Mollusker (molluscum contagiosum)

Mollusker er ikke farlige, men de kan være plagsomme og vanskelige å bli kvitt.

MOLLUSCUM CONTAGIOSUM: Små utvekster som følge av virusinfeksjon. Foto: NTB Scanpix / Shutterstock
MOLLUSCUM CONTAGIOSUM: Små utvekster som følge av virusinfeksjon. Foto: NTB Scanpix / Shutterstock Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no.

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

Mollusker, eller molluscum contagiosum på fagspråket, er en vanlig virusinfeksjon som skaper små utvekster i huden. Mollusker er forårsaket av et ufarlig Poxvirus. Dette viruset finnes over hele verden, men er mer utbredt i tropiske strøk. Infeksjon med mollusker er vanligst blant barn og seksuelt aktive voksne. Det er en overhyppighet av mollusker hos de med lavt immunforsvar, ofte forårsaket av medikamenter eller HIV.

Les også: Vorter

Hvordan blir man smittet av mollusker?

Mollusker smitter vanligvis ved hud-til-hud-kontakt. Hvis man først har fått mollusker kan disse spre seg fra en del av kroppen til en annen ved hudkontakt. Studier har vist at forekomsten av mollusker er dobbelt så høy blant barn som ofte er i svømmebasseng. Mollusker kan også spres via håndklær og aktiviteter som bryting.

Det tar som regel fra én uke til flere måneder fra man blir smittet av viruset til man utvikler hudforandringer. Studier har vist at 5,6 prosent av barn i barnehage og 7,4 prosent av barn på barneskolen har mollusker.

LES OGSÅ: De vanligste utslettene som barn får

Hvordan ser mollusker ut?

Mollusker er ganske lett gjenkjennelige. De ses som små, hudfargede utvekster med et sentralt krater (nedsenkning). De har ofte en glatt, skinnende overflate og en sentral «osteaktig» masse. Omliggende hud kan være normal eller lett rødlig og betent. Mollusker varierer i størrelse fra 1 millimeter til 1 centimeter eller mer.

De fleste som blir smittet får som regel 10-20 mollusker, men det er også mulig å få langt flere. Alle områder på huden kan bli rammet, men mollusker er vanligst i armhulene, underlivet og i bøyefuren på armene. De fleste har ingen symptomer, men noen er plaget med kløe, ømhet eller smerte.

LES OGSÅ: Kløe i huden, hva kan årsaken være?

Mollusker og eksem?

Vi vet at pasienter med eksem er mer utsatt for å få mollusker. Det er heller ikke uvanlig at pasienter med mollusker får ”mollusk dermatitt”. Dette er en tilstand der man får eksem rundt molluskene, med kløe, rødhet og utslett. Det rammer omtrent ti prosent av alle med mollusker. I en slik situasjon er det viktig å behandle eksemet med kortisonkremer samtidig som man behandler molluskene.

Trenger man å behandle mollusker?

Mollusker er en godartet tilstand som går over av seg selv. Således er det i utgangspunktet ikke nødvendig å oppsøke behandling. Mange søker likevel behandling av kosmetiske årsaker, eksem eller engstelse for å smitte andre. For barn kan behandlingen være smertefull, og man bør her vurdere om det beste er å la være å gi aktiv behandling.

Ingen behandling er ofte den beste behandlingen. Generelle råd er å vaske hendene etter berøring av molluskene, og den smittede bør bruke eget håndkle og unngå kløe på molluskene.

RAMMER OFTE BARN: Mollusker rammer ofte barn, men er ingen grunn til å bli hjemme fra skole eller barnehage. Men barna bør ikke dele håndkler. Foto: NTB Scanpix / Shutterstock
RAMMER OFTE BARN: Mollusker rammer ofte barn, men er ingen grunn til å bli hjemme fra skole eller barnehage. Men barna bør ikke dele håndkler. Foto: NTB Scanpix / Shutterstock Vis mer

Hvilke behandlingsmetoder finnes for mollusker?

Det er flere ulike behandlingsmetoder tilgjengelig for mollusker. En lege vil i hvert enkelt tilfelle vurdere hva som er det beste alternativet.

  • Skraping: Det er mulig å skrape vekk mollusker ved å bruke en skarp skje eller pirke ut innholdet med en sprøytespiss. På barn bedøver man som regel området først med en krem (EMLA).
  • Frysing (kryobehandling): Frysebehandling er raskt utført, effektivt og ikke spesielt smertefullt. De fleste trenger flere behandlinger, og disse kan gjentas med tre-fire ukers intervaller.
  • Canthacure: Dette er et blemmemiddel som ofte brukes av hudleger for å fjerne mollusker. Det dreier seg om en flytende oppløsning som tas på molluskene, og området dekkes deretter med en bandasje. Etter påføring vil det danne seg en betennelsesreaksjon og liten blemme i løpet av få timer. De fleste blir kvitt molluskene etter én til tre behandlinger.
  • Kaliumhydroksid 5% (NoPoxivir): Kjøpes reseptfritt på apoteket til hjemmebehandling av molluskene. Man pensler middelet på molluskene, og behandlingen avsluttes når man får er et lokalt immunsvar i form av hevelse, rødhet eller irritasjon.
  • Kaliumhydroksid 10% (Molusk kutan oppløsning): Litt sterkere enn NoPoxivir og derav noe mer hudirriterende. Kjøpes reseptfritt på apoteket til hjemmebehandling av molluskene. Man pensler middelet på molluskene, og behandlingen avsluttes når man får er et lokalt immunsvar i form av hevelse, rødhet eller irritasjon.
  • Trikloreddiksyre (TCA): En lege har mulighet til å pensle molluskene med TCA-syre. Det skaper en betennelsesreaksjon som reduserer antall mollusker. Flere behandlinger er som regel nødvendig.
  • Aldara: Denne kremen stimulerer immunforsvaret til å angripe viruset som fører til mollusker. Det finnes rapporter som viser at kremen kan være effektiv i behandling av mollusker. I en studie av 19 pasienter fra 2008 var 44 prosent kvitt molluskene etter 12 ukers behandling. Aldara-behandling er imidlertid kostbar, og vurderes kun i spesielle tilfeller.

LES OGSÅ: Hvorfor får jeg kviser i underlivet?

Hvor lenge har man mollusker?

Akkurat som med vorter kan mollusker vedvare i lang tid. De fleste er kvitt molluskene innen seks til ni måneder, men de kan vare mye lenger. Det er ikke mulig å forutsi hvor lenge mollusker vil vare, men det store flertallet er kvitt dem innen to år. Mollusker går vanligvis tilbake uten problemer, men kan etterlate et lite arr.

Les også legesvar: Mollusker

Kilder:

Saken ble opprinnelig publisert 20.03.2009, av Kjetil Guldbakke, hudlege. Kilder:

  • Isaacs, S. Uptodate: Molluscum contagiosum. 2017.
  • FHI: Smittevernveilederen: Kopper og andre poxviridae-infeksjoner - veileder for helsepersonell. 2014

Saken er revidert og oppdatert i sin helhet ved hudlege Anne Birgitte Thomas Nordal . 27.04.20. Tidligere revisjon: 26.08.18 av legestudent Brage Ulvmoen.

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring

Vi bryr oss om ditt personvern

Lommelegen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer