Lipom: Fettkuler i huden

Lipomer er en godartet svulst av fettceller og kjennes som en kul under huden. Fettkulene utvikler seg oftest i tidlig voksen alder.

KUL I ANSIKTET: Lipomer er som oftest små kuler, og kan oppstå overalt på kroppen. De kjennes under huden, og det er ikke alltid at man kan se dem utenpå huden, slik som på bildet. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock
KUL I ANSIKTET: Lipomer er som oftest små kuler, og kan oppstå overalt på kroppen. De kjennes under huden, og det er ikke alltid at man kan se dem utenpå huden, slik som på bildet. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før. Lommelegens rådgivningstjeneste ble lagt ned fra 1. mai 2023 og det er ikke lenger mulig å sende inn helsespørsmål til Lommelegen.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com. Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no..

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

Fettkuler er svært vanlige og ses som en kul under huden. Lipomer vokser sakte og kan forekomme hvor som helst på kroppen, til og med i indre organer.

Hvem får det?

Lipomer kan man få i alle aldre, men er vanligst hos middelaldrene mellom 40 og 60 år. Det er vanligst å ha bare et lipom, men noen kan ha flere. Solitære (enkelstående) lipomer forekommer oftest hos kvinner, mens multiple ses oftest hos menn. De oppstår sjeldent hos barn og nyfødte.

Årsak

Vi vet ikke fullt ut hvorfor lipomer oppstår, men vi vet at lipomer kan ha en grad av arvelig komponent. Det vil si at hvis dine foreldre har hatt lipomer har du noe øket risiko for å få det. (1)

Utseende

Lipom er en vanlig og langsomtvoksende godartet svulst som lokaliseres til fettvev. Svulsten er omsluttet av en tynn kapsel. Ved trykk er den myk og elastisk, med samme konsistens som fettvevet ellers.

Lipomer kjennes ofte bedre enn de ses. De fleste lipomer er under 5 centimeter, og noen av dem er ikke synelige, men du kan kjenne dem i huden. I svært sjeldne tilfeller kan lipomer vokse seg svært store, og veie flere kilo. Du kan se bilder av dette i bildegalleriet nedenfor. Men dette er altså svært uvanlig, og lipomer er stort sett alltid små.

Bilder av Lipom:

Symptomer

  • Sitter rett innenfor huden
  • De føles myke og deigete å ta på. Flytter på seg hvis du presser lett med en finger.
  • Som regel er de under 5 centimeter store.
  • Noen ganger kan de være ømme, fordi de kan presse på nærliggende nerver, eller hvis de inneholder mange blodårer. (1)

Hvor på kroppen?

Kan forekomme overalt på kroppen, men er vanligst på overkroppen til nakke, skulder, rygg, mage og armer. Vanlig å få de på lårene, også. Hvis det kommer kuler i underlivet, må legen vurdere andre diagnoser først. Lipomer på rygg, nakke og skuldre kan ha fastere konsistens, da de inneholder bindevevsstriper. De myke lipomene finnes oftest på arm og ben. Hvis lipomene trykker på en nerve, kan det gi smerte.

Hvor store er de? Det en oftest ser er i størrelsesområde fra rosin-drue til plomme eller liten mandarin. Lipomer vokser ganske sakte. Talgcyster og byller vokser fortere.

LES OGSÅ: Cherry angiomer - kirsebærflekker i huden

FETTKUL: En lipom består av fettrikt vev. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock
FETTKUL: En lipom består av fettrikt vev. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock Vis mer

Kan det være noe annet?

Myke, bevegelige kuler i huden kan også ligne på andre tilstander, og noen ganger være litt vanskelig å skille fra:

Oppsøke lege?

Lipomer er i de fleste tilfeller en helt ufarlig tilstand. Uansett er det en god regel at du bør undersøkes av en lege hvis du oppdager en klump eller hevelse på kroppen din. (1)

I de aller fleste tilfeller trenger man ikke behandling, men lipomer kan fjernes dersom de er til kosmetisk sjenanse eller medfører smerter.

Lipomer blir ofte fjernet av allmennleger og fastleger. Noen lipomer vil fastlegen foretrekke å henvis til legespesielit, grunnet størrelse, nærhet til arterier, andre forhold og eventuelt av kosmetiske hensyn.

Kan en fettkul være farlig?

I sjeldne tilfeller kan en fettkul være symptom på celleforandringer i fettvevet eller «fettkreft» (liposarkom). Legg merke til følgende tegn på mer alvorlig sykdom:

  • Du får en ny kul på kroppen som vokser jevnt og trutt, og ikke slutter å vokse i størrelse
  • Kul som virker å sitte fast til underlaget
  • Kul som vokser seg over 5 cm i diameter.
  • Kul(er) som vokser raskt
  • Tilbakefall etter tidligere fjerning av antatt lipom
  • Kuler som gir smerte ved bevegelse eller berøring
  • Ved kul over brystet hos kvinner må det sjekkes for at kulen ikke utgår fra kjertelvevet, som ved brystkreft.

Hvis legen din mistenker tegn på mer alvorlig sykdom vil hen henvise deg til ultralyd, MR eller eventuelt biopsi. Dette for å utelukke celleforandringer (Atypisk Lipomatøs Tumor) eller liposarkom. Les mer: forskjellen mellom godartet og ondartet kul.

Behandling

Lipomer forsvinner ikke av seg selv. Dersom kulen er spesielt stor, eller lokalisert i ansiktet og er kosmetisk belastende, er det innenfor de nasjonale kriteriene for hva som prioriteres ved offentlige helsetjeneste. Da vil legen henvise deg til offentlig spesialist. Kirurger er førstevalget. De fleste hudleger behandler ikke lipomer, men kan bistå i utredningen.

Fjerning av fettkul til ansikt krever ofte spesialiserte prosedyrer for å ivareta nerver og blodårer som berører fettkulen.

Legen lager et snitt i huden og presser lipomet ut. Svulsten har ofte en tynn kapsel, derfor forsøker man å fjerne lipom og kapsel i sin helhet for å forebygge tilbakefall. På denne måten får man også sendt inn vevet for fullstendig celleanalyse.

Er man sikker på at vevet er godartet, kan også lipomer i sjeldne tilfeller behandles med laser, stråling eller fettsuging.

Kilder:

Revisjon og utvidelse av tekst 27.05.2021 av Jan-Øivind Holm, hudlege.
Revisjon og utvidelse av tekst 02.10.2020 av Elisabeth Lofthus, sykepleier.

1) Mayoclinic.org: Lipoma 2) Hjelp jeg fant en kul, Lommelegen.no

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring

Vi bryr oss om ditt personvern

Lommelegen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer