Lipom: Fettkuler i huden

Lipomer er en godartet svulst av fettceller og kjennes som en kul under huden. Fettkulene utvikler seg oftest i tidlig voksen alder.

KUL I ANSIKTET: Lipomer er som oftest små kuler, og kan oppstå overalt på kroppen. De kjennes under huden, og det er ikke alltid at man kan se dem utenpå huden, slik som på bildet. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock
KUL I ANSIKTET: Lipomer er som oftest små kuler, og kan oppstå overalt på kroppen. De kjennes under huden, og det er ikke alltid at man kan se dem utenpå huden, slik som på bildet. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock Vis mer

Spør en lege!

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Fettkuler er svært vanlige og ses som en kul under huden. Lipomer vokser sakte og kan forekomme hvor som helst på kroppen, til og med i indre organer.

Hvem får det?

Lipomer kan man få i alle aldre, men er vanligst hos middelaldrene mellom 40 og 60 år. Det er vanligst å ha bare et lipom, men noen kan ha flere. Solitære (enkelstående) lipomer forekommer oftest hos kvinner, mens multiple ses oftest hos menn. De oppstår sjeldent hos barn og nyfødte.

Lipomer kan ligne på andre typer godartede kuler i huden.

Årsak

Vi vet ikke fullt ut hvorfor lipomer oppstår, men vi vet at lipomer kan ha en grad av arvelig komponent. Det vil si at hvis dine foreldre har hatt lipomer har du noe øket risiko for å få det. (1)

Utseende

Lipomer kjennes ofte bedre enn de ses. De fleste lipomer er under 5 centimeter, og noen av dem er ikke synelige, men du kan kjenne dem i huden. I svært sjeldne tilfeller kan lipomer vokse seg svært store, og veie flere kilo. Du kan se bilder av dette i bildegalleriet nedenfor. Men dette er altså svært uvanlig, og lipomer er stort sett alltid små.

– Lipom er en vanlig og langsomtvoksende godartet svulst som lokaliseres til fettvev. Svulsten er omsluttet av en tynn kapsel. Ved trykk er den myk og elastisk i konsistens, har hudlege Lena Myhre ved Aleris i Oslo tidligere forklart til Lommelegen.

Bilder av Lipom

Klikk på bilde for større versjon.

LIPOMER I ANSIKTET: De fleste lipomer er solitære og små, og de kan dukke opp over alt på huden. Foto: Science Photo Library
MYK OG BEVEGELIG: To viktige kjennetegn for lipom. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock
LIPOM VED ALBUE: Foto: NTB Scanpix/Shutterstock
KUL PÅ ARMEN: Lipom. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock
STOR LIPOM: Mannebryst-lipom er vanlig Lipomer finnes i alle størrelser, men denne lipomen er «større enn gjennomsnittet", ifølge Barexstein. Foto: Medicimage
STOR LIPOM: Så store lipomer er en sjeldenhet. Her plassert nedenfor skulder. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock

Symptomer

  • Sitter rett innenfor huden
  • De føles myke og deigete å ta på. Flytter på seg hvis du presser lett med en finger.
  • Som regel er de under 5 centimeter store.
  • Noen ganger kan de være ømme, fordi de kan presse på nærliggende nerver, eller hvis de inneholder mange blodårer. (1)

Hvor på kroppen?

Kan forekomme overalt på kroppen, men vanligst på nakke, skulder, rygg, mage, arm og lår. Lipomer på rygg, nakke og skuldre kan ha fastere konsistens, da de inneholder bindevevsstriper. De myke lipomene finnes oftest på arm og ben. Hvis lipomene trykker på en nerve, kan det gi smerte.

– Det en oftest ser er i størrelsesområde fra rosin-drue til plomme/liten mandarin, sier Brynjulf Barexstein, allmennlege og sjeflege på Lommelegen. Lipomer vokser ganske sakte. – Talgcyster og byller vokser fortere, påpeker Barexstein.

LES OGSÅ: Cherry angiomer - kirsebærflekker i huden

FETTKUL: En lipom består av fettrikt vev. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock
FETTKUL: En lipom består av fettrikt vev. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock Vis mer

Kan det være noe annet?

Myke, bevegelige kuler i huden kan også ligne på andre tilstander, og noen ganger være litt vanskelig å skille fra:

Oppsøke lege?

Lipomer er i de fleste tilfeller en helt ufarlig tilstand. Uansett er det en god regel at du bør undersøkes av en lege hvis du oppdager en klump eller hevelse på kroppen din. (1)

I de aller fleste tilfeller trenger man ikke behandling, men lipomer kan fjernes dersom de er til kosmetisk sjenanse eller medfører smerter.

– Lipomer blir ofte fjernet av allmennleger og fastleger. Jeg henviser lipomer som jeg ikke kan eller bør håndtere selv, grunnet størrelse, nærhet til arterier eller andre forhold jeg ønsker å ikke nærme meg med skalpellen, og eventuelt av kosmetiske hensyn, forklarer Barexstein.

LES OGSÅ: De vanligste typene hudkreft

Behandling

Dersom kulen er spesielt stor, eller lokasert i ansiktet og er kosmetisk belastende, er det innenfor de nasjonale kriteriene for hva som prioriteres ved offentlige sykehus. Oftes henvises det til offentlig sektor, ifølge hudlege Myhre:

– Kirurger er førstevalget, eller en hudlege med kirurgisk kompetanse.

Legen lager da et lite snitt i huden og presser lipomet ut.

– De fleste lipomer fjernes kirurgisk. Svulsten har ofte en tynn kapsel, derfor forsøker man å fjerne lipom og kapsel i sin helhet for å forebygge tilbakefall. De store lipomene kan i blant behøve radiologisk utredning før man tar dem med kniv. Liposuction (fettsuging) brukes også i blant med gode resultater, opplyser Myhre.

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Teresa Løvold Berents HUDSYKDOMMER
Få svar innen 3 dager for 299,-

Kilder:

Revisjon og utvidelse av tekst 02.10.2020 av Elisabeth Lofthus, sykepleier.
Opprinnelig skrevet av Silje Ulveseth, 2016.

1) Mayoclinic.org: Lipoma 2) Hjelp jeg fant en kul, Lommelegen.no