Pitted keratolyse, også kjent som «fotsålehull»

Tegnene på denne infeksjonen er små hull i huden under foten. Det kan også lukte vondt og huden kan bli hvit, gul eller brunlig.

HULL UNDER FOTEN: Mange små hull i huden som flyter sammen er et tegn på tilstanden. Huden kan også bli gul, hvitlig eller brun og lukte vondt. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock
HULL UNDER FOTEN: Mange små hull i huden som flyter sammen er et tegn på tilstanden. Huden kan også bli gul, hvitlig eller brun og lukte vondt. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock Vis mer

Hva er pitted keratolyse?

Pitted keratolyse, også kjent som «fotsålehull», er en bakteriell infeksjon av huden som særlig kan ramme den vektbærende undersiden av føttene eller innsiden av hendene, der det førstnevnte er det absolutt vanligste.

Hva er årsaken?

Infeksjonen kan skyldes flere bakterier, men den vanligste typen er bakterieslekten kjent som corynebakterier. Andre vanlige bakterier som kan forårsake tilstanden er K. sedentarius, D. congolensis, streptomyces, og A. kerolytica.

LES OGSÅ: Fotsopp: Symptomer og behandling

VOND LUKT OG HULL: Små kraterformede søkk i huden er symptom på pitted keratolyse. Foto: NTB Scanpix/Science Photo
VOND LUKT OG HULL: Små kraterformede søkk i huden er symptom på pitted keratolyse. Foto: NTB Scanpix/Science Photo Vis mer

Hvem rammes?

Infeksjonen er absolutt vanligst hos menn, og oppstår på områder utsatt for mye fotsvette over lengre tid. Bakteriene som forårsaker infeksjonen kan vokse og dele seg hurtig i slike våte omgivelser, og enzymer som bakteriene produserer fører til en nedbryting av en del av det øvre hudlaget, noe som videre fører til det typiske utseendet ved tilstanden, som innebærer mange små depresjoner eller kraterformede “hull” i huden. Tilstanden er en årsak til vond lukt, og dette skyldes svovelforbindelser som bakteriene danner. (1) (2)

image: Gnagsår

Gnagsår

Hvor vanlig er tilstanden?

Tilstanden er ikke å anse som uvanlig. Menn er rammet betydelig hyppigere enn kvinner, hovedsakelig grunnet forskjeller i bruk av fottøy og også forskjeller i fothygiene.

Mennesker av alle aldre kan potensielt utvikle tilstanden, men mest utsatt er man om man ofte er svett på føttene, og tilstanden sees hyppigst i tropiske og subtropiske strøk med høy luftfuktighet. (1) (2)

Symptomer og tegn

Til de vanligste symptomer og tegn hører vond lukt fra føttene, sammen med det karakteristiske utseendet av den infiserte huden med multiple små kraterformede små søkk i huden, som noen ganger kan se større ut ved at mange små hull flyter sammen. Hullene er vanligvis hvitlige eller gulaktige, men kan også få en brunlig farge, som gjør at foten ser skitten ut.

Føttene er ofte svette, og huden kan få en nærmest slimete tekstur som følge av infeksjonen. Tilstanden rammer ofte begge føttene. Ofte gir ikke den affiserte huden i seg selv noen særlig flere symptomer, men av og til kan området klø eller svi, spesielt ved gange. (1) (2)

LES OGSÅ: Neglesopp

image: Tåfislukt og fotsvette - dette kan hjelpe

Tåfislukt og fotsvette - dette kan hjelpe

Hvordan settes diagnosen?

Det karakteristiske utseendet sammen med den vonde lukten gir ofte en klar mistanke om tilstanden, og dette er som regel nok til å stille diagnosen. For å bekrefte mistanken kan legen ved behov ta en prøve fra fotsålen for å påvise bakteriene som forårsaker infeksjonen. (1)

Kan det være noe annet?

Ofte er det ikke stor tvil om diagnosen pitted keratolyse, men følgende tilstander er noen av de mange diagnosene som potensielt kan ligne:

Hvordan behandle pitted keratolyse?

Behandlingsprinsippene for pitted keratolyse innebærer god fothygiene og antibiotikabehandling av infeksjonen, først og fremst med bruk av lokale midler. Tiltak for bedre fothygiene er viktig for både behandling og forebygging, og kan innebære:

  1. Å unngå bruk av for tettsittende fottøy, og å bruke rett skostørrelse for å unngå friksjon mot huden
  2. Hyppig sokkeskifte og å unngå våte sokker
  3. Bruk av fuktabsorberende innersåler
  4. Hyppig vask av føttene med såpe
  5. Å la føttene være tørre og uten sokker og sko så ofte som mulig
  6. I tillegg til de ovennevnte tiltakene kan infeksjonen behandles med lokale antibiotikapreparater som virker på de aktuelle bakteriene som forårsaker tilstanden, som for eksempel klindamycin eller erytromycin.

De fleste blir bedre i løpet av 2-4 uker. Ved de få tilfellene der lokal antibiotikabehandling ikke er nok, vil antibiotikabehandling med tabletter kunne bli aktuelt. Noen ganger vil det kunne bli aktuelt med behandling av en underliggende hyperhidrose (overdreven svetting). (1) (2)

Prognose

Tilstanden er ufarlig, men som regel plagsom og sjenerende for de som har den. Prognosen med behandling er god, og de aller fleste blir raskt og effektiv bedre i løpet av få uker. Uten behandling kan tilstanden derimot vedvare i årevis. Dersom fothygienen ikke bedres, er det godt mulig å få tilstanden på nytt på et senere tidspunkt. (1) (2)

Kilder

1) Uptodate.com: Pitted keratolysis 2) Healthline.com: Pitted keratolysis