Mer eksem og hudplager? Juletreet kan være syndebukken

Kjenner du igjen lukten av juletre i huset? Duftmolekylene gir ikke bare julestemning, men også hudplager.

JULEGRAN: Barnåler er vakre, men kan gi allergi. Foto: IgorAleks /Shutterstock/NTB
JULEGRAN: Barnåler er vakre, men kan gi allergi. Foto: IgorAleks /Shutterstock/NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no.

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

Kjenner du igjen lukten av juletre i huset? Denne pirrende, litt søte, duften av terpentin, som setter minnene i sving. Dessverre gir duftmolekylene ikke bare julestemning, men også hudplager.

Allergiske reaksjoner i nese og luftveier

Det er vel kjent at personer med allergi og astma kan oppleve plager fra juletreet. Treet inneholder spor av gammel pollen, muggsopp og insekter som kan gi allergiske reaksjoner i slimhinner og luftveier. Dessuten er det en betydelig fordampning av gasser fra treet som kan gi nysing og snufsing. Dette skyldes terpentinlignende stoffer som damper ut i rommet. Disse gassene er ikke farlige, men kan for enkelte gi irritasjon i hud og slimhinner.

Kan man få eksem av juletreet?

Svaret er ja, du kan få eksem av juletreet. Dette skyldes at kvaen fra slike nåletrær inneholder terpentinharpiks, såkalt kolofonium. Denne har klisterlignende egenskaper og benyttes derfor i en rekke produkter, eksempelvis smøring av fiolinstrenger for å gi friksjon og som glihemmende middel i håndballklister.

EKSEM: Eksem klør!. Foto: thodonal88 /Shutterstock / NTB
EKSEM: Eksem klør!. Foto: thodonal88 /Shutterstock / NTB Vis mer

Allergi mot kolofonium

For at du skal reagere på kolofonium, må du ha utviklet en allergi mot dette stoffet. Kolofonium inneholder stoffer som også er i slekt med parfyme; hvis du har parfymeallergi, bør du derfor være oppmerksom også på dette stoffet.

Typiske symptomer på kolofoniumallergi er at du utvikler kløe og utslett på hendene etter å ha tatt på juletreet, og da gjerne arbeidet med kapping og saging, som gir trestøv på huden. Kolofoium kan også spres i luften, slik at man får eksem i ansiktet. Dette kalles for luftbåren kontaktallergi. Personer med ekstrem overfølsomhet vil til og med kunne merke at fyring med ved gir eksemplager.

Test?

Hvordan finner jeg ut om jeg har allergi mot kolofonium? Det finnes tester for dette, men slik testing gjøres kun av hudlegespesialister. Hvis du har mistanke om slik allergi, må fastlegen din henvise deg til slik undersøkelse hos spesialist.

LES MER: Kan man være allergisk mot juletrær?

Dette hjelper!

Hvis du er følsom, men fortsatt insisterer på å ha levende tre innomhus, så bør du, hvis mulig, spyle treet godt med vann før du trekker det inn i huset. La det gjerne stå og tørke i kjelleren noen dager, slik at den verste gassingen gir seg.

Har du en balkong? La treet stå ute, og pynt det slik at julekulene gnistrer om kapp med stjernene.

Det er helt innafor i dag å kjøpe et sammenleggbart plasttre! Du kan pynte det på nytt år etter år. Og det treet du ikke kjøpte kan få stå i fred der det hører hjemme, nemlig i skogen.

Kilder:

1) Tidsskriftet.no: Rosacea 2) Videncenterforallergi.dk: Allergi mot juletrær

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring

Vi bryr oss om ditt personvern

Lommelegen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer