Lipom: Fettkuler i huden

Lipomer er en godartet svulst av fettceller og kjennes som en kul under huden. Fettkulene utvikler seg oftest i tidlig voksen alder.

LIPOMER I ANSIKTET: De fleste lipomer er solitære og små, og de kan dukke opp over alt på huden.  Foto: Science Photo Library
LIPOMER I ANSIKTET: De fleste lipomer er solitære og små, og de kan dukke opp over alt på huden. Foto: Science Photo Library Vis mer

Fettkuler er svært vanlige og ses som en kul under huden. Lipomer kan forekomme hvor som helst på kroppen, til og med i indre organer.

– Lipomer forekommer hos cirka 1 prosent av befolkningen. Solitære (enkelstående) lipomer forekommer oftest hos kvinner, mens multiple ses oftest hos menn, opplyser Lena Myhre, hudlege på Aleris i Oslo.

Lipomer kan forekomme i alle aldre, men utvikles oftest i tidlig voksen alder. Likevel er det sjelden at barn og nyfødte får det.

Kul på hånden? Det kan være et ganglion

Fettkulene er ofte små

Lipomer kjennes ofte bedre enn de ses, ifølge Oslo Hudlegeklinikk.

I 80 prosent av tilfellene er lipomets diameter under fem centimeter, og de varierer fra 1 centimeter til over 10 centimeter. I ekstreme tilfeller kan de bli mer enn 20 centimeter og veie flere kilo, ifølge NHI.no.

HUDEKSPERT: Lena Myhre er hudlege på Aleris i Oslo. Foto: Aleris
HUDEKSPERT: Lena Myhre er hudlege på Aleris i Oslo. Foto: Aleris Vis mer

– Det er veldig sjelden at de blir så store. De fleste lipomer er små, sier Myhre.

– Hvordan vet man at det er et lipom og ikke noe annet?

Lipom er en vanlig og langsomtvoksende godartet svulst som lokaliseres til fettvev. Svulsten er omsluttet av en tynn kapsel. Ved trykk er den myk og elastisk i konsistens, forklarer hudlegen.

Lipomer på rygg, nakke og skuldre kan ha fastere konsistens, da de inneholder bindevevsstriper. De myke lipomene finnes oftest på arm og ben. Hvis lipomene trykker på en nerve, kan det gi smerte.

– Det en oftest ser er i størrelsesområde fra rosin-drue til plomme/liten mandarin. Lipomer kan komme overalt, og det er nok rent tilfeldig, sier Brynjulf Barexstein, allmennlege og sjeflege på Lommelegen.

Lipomer vokser ganske sakte. – Talgcyster og byller vokser fortere, påpeker Barexstein.

LES OGSÅ: Cherry angiomer - kirsebærflekker i huden

STOR LIPOM: Mannebryst-lipom er vanlig Lipomer finnes i alle størrelser, men denne lipomen er «større enn gjennomsnittet", ifølge Barexstein.  Foto: Medicimage
STOR LIPOM: Mannebryst-lipom er vanlig Lipomer finnes i alle størrelser, men denne lipomen er «større enn gjennomsnittet", ifølge Barexstein. Foto: Medicimage Vis mer

Trenger sjelden behandling

Det finnes ingen mulighet for å forebygge lipomer. I de aller fleste tilfeller trenger man nesten aldri behandling, men de kan fjernes dersom de er til kosmetisk sjenanse eller medfører smerter.

– Lipomer blir ofte fjernet av allmennleger og fastleger. Jeg henviser ting som jeg ikke kan eller bør håndtere selv, for eksempel grunnet størrelse, nærhet til arterier eller andre ting jeg ønsker å ikke nærme meg med skalpellen, og eventuelt av kosmetiske hensyn, forklarer Barexstein.

LEGEN SVARER MANN: - Jeg har fått en kul på brystet

Dersom kulen er spesielt stor, eller lokasert i ansiktet og er kosmetisk belastende, er det innenfor de nasjonale kriteriene for hva som prioriteres ved offentlige sykehus.

Oftes henvises det til offentlig sektor, ifølge hudlege Myhre:

– Kirurger er førstevalget, eller en hudlege med kirurgisk kompetanse.

Legen lager da et lite snitt i huden og presser lipomet ut.

– De fleste lipomer fjernes kirurgisk. Svulsten har ofte en tynn kapsel, derfor forsøker man å fjerne lipom og kapsel i sin helhet for å forebygge tilbakefall. De store lipomene kan i blant behøve radiologisk utredning før man tar dem med kniv. Liposuction (fettsuging) brukes også i blant med gode resultater, opplyser Myhre.

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Har du et spørsmål om helse eller sykdom? Send ditt spørsmål til en av legene på Lommelegen.

Bekymret? Snakk med en lege på video nå!

Våre leger sitter klare til å svare på akkurat det du lurer på. Alt du trenger er en mobil, et nettbrett eller en PC med kamera og BankID.

  • Ingen krav til program eller app
  • 100% anonymitet
  • Ingen ventetid
  • Betal med Vipps
Leger på vakt
Simen Brynildsen
Ledig nå
Martha Lamøy
Ledig nå
Michael Kumar
Ledig nå
Britt Nakstad
Ledig nå
Kommersiell tjeneste Videokonsultasjon koster 350,-