Ny medisin gir pasienter med alopecia nytt håp

Baricitinib har vist god effekt på gjenvekst av hår hos pasienter med alvorlig alopecia areata. Beslutningsforum vurderer nå om medisinen skal godkjennes i Norge.

HÅRTAP: Alopecia gir flekkvis, eller fullstendig hårtap på hodet. Foto: Yulyazolotko / Shutterstock / NTB
HÅRTAP: Alopecia gir flekkvis, eller fullstendig hårtap på hodet. Foto: Yulyazolotko / Shutterstock / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no.

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

Alopecia areata betyr flekkvis hårtap og er en sykdom der håret faller av. Enten flekkvis i små områder, eller på store områder. Det er ingen utslett.

Det er kroppen selv som er årsaken til hårtapet. Kroppens egne immunceller går til angrep på cellene som lager håret. Det at kroppens egne celler går til angrep på andre kroppsegne celler omtales som en autoimmun sykdom.

Påvirker livskvaliteten vesentlig

Det å miste håret uten forvarsel oppleves av de aller fleste som noe veldig alvorlig, mange blir redde og lurer på om de har en alvorlig underliggende sykdom. De aller fleste vil kontakte lege. Det å få vite at hårtapet ikke er forbundet med alvorlig sykdom beroliger mange. Men det å miste håret påvirker livskvaliteten vesentlig, og man ønsker at håret vokser tilbake.

Kan man få tilbake håret?

Ved flekkvis alopecia areata, der det ikke er mye håravfall, er det gode utsikter for at håret vil komme tilbake uten at noe gjøres. Det er faktisk rundt 50-80% som vil få tilbake håret i løpet av ett år. Siden så mange får gjenvekst er det sjeldent aktuelt å prøve behandling. Det viktigste er å informere om forløpet, og at gjenvekst er sannsynlig.

Ved total eller universal alopecia areata er gjenvekst sjeldent. Disse pasientene vil ofte søke råd om behandling.

FLEKKVIS HÅRTAP: Kvinne med alopecia areata. Ved flekkvis hårtap, som her, er prognosen for at håret kommer tilbake ganske god, mens ved fullstendig hårtap er det mindre sannsynlig å få tilbake håret uten behandling. Foto: Alicia Fdez / Shutterstock / NTB
FLEKKVIS HÅRTAP: Kvinne med alopecia areata. Ved flekkvis hårtap, som her, er prognosen for at håret kommer tilbake ganske god, mens ved fullstendig hårtap er det mindre sannsynlig å få tilbake håret uten behandling. Foto: Alicia Fdez / Shutterstock / NTB Vis mer

Behandling

Det har inntil nå ikke vært noen fullgod kur mot alopecia areata.

Det kan forsøkes å smøre huden med irriterende stoffer som skaper eksem og smøre huden med immunmodulerende midler, eksempelvis slike som inneholder kortison. Dette kan bidra til gjenvekst av hår hos noen, men langt fra alle.

Baricitinib gir nytt håp

En medisin som inneholder et immunmodulerende stoff, en såkalt jak hemmer, har vist god effekt på gjenvekst av hår hos pasienter med alvorlig alopecia areata. Dette gir håp til norske pasienter med alvorlig alopecia areata.

Stoffet heter baricitinib og inntas i tablettform. Medisinen markedsføres under navnet Olumiant, og kan også brukes ved leddgikt og alvorlig eksem.

Medikamentet er godkjent til pasienter med alvorlig alopecia areata av det amerikanske og europeiske reguleringssystemet for legemidler (FDA og EMA).

Ikke mulig å få på resept – ennå

For de som har alvorlig alopecia er det er ikke mulig å få medikamentet på resept for sykdommen alopecia i Norge – ennå.

Beslutningsforum har ikke bestemt om dette er en medisin de vil godkjenne for alopecia i Norge, og om staten skal betale for medisinen for pasientene som trenger den. Prosessen startet i desember 2021 og det er ikke avgjort noe foreløpig.

Akkurat nå venter Beslutningsforum på dokumentasjon fra legemiddelfirma de trenger for videre prosess og metodevurdering av Statens legemiddelverk. Her kan du følge prosessen hos Beslutningsforum, det vil komme oppdateringer.

– Beslutningsforum for nye metoder kan først ta stilling til om en metode kan innføres eller ikke, når både metodevurdering og tilhørende prisnotat er klart, forteller fagdirektøren i Helse Vest, Bjørn Egil Vikse i Beslutningsforum til Lommelegen.

Bivirkninger

Siden Olumiant kan gi bivirkninger er det viktig for legen å forstå sykdomstrykket hos pasienten før man i det hele tatt vurderer å starte behandlingen som anses som en heftig immunmodulerende behandling som kan påvirke andre organer hos pasienten.

Baricitinib i kremvariant er under utprøving

Det som er veldig positivt er at også er en kremvariant av medikamentet er under utprøving! En kremvariant er gunstig siden det er mindre bivirkninger på kroppen ellers enn tabletter.

Det er fortsatt uklart hvilke bivirkninger medikamentet vil ha ved å smøre på huden. Forhåpentligvis vil denne kremen kunne ha god effekt på alopecia areata.

Tre typer alopecia

Det finnes forskjellig typer av alopecia areata og deles inn i:

  • flekkvis hårtap
  • total (tap av alt hodehår)
  • universal (tap av all kroppshår)

Vanligst er den flekkvise typen av alopecia areata.

Alopecia areata kan også være forbundet med andre autoimmune sykdommer, for eksempel atopisk eksem.

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring

Vi bryr oss om ditt personvern

Lommelegen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer