Liktorn

Liktorn kan være smertefullt og er vanligst blant kvinner. Slik blir du kvitt dem.

VIDEO: Liktorn er svært vanlig forplage som kan gi smerter. Løsningen for å bli kvitt det er enkel. Video: Lommelegen.no/Storykit Vis mer

Spør en lege!

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Liktorn heter Clavus på det medisinske fagspråket, og er fortykket hud som stikker inn i foten - som en torn.

Hvordan ser en liktorn ut?

Liktorn er fortykket, hard hud som ser ut som en kjegle, eller torn, der spissen av tornen stikker innover i foten. Liktorn er ikke farlig, men kan gjøre vondt, siden det er en hard kjerne sentralt i liktornen. Hver gang du tråkker på foten kan du få nålestikk-lignende smerter, siden denne spissen presses inn i huden. De kan også være smertefrie, lett ømme eller gi en brennende følelse.

Liktorn kan variere i farge fra hvit, grågul, brun eller rød. I tillegg kan de oppleves som tørre, voksaktige, gjennomskinnelige og med en hard kjerne.

LES OGSÅ: Plattfothet: Ulike former, symptomer og behandling

Hvor?

Vanligvis får man liktorn under foten, men det kan også oppstå mellom tærne eller på oversiden av tær.

TRYKK FRA SKO: Vanlig årsak til liktorner på overside av en tå. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock
TRYKK FRA SKO: Vanlig årsak til liktorner på overside av en tå. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock Vis mer

Årsak

Liktorn er en vanlig tilstand og kan gi store plager og smerter. Det er en fortykkelse av det ytterste hudlaget, hornhuden som det kalles på fagspråket, med en sentral fast kjerne. Årsaken er som regel langvarig og gjentatt trykkpåvirkning eller skade ved for eksempel stadig bruk av for trangt fottøy. (1) Liktorn er vanligere blant kvinner enn menn.

Er liktorn smittsomt?

Nei, liktorn kan ikke smitte. Liktorn oppstår på grunn av trykk i huden og ikke på grunn av av virus eller bakterier.

Liktorn eller vorte?

Liktorn kan ligne på vorter, men det er noen forskjeller. En vorte består av mange sorte prikker, men noen ganger er det vanskelig å se dette hvis det er fortykket hud over vorten. Ved å skrape vekk den harde huden, vil det komme frem synlige sorte små prikker som representerer mange små punktblødninger.

Illustrasjon: NTB Scanpix/Shutterstock
Illustrasjon: NTB Scanpix/Shutterstock Vis mer

Mens liktorner oppstår på grunn av trykk mot huden, oppstår en vorte fordi huden har vært i berøring med et vortevirus. Behandlingen er helt forskjellig for liktorner og vorter. Les mer om behandling av fotvorter.

Illustrasjon: NTB Scanpix/Shutterstock
Illustrasjon: NTB Scanpix/Shutterstock Vis mer

Behandling

Det er viktig å få fjernet den harde kjernen i en liktorn, da det er dette som gir symptomer.

Hva kan man gjøre selv? Fotbad og forsiktig filing kan fjerne liktorn, eller man kan bruke ett såkalt liktorn plaster som kjøpes reseptfritt på apoteket. Plasteret har en grop som gir smertelindring og trykkavlastning. Plasteret har egenskaper som gjør at liktornene mykes opp og den harde huden løsner. Man bør ta av plasteret og forsiktig fjerne døde hudceller minst hver 48. time. Dette hjelper dannelsen av nye hudceller, noe som bidrar til med å trykke liktornen ut av foten. Man fortsetter med bruk av plasteret til liktornen er borte.

I noen tilfeller kan man få hjelp av en lege, sykepleier eller autorisert fotterapeut til å fjerne den harde huden. Hvis en pasient har perifere nerveskader, for eksempel som en komplikasjon ved diabetes, bør man være spesielt varsom ved skjæring i huden. Normale smertesignaler kan være hemmet. Fjerning av liktorner i et slikt tilfelle bør gjøres av de som har spesiell erfaring og kunnskap med denne pasientgruppen.

Liktorn behandles med skånsomhet, med gradvis nedsliping og redusere / fjerne den trykkpåkjenningen som har fremkalt dem, ofte bra med hjelp fra fotpleier. (1) Foto: Scanpix
Liktorn behandles med skånsomhet, med gradvis nedsliping og redusere / fjerne den trykkpåkjenningen som har fremkalt dem, ofte bra med hjelp fra fotpleier. (1) Foto: Scanpix Vis mer

Apoteker selger tåskillere dersom liktornen sitter mellom tær. Dette vil forebygge ytterligere dannelse av trykk og derav redusere fortykket, hard hud.

Annonse

LURER DU PÅ NOE?

Spør en av våre leger.

Teresa Løvold Berents

HUDSYKDOMMER

Få svar innen 3 dager for 399,-

Du kan være anonym.

Still et spørsmål

– Hudleger kan fjerne liktorn kirurgisk. Først bedøver vi området, fjerner overflødig hud og skjærer ut kjernen av liktornen. Deretter er det viktig med trykkavlastning og identifisere årsaken slik at problemet ikke kommer tilbake, forteller Kjetil Guldbakke, hudlege ved Oslo Hudlegesenter.

image: Hammertå - en vanlig fotlidelse blant eldre kvinner

Hammertå - en vanlig fotlidelse blant eldre kvinner

Forebygging

Det er viktig å fjerne årsaken til hvorfor man fikk liktorn i utgangspunktet, for hvis ikke vil liktornen komme tilbake. Det er viktig at skoene dine passer, ifølge Oslo Hudlegesenter.

For å forebygge og eventuelt fjerne allerede fortykket hard hud under føttene kan man bruke Locobase LPL eller Salisylsyrevaselin 5% i noen dager. Man kan også fukte føttene i lunkent vann, for så å file ned huden. Bruk gjerne en fet fuktighetskrem i etterkant. Kremer som inneholder Karbamid vil også kunne mykgjøre huden.

Ved gjentatte plager med liktorn kan det tas røntgenbilde av foten. Da ses det etter små utvekster av benet som kalles Exostoser og som kjennes som små kuler under huden. Noen ganger kan disse skjelettmisdannelsene være årsak til vedvarende plager med liktorn. I slike tilfeller vil ortopediske kirurger ofte anbefale en enkel operasjon.

image: Hallux valgus (skjev stortå)

Hallux valgus (skjev stortå)

LES OGSÅ: Fotsopp

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Teresa Løvold Berents HUDSYKDOMMER
Få svar innen 3 dager for 399,-

Kilder:

Artikkelen er oppdatert i sin helhet 18.07.20 ved hudlege Anne Birgitte Thomas Nordal. Kilder ved oppdatering: 1) Hudlexikon/Hudklinikken/Utarbeidet av hudlege Jon Langeland.