Mer eksem og hudplager? Juletreet kan være syndebukken

Kjenner du igjen lukten av juletre i huset? Denne pirrende, litt søte, duften av terpentin, som setter minnene i sving. Dessverre gir duftmolekylene ikke bare julestemning, men også hudplager.

JULEGRAN: Barnåler er vakre, men kan gi allergi. Foto: IgorAleks /Shutterstock/NTB
JULEGRAN: Barnåler er vakre, men kan gi allergi. Foto: IgorAleks /Shutterstock/NTB Vis mer

Kjenner du igjen lukten av juletre i huset? Denne pirrende, litt søte, duften av terpentin, som setter minnene i sving. Dessverre gir duftmolekylene ikke bare julestemning, men også hudplager.

Allergiske reaksjoner i nese og luftveier

Det er vel kjent at personer med allergi og astma kan oppleve plager fra juletreet. Treet inneholder spor av gammel pollen, muggsopp og insekter som kan gi allergiske reaksjoner i slimhinner og luftveier. Dessuten er det en betydelig fordampning av gasser fra treet som kan gi nysing og snufsing. Dette skyldes terpentinlignende stoffer som damper ut i rommet. Disse gassene er ikke farlige, men kan for enkelte gi irritasjon i hud og slimhinner.

Kan man få eksem av juletreet?

Svaret er ja, du kan få eksem av juletreet. Dette skyldes at kvaen fra slike nåletrær inneholder terpentinharpiks, såkalt kolofonium. Denne har klisterlignende egenskaper og benyttes derfor i en rekke produkter, eksempelvis smøring av fiolinstrenger for å gi friksjon og som glihemmende middel i håndballklister.

EKSEM: Eksem klør!. Foto: thodonal88 /Shutterstock / NTB
EKSEM: Eksem klør!. Foto: thodonal88 /Shutterstock / NTB Vis mer

Allergi mot kolofonium

For at du skal reagere på kolofonium, må du ha utviklet en allergi mot dette stoffet. Kolofonium inneholder stoffer som også er i slekt med parfyme; hvis du har parfymeallergi, bør du derfor være oppmerksom også på dette stoffet.

Typiske symptomer på kolofoniumallergi er at du utvikler kløe og utslett på hendene etter å ha tatt på juletreet, og da gjerne arbeidet med kapping og saging, som gir trestøv på huden. Kolofoium kan også spres i luften, slik at man får eksem i ansiktet. Dette kalles for luftbåren kontaktallergi. Personer med ekstrem overfølsomhet vil til og med kunne merke at fyring med ved gir eksemplager.

image: Allergisk mot jula

Allergisk mot jula

Test?

Hvordan finner jeg ut om jeg har allergi mot kolofonium? Det finnes tester for dette, men slik testing gjøres kun av hudlegespesialister. Hvis du har mistanke om slik allergi, må fastlegen din henvise deg til slik undersøkelse hos spesialist.

LES MER: Kan man være allergisk mot juletrær?

Dette hjelper!

Hvis du er følsom, men fortsatt insisterer på å ha levende tre innomhus, så bør du, hvis mulig, spyle treet godt med vann før du trekker det inn i huset. La det gjerne stå og tørke i kjelleren noen dager, slik at den verste gassingen gir seg.

Har du en balkong? La treet stå ute, og pynt det slik at julekulene gnistrer om kapp med stjernene.

Det er helt innafor i dag å kjøpe et sammenleggbart plasttre! Du kan pynte det på nytt år etter år. Og det treet du ikke kjøpte kan få stå i fred der det hører hjemme, nemlig i skogen.

image: - Julestjerna er julas versting

- Julestjerna er julas versting

Kilder:

1) Tidsskriftet.no: Rosacea 2) Videncenterforallergi.dk: Allergi mot juletrær