Et ganglion er en væskefylt cyste med geleaktig innhold.  Foto: All Over Press
Et ganglion er en væskefylt cyste med geleaktig innhold. Foto: All Over Press Vis mer

Kul på hånden? Det kan være et ganglion

Ganglionet kan forekomme i alle aldre og hos begge kjønn, men tilstanden er tre ganger hyppigere hos kvinner enn hos menn.

Hva er egentlig et ganglion? Selv om navnet ikke lyder så kjent, er likevel tilstanden svært vanlig.

Et ganglion er en væskefylt cyste med geleaktig innhold. Ganglionet vises som en hevelse eller kul, oftest over håndleddet, ifølge Norsk Helseinformatikk.

Cysten oppstår i forbindelse med leddkapsler, spesielt i hånd og fingerledd. Vanligvis oppdager man kulen på grunn av utseendet, men den kan også gi smerter når den er spent.

En ganglion er helt godartet, og er forårsaket av svakheter i vevet som leddkapslene består av.

LES OGSÅ: Ganglion i hånden

– Cirka halvparten av befolkningen har ganglion

– Ganglion er en veldig vanlig tilstand i befolkningen. Hvis man undersøker pasienter uten symptomer med MR, finner man ganglion i cirka halvparten av oss, sier doktor Siri Opsahl Hetlevik.

Hun jobber som lege i spesialisering innen revmatologi ved Rikshospitalet, og er svarlege på Lommelegen.

Ifølge revmatologen kjenner man ikke årsaken til ganglion, så man vet heller ikke hvorfor det er vanligere hos kvinner enn hos menn. Ganglion forekommer hyppigst i aldersgruppen 20-50 år.

– Ganglion dukker nesten alltid opp ved håndleddet eller rundt fingerledd. Av og til ved ankelen, og meget sjelden ved andre ledd, forklarer Opsahl Hetlevik.

LES OGSÅ: Smertefullt ganglion i håndledd

Behandlingsalternativer for ganglion

Det er ikke alle ganglioner man må behandle.

– Hvis ganglionet gir smerter eller er i veien for leddets funksjon, må man vurdere å behandle det. Det går imidlertid ofte bort av seg selv, så som regel venter man en stund og ser det litt an. Det anbefales å forsøke å tappe og sette litt kortison inn i ganglionet først. Dersom dette ikke er tilstrekkelig, kan man operere det, opplyser revmatologen.

LES OGSÅ: Stivhet i hånden etter en håndoperasjon

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Slik er det å operere bort en ganglion

Lommelegen har vært i kontakt med en kvinnelig pasient, som nylig opererte bort sin ganglion.

– Som regel går de bort av seg selv, noe min har gjort i mange år- men denne gangen gikk den ikke bort, og ble mer og mer smertefull. Jeg kunne ikke bøye hånden eller lene meg på den uten smerte, sier 39-åringen.

Hennes ganglion satt i håndleddet øverst på høyre hånd, hvor det også er mest vanlig ha den.

– Den var veldig vond - både å ta på, men også uten noe som helst bevegelse til tider. Den var helt forkalket og steinhard, forteller hun.

Operasjonen tok 45 minutter.

– Det tok meg åtte dager fra legebesøket til operasjonen og var overhodet ikke skummelt. Nå skal jeg gå med stingene i to uker, opplyser hun.

Ved operasjon av ganglion i håndleddet, er det viktig at man fjerner hele utposningen ned i leddet, for å hindre tilbakefall, har kirurg og Lommelegen-svarlege Christian Busch, tidligere svart en leser.

– Etter operasjonen vil det derfor være et åpent vindu ned til leddet som gjør at det lekker leddvæske ut i bløtvevet. Dette forårsaker irritasjon og stivhet. Det er lurt å være i ro cirka to uker etter en slik operasjon, men at man så skal tilstrebe rask opptrening, har Busch forklart.

Bekymret? Snakk med en lege på video nå!

Våre leger sitter klare til å svare på akkurat det du lurer på. Alt du trenger er en mobil, et nettbrett eller en PC med kamera og BankID.

  • Ingen krav til program eller app
  • 100% anonymitet
  • Ingen ventetid
  • Betal med Vipps
Leger på vakt
Kommersiell tjeneste Videokonsultasjon koster 350,-