– De siste årene har vi mottatt flere rapporter fra publikum om at klamremanet har blitt observert både langs sørlandskysten og i Stavangerområdet, forteller Tone Falkenhaug, forsker ved Havforkningsinstituttet.
Klamremanet er en brennmanet og heter Goninemus vertens på latin og arten er i Ifølge Artsdatabanken observert sporadisk Norske havområder helt siden 20-tallet, men kun som enkeltindivider. (1)
I Sverige ble et større antall rapportert observert på vestkysten i 2018 og nå i 2021.
- Så langt har vi ikke fått inn nye observasjoner av Klamremanet i Norge år. Men det er observert flere på vestkysten av Sverige. Det er ikke usannsynlig at vi får inn observasjoner av denne i løpet av sommeren, understreker havforskeren.

Brennmaneter – dette gjør du hvis du blir brent
– Klamremaneten er et par centimeter i diameter, er tallerkenformet og har et oransje kryss. Den holder til inne i tangen, gjerne på ålegress. Man ser den ofte henger inne i tangen og bruker tentaklene for å henge fast, forteller Falkenhaug.
Kan gi sterke plager
– Publikum har rapportert at denne maneten svir mer enn ved kontakt med vanlig brennmanet, sier Havforskeren.

Hvis du får øye på en klamremanet, bør du observere den på god avstand. Siden brennmaneten bare er noen centimeter stor, er det ikke sikkert du ser brennmaneten, men nærkontakt vil gi umiddelbar smerte i huden.
I land hvor denne maneten er mer utbredt, melder myndigheter om at maneten kan forårsake mer alvorlige symptomer hos enkelte, i tillegg til lokale hudreaksjoner.

– Noen av menneskene som har hatt nærkontakt med denne maneten opplevde muskelkramper, brystsmerter og hevelse i hals og svelg, noen måtte innlegges på sykehus for behandling, ifølge California Department of fish and wildlife.

Slik lindrer du plagene
Klamremanet er en brennmanet, og ifølge Legevakthåndboken er dette tiltak ved lokale hudreaksjoner på brennmaneter generelt:
- Skyll det forbrente området med rikelig saltvann (ikke ferskvann eller urin).
- Fjern eventuelle trådrester (bruk hansker).
- Varme: Giften inaktiveres av varme. Hold affisert kroppsdel i varmt vann. Vannet kan være så varmt som man tåler uten å brenne seg (40–45°).
- Smertebehandling? Bruk lokalbedøvende salver/dråper, eventuelt paracetamol.
Oppsøk legevakt eller ring 113 hvis store deler av kroppen er forbrent, eller du opplever alvorlige symptomer.
Tips havforskerne om funn
Havforskningsinstituttet er interessert i tips om funn av klamremanet og andre uvanlige maneter langs norskekysten. På Havfunn.no kan du tipse dem om uvanlige funn og laste opp bilder.