Acrodermatitis chronica atrophicans:

Når flåtten gir deg «gammel» hud

Etter bitt av skogflått kan man utvikle en rød ring eller flekk hvis man blir smittet av borrelia. Men du visste kanskje ikke at denne bakterien også kan gi huden senskader. Det kalles acrodermatitis chronica atrophicans.

EN HÅNDRYGG som viser rød og tynn hud. Årsaken er flåttbitt med borreliainfeksjon Foto: Flåttsenteret.no.
EN HÅNDRYGG som viser rød og tynn hud. Årsaken er flåttbitt med borreliainfeksjon Foto: Flåttsenteret.no. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Som hudlege har jeg hatt pasienter som har oppsøkt meg med denne rare og sjeldne sykdommen. De har tatt kontakt fordi at de har lagt merke til at det har oppstått en forskjell i hvordan huden ser ut på den ene hånda i forhold til den andre, eller at det ene benet skiller seg ut fra det andre.

Huden er blitt rød eller lillafarget og huden har blitt gammel og tynn. Tilstanden kalles acrodermatitis chronica atrophicans, la oss bruke forkortelsen ACA, og er en seinskade av infeksjon med borreliabakterien, som overføres ved bitt av skauflått.

Men, la oss ta en liten repetisjon: Den vanligste formen for utslett fra borrelia er erytema chronicum migrans, forkortet ECM. Etter dette kan sykdommen gå i flere stadier

Første stadium

ECM utslettet starter gjerne første måneden etter at du er smittet ved at det utvikler seg en rød flekk eller ring rundt stikkstedet.

Andre stadium

Ved ubehandlet smitte kan det i løpet av uker og måneder oppstå en rekke forskjellige symptomer, eksempelvis fra betennelser i ledd, nervesystem eller hjerte.

Slik ser en flått ut, og slik ser utslettet ut. Flåtten er aktiv nå, og spesielt langs kysten. Video: Lommelegen.no Vis mer

Tredje stadium

Her er vi tilbake til denne merkelige ACA betennelsen i huden på én arm eller ett ben. Huden gjennomgår en snikende forandring, som du kanskje plutselig legger merke til. Det har gått måneder og år siden du har blitt smittet, og derfor er ikke flåtten det første du tenker på.

Først oppstår det misfarginger i huden som veksler fra svakt rødt til rødlilla og blålilla farger. Etter hvert blir huden tynn og skrukkete, slik gammel hud er, og sees typisk ved at blodårene blir mye tydeligere og gir blå slynger i huden.

Hvordan stilles diagnosen?

Legger du merke til slike forandringer på for eksempel bare det ene benet eller ene armen bør du kontakte legen din. Diagnosen stilles på at utslettet er typisk, og at du har utslag på blodprøver, med antistoffer rettet mot borrelia.

Husk: Det er mange andre vanligere hudsykdommer som typisk gir utslett kun på en arm eller ett ben, som for eksempel ringorm. Slike sykdommer må legen først utelukke.

Hvordan behandles ACA?

Behandlingen består i antibiotika. Da kan noe av rødheten i huden gå tilbake. Dessverre hjelper ikke antibiotika mot den tynne huden – den er og forblir gammel.

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring

Vi bryr oss om ditt personvern

Lommelegen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer