt på apoteket.
  7. Å la føttene være tørre og uten sokker og sko så ofte som mulig.
  8. Bytt ikke fottøy med andre.
  9. I tillegg til de ovennevnte tiltakene kan infeksjonen behandles med lokale antibiotikapreparater som virker på de aktuelle bakteriene som forårsaker tilstanden, som for eksempel klindamycin eller erytromycin.

De fleste blir bedre i løpet av 2-4 uker. Ved de få tilfellene der lokal antibiotikabehandling ikke er nok, vil antibiotikabehandling med tabletter kunne bli aktuelt. Noen ganger vil det kunne bli aktuelt med behandling av en underliggende hyperhidrose (overdreven svetting). (1) (2)

Prognose

Tilstanden er ufarlig, men som regel plagsom og sjenerende for de som har den. Prognosen med behandling er god, og de aller fleste blir raskt og effektiv bedre i løpet av få uker. Uten behandling kan tilstanden derimot vedvare i årevis. Dersom fothygienen ikke vedlikeholdes, kan det komme tilbakefall på et senere tidspunkt. (1) (2)

Kilder

Revisjon 08.02.2022 av Jan Øivind Holm, hudlege.

Skrevet 26.0.2019 av Rune Erlandsen, lege. 1) Uptodate.com: Pitted keratolysis 2) Healthline.com: Pitted keratolysis

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring
Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

Lommelegen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer