Svetting er en naturlig del av kroppens funksjon, og bidrar til å opprettholde mest mulig stabil temperatur. Dersom kroppstemperaturen stiger, vil man svette mer. Det kan også skje dersom man er stresset, eller om natten.
Noen plages med overdreven svetting (hyperhidrose), og det kan bli et problem som går utover selvbildet. Hyperhidrose kan oppstå av seg selv, eller sekundært; svetten kan også være et symptom på sykdom - særlig nattesvette.
Hyperhidrose
Noen personer lider av overdrevet svetting (hyperhidrose).
– Ved hyperhidrose produseres mer svette enn hva som er nødvendig for å regulere kroppstemperaturen. Det er store variasjoner på personnivå, slik at det kan være vanskelig å sette en presis definisjon av hvor overgangen går fra å svette mye, til å svette unormalt mye, forklarer Kjersti Danielsen.
Kjersti Danielsen er hudspesialist ved Nordnorsk Hudlegesenter, og forsker ved UiT, Norges arktiske universitet og Universitetssykehuset Nord-Norge.
– Man kan ha plager med økt svette på hele kroppen (generalisert hyperhidrose), flekkvis forekommende hyperhidrose, eller såkalt emosjonelt styrt svette, hvor de vanligste områdene med økt svettetendens er i håndflatene, fotsålene, under armene og i ansiktet.
En annen årsak til økt svette kan være overgangsalder.
Årsaker til økt svetting
Hyperhidrose kan forekomme isolert av seg selv (primær hyperhidrose), eller være relatert til feil i regulering av svettefunksjonen ved sykdom. Det kan være metabolske forstyrrelser, infeksjoner, kreft, nerveskader eller bruk av enkelte medikamenter (sekundær hyperhidrose).
– Ved primær hyperhidrose har man en økt aktivitet i svettekjertlene på grunn av økte signaler fra det ikke-viljestyrte nervesystemet. Tilstanden er delvis arvelig, og man får som oftest symptomer allerede fra barne- og ungdomstiden, sier Danielsen.

Omkring 0,6-1 prosent av befolkningen har primær hyperhidrose. Dersom man plages av overdreven svetting, bør man ta kontakt med lege for å få konstatert hva som er årsaken til svettingen.
– Ved sekundær hyperhidrose, som gjerne kommer sammen med andre symptomer i voksen alder, vil man konsentrere seg om å behandle sykdommen som ligger bak. Ved primær hyperhidrose, vil behandlingen rette seg mot å dempe svettingen.
Ved lukemi - blodkreft - kan voldsom nattesvette være et av symptomene.
Svetteproblemer kan påvirke selvbildet
Svetteproblemer kan være fysisk ubehagelig, da man blir gående med våt hud og våte klær, i tillegg til at det kan gå utover selvbildet, ifølge Danielsen.
– Mange føler at svetteproblemene påvirker sosiale situasjoner, for eksempel gjennom at klær må skiftes flere ganger daglig, eller at man hemmes ved at man blir fokusert på å skjule svettingen. Derfor er det viktig å kunne tilby behandling til denne pasientgruppen.
LES OGSÅ: Derfor fryser noen lettere enn andre
Behandling mot svetteproblemer
Om spesialdeodoranter fra apotek ikke har tilstrekkelig effekt, kan det være verdt å prøve botulinumtoxin-behandling for å forbigående stoppe overdrevet svetting i de behandlede områder.
– Botulinumtoxin virker ved å blokkere nerveimpulser til svettekjertlene, og hindrer dermed at disse skiller ut svette, forklarer Danielsen.
Injeksjon med botulinumtoxin, gjennomført av kompetent personale, er en svært effektiv behandlingsmetode mot hyperhidrose. Behandlingen har en langvarig effekt på 3-12 måneder hos inntil 98 prosent av de som behandles.

– Hos pasienter med mye svetteplager på større områder, kombineres ofte behandling med botulinumtoksin med tabletter, slik som Ditropan eller Didrase.
I mindre, mer avgrensede områder, slik som armhuler, ansikt/panne, håndflater/fotsåler og lysker, brukes som regel botulinumtoksin som eneste behandling.
– Behandlingen virker kun der hvor man har fått injeksjon, slik at man vil svette som normalt andre steder på kroppen, sier Danielsen.
LEGEN SVARER: Svetteutslett

«Fotsålehull» er tegn på infeksjon
Angst kan føre til mer svetting
Hos noen kan overdreven svetting oppstå når man fokuserer på å ikke svette, som igjen fører til at man svetter mer.
– En av de vanligste utløsende faktorer er angst med sammenfallende hjertebank. Her kan man ende opp i en vond syklus, skriver Kjetil Guldbakke, lommelegens hudlege, i et legesvar.
Guldbakke mener at botox er det beste behandlingsalternativet, da det er svært effektivt.
– Det er spesielt effektivt mot svette under armhulene, og det kan også brukes i hender. Den store majoritet vil etter en slik behandling bli helt «tørre», og plages ikke med svette selv under stress, skriver han.