Andre navn for lyskesopp er skrittsopp, tinea cruris på fagspråket og jock itch på engelsk.
Hva er lyskesopp?
Lyskesopp er soppinfeksjon i skrittet. Voksne menn er mest utsatt. Utslettet gir plager med kløe. Det finnes effektiv behandling mot skrittsopp.
Hvorfor får man lyskesopp?
Skrittsopp forårsakes av infeksjon med sopp, såkalte dermatofytter. Soppen lever i det ytterste hudlaget og trives i fuktige, lukkede miljøer (1,2,3).
Soppen spres direkte fra person til person eller indirekte ved å dele klær eller håndklær. En person som er smittet med fotsopp vil kunne smitte seg selv til skrittet ved å spre smitten, via hender eller håndklær og klesplagg.
Sjeldne årsaker til skrittsopp er infeksjon med dermatofytter fra dyr og jordsmonn.

Hva er årsaken til sopp i underlivet?

Hvordan vet jeg om jeg har sopp i underlivet?
Hvem er mest utsatt?
Alle personer kan få skrittsopp men menn har oftere skrittsopp enn kvinner. Personer med redusert immunforsvar, diabetes, overvekt og hudsykdommer med redusert hudbarriere som atopisk eksem blir lettere smittet.
Soppen trives best i fuktige, tette omgivelser. Det å ha fuktige og tettsittende klær er en risikofaktor. Personer som svetter mye er spesielt utsatt. Skrittsopp kalles «jock itch» på engelsk siden idrettsutøvere ofte er plaget (1,3).

Hvordan ser lyskesopp ut
Skrittsopp kalles tinea cruris/tinea inguinalis på fagspråket. Infeksjonen er typisk i lysken og i hudområdet rundt endetarmen. Pungen og penis er sjeldent rammet.
Utslettet er noe ringformet og varierer med hvor hissig det er. En hissig infeksjon vil gi et veldig tydelig utslett som er rødt, fortykket med små blemmer og flassing. Mange vil beskrive utslettet med at de har «fått sår i lysken».

Hva slags plager
Ved skrittsopp er flassing av huden og kløe en stor plage. Noen opplever så mye kløe at de klorer opp utslettet og får sår. Mange vil oppleve brenning, smerte og vond lukt i lysken. Det kan være veldig plagsomt! Heldigvis er skrittsopp enkelt å behandle.
Vanlige forløp
Skrittsopp begynner med et lite utslett som er lite hissig, etterhvert sprer utslettet seg til et større hudområde til mageområdet, lår og underliv. Jo mer hissig utslettet er desto større plager med kløe og kloring. Flere vil ha plagene i mange år før lege kontaktes. Infeksjonen går ikke tilbake av seg selv, den må behandles. Noen er spesielt sårbare for skrittsopp og vil kunne bli plaget av skrittsopp flere ganger.
Diagnose
Diagnosen er vanligvis lett å stille ved sykehistorie og undersøkelse. Legen vil ta en skrapeprøve av utslettet (1,2,3). Denne prøve kan undersøkes i mikroskop og kan sendes inn til undersøkelse for mikrober. Mikrobeundersøkelsen vil gi en endelig diagnose. Noen ganger vil legen bruke en lampe Woods lampe som får soppen til å komme tydelig frem.

Andre diagnoser som kan ligne skrittsopp
Det finnes flere tilstander som kan ligne skrittsopp.
• Psoriasis, eksem – ofte har man da utslett andre steder
• Erythrasma
• Candida infeksjon – utslettet vil ofte være med væskende og ha spredte kviser utenfor hovedormådet som er påvirket, pungen er ofte rammet
Det skjer noen ganger at man mistolker diagnosen med en inflammatorisk hudsykdom som eksem eller psoriasis og behandler utslettet med kortisonpreparater. Dette kan endre utseendet til utslettet, man kaller dette for «Tinea inkognita».
Behandling
Skrittsopp vil ikke gå over av seg selv (1,2,3). Langvarig infeksjon vil kunne føre til komplikasjoner med sårdannelse, risiko for å smitte seg selv til andre hudområder og å smitte andre. Det er derfor viktig å behandle infeksjonen.
Siden infeksjonen ligger i det øverste hudlaget, er lokale midler første valget.
Infeksjonen behandles ved å bruke soppdrepende salver og kremer i to til tre uker. Vanlige preparater å bruke er Terbinafin/Lamisil evt Klotrimazol/Canesten) (2).
Ved utbredt infeksjon kan det være aktuelt å behandle med tabletter (3).
Det er vanlig å få infeksjonen flere ganger. Det er derfor viktig å sette inn forebyggende tiltak (1,2,3).

Hvordan kan fotsopp spre seg?

Effektiv behandling mot ringorm
Forebyggende tiltak
Det er noen tiltak du kan gjøre for å unngå skrittsopp.
- Holde underlivet /skrittet rent. Du bør dusje/bade daglig. Bytte til rent undertøy hver dag.
- Holde underlivet/skrittet tørt: Unngå bruk av fuktige, trange klær.
- Fotsopp eller neglsopp må behandles for å redusere risiko for å smitte seg selv.
- Unngå smitte via gjenstander: Klesplagg og håndklær bør rengjøres jevnlig. DU bør ikke dele klær/håndklær med andre.
Virker «kjerringråd»?
Det er noen «kjerringråd» når det gjelder behandling av soppinfeksjon i hud. Et råd er å smøre yoghurt på utslettet. Det er ingen data som tyder på at dette har noen effekt.
Referanser
1. Cochrane.org: Topical antifungal treatment for tinea cruris and tinea corporis (lest 20.5.21). 2. Norsk legemiddelhåndbok: Tinea (lest 20.5.21) 3. Uptodate.com: Dermatophyte (tinea)infections (lest 20.5.21)