Leverflekker (solar lentigo)

Leverflekker kalles også solflekker eller aldersflekker. Pigmentflekkene kommer med årene og kan dukke opp både i ansikt, og andre steder på kroppen. Unngå å eksponere dem for mye sollys.

LEVERFLEKKER I ANSIKTET: Flekkene forekommer hyppigst i tinninger, på panne, nese og kinn, på hals, bryst og håndrygger.  Foto: Science Photo Library
LEVERFLEKKER I ANSIKTET: Flekkene forekommer hyppigst i tinninger, på panne, nese og kinn, på hals, bryst og håndrygger. Foto: Science Photo Library Vis mer

Leverflekker heter solar lentigo på fagspråket. Det er en type pigmentflekk som skyldes kronisk eksponering for sol. Forekomsten øker med alderen, men det er likevel en godartet tilstand. Lentigo er vanligst på soleksponerte området av huden.

– Leverflekker er en brun, pigmentert hudforandring. Oftest finnes de i ansikt, bryst og på håndbaken, sier Eli Synnøve Lilleskog, hudlege ved Aleris Marken i Bergen.

Flekkene er vanligvis 0,5- 2 centimeter i diameter.

Leverflekker er svært vanlige og er hyppig etter fylte 45 år, spesielt hos dem som har solt seg mye

– Leverflekker er svært vanlige og er hyppig etter fylte 45 år, spesielt hos dem som har solt seg mye. Jeg ser pasienter med leverflekker flere ganger hver dag, opplyser hudlege Jon Langeland ved Hudklinikken i Oslo.

LES OGSÅ: Cherry angiomer - kirsebærflekker i huden

LEVERFLEKKER: Flekkene kan utvikles gradvis over mange år, eller oppstå over kort tid. Foto: Science Photo Library
LEVERFLEKKER: Flekkene kan utvikles gradvis over mange år, eller oppstå over kort tid. Foto: Science Photo Library Vis mer
HUDLEGE: Eli Synnøve Lilleskog er hudlege ved Aleris Marken i Bergen.  Foto: Aleris
HUDLEGE: Eli Synnøve Lilleskog er hudlege ved Aleris Marken i Bergen. Foto: Aleris Vis mer

Leverflekker har ingenting med leveren å gjøre

Selv om tilstanden omtales som leverflekker på folkemunne, har ikke tilstanden noe med leversykdom å gjøre.

– Sannsynligvis blir de kalt leverflekker på grunn av form og farge, sier Langeland.

Risikofaktorer for å få leverflekker er soling, mørk hudtype, alder og arv. Flekkene kan utvikles gradvis over mange år, eller oppstå over kort tid.

– Må leverflekker behandles?

– Nei, de må ikke behandles, men hvis de forandrer seg - blir ujevne i fargen eller mørkere, bør de undersøkes av lege for å se om de er noe annet enn ufarlige leverflekker, sier Lilleskog ved Aleria.

En Lentigo kan ligne på flere andre pigmentflekker i huden, som seboreiske keratoser, føflekker og hudkreft (Lentigo maligna/Melanom).

LES OGSÅ: Lipom: Fettkuler i huden

Leverflekker - behandling

Hos hudleger er det vanlig å frysebehandle leverflekkene.

– Hudleger kan også fjerne leverflekker ved laser. Lokalbehandling som kremer kan også hjelpe, forteller Lilleskog.

Ulempen med frysebehandling er at flekkene kan bli blekere enn omgivende hud etter behandling, ifølge Norsk Helseinformatikk.

– Er det noe man selv kan gjøre for å unngå å få leverflekker?

Bruk alltid høy solfaktor på de mest eksponerte stedene

– Bruk alltid høy solfaktor på de mest eksponerte stedene, og bruk skyggelue, caps eller bredbremmet hatt, råder Langeland.

Solbeskyttelse gir kaller forebyggende behandling, men fører ikke til tilbakegang av allerede oppståtte flekker.

– Det er nødvendig å bruke høy solfaktor, gjerne sunblock, etter behandling for å unngå at de kommer tilbake, sier Lilleskog.

Har du et spørsmål om helse eller sykdom? Send ditt spørsmål til en av legene på Lommelegen.