Definisjonen av hva som er naturlig burde ikke være vanskelig. Naturlige stoffer er stoffer som ikke er skapt av mennesker, som altså finnes i naturen. Denne todelingen blir imidlertid utfordret ved at kjemisk vitenskap har kommet så langt at mennesket nå kan kopiere og lage de substansene som opprinnelig kun fantest i naturen.
Både kunstig og naturlig kan gi allergisk reaksjon
Det syntetiske eller kunstige kan altså bli helt lik det naturlige. Begge deler kan gi de samme allergisk reaksjonene i huden. Dette vil du merke i form av at du får rødt og kløende utslett etter at du har vært i hudkontakt med stoffene du ikke tåler, såkalt allergisk kontakteksem. Alle stoffer, både syntetiske og naturlige, kan gi allergi, enten de er økologisk produsert eller ikke (1).
Dette reagerer vi ofte på i hudpleieproduktene
Når vi hudleger har pasienter som reagerer på hudpleieprodukter, fordeler dette seg gjerne på to hovedgrupper:
- Allergi mot konserveringsmidler, typisk MI-allergi.
- Allergi mot parfyme.

Stoffer i sjampo og maling kan gi allergi
Naturlig er ikke tryggere enn syntetisk
La oss fortsette med parfyme. Parfyme selges gjerne som syntetisk, naturlig, allergivennlig, økologisk eller organisk, alt etter hvem markedsføringen retter seg mot. Forvirret? Hva er forskjellen, og er det noen forskjell?
Betegnelsen økologisk er vel den eneste som gir deg noe nyttig informasjon, og som forteller at det foreligger en produksjonsprosess ved å unngå bruk av giftstoffer, som for eksempel ugressmidler, i dyrkingen av duftplanter til parfymeproduksjon.
De andre betegnelsene er egentlig overflødige og uten informasjonsverdi i forhold til hvor farlige eller ufarlige stoffene er for deg som forbruker. De er altså mer villedende enn veiledende.

Allergi er at du reagerer feil på naturen
Det høres brutalt ut, men det er du som er blitt problemet ved slik allergi, ved at ditt immunapparat reagerer skjevt i møte med de stoffene du ikke tåler, men som du burde tåle. Vi vet imidlertid ikke nok om hvorfor noen utvikler slik allergi, og noen ikke.
Et annet kjent eksempel på allergi mot det naturlige er pollenallergi, som over 20 prosent av befolkningen har (2), bare for å illustrere at du ikke må la deg forlede av betegnelsen naturlig.
Naturen kan også være giftig
Et godt eksempel på hvordan tilsynelatende ufarlig natur kan gi hudreaksjoner er hudkontakt med saften fra kjempebjørnekjeks. Denne vil i nærvær av sollys kunne gi alvorlige hudreaksjoner. Dette har ingen ting med allergi å gjøre, men at det naturlige kan være giftig.
Gode råd til deg som kjøper hudpleiemidler
Du kan bli en bevisst forbruker av hudpleiemidler og kosmetikk hvis du følger noen enkle råd:
- Ikke la deg overbevise av fengende uttrykk som naturlig eller organisk.
- Kjøp fra en anerkjent forhandler, og vis forsiktighet ved kjøp over nettet.
- Påse at produktet du kjøper har en liste over ingredienser, såkalt innholdsdeklarasjon, som er tydelig og lesbart. Produkter uten innholdsdeklarasjon skal du ikke bruke! Hvis du som forbruker mistenker uregelmessigheter ved et produkt, kan du ta kontakt med Mattilsynet.
- Får du utslett og kløe av et hudprodukt, så ikke kast det! Ta vare på innholdsdeklarasjonen, slik at du ved allergitesting senere kan vise til hvilke stoffer du har vært i kontakt med. Det er som sagt ikke nødvendigvis produktet det er noe galt med, men at du har blitt allergisk mot et innholdsstoff.
Og til slutt:
Huden er veldig selvhjulpen, og trenger egentlig ikke så mye kompliserte stoffer. Vær en nøktern forbruker!
