Klump i kjønnsleppen

Oppdaget en kul eller hevelse i kjønnsleppa? Her er noen av de vanligste årsakene.

Klump i kjønnsleppen

Vi gjør oppmerksom på at denne artikkelen ikke er oppdatert de siste to årene. Utviklingen innen medisin går raskt, og informasjonen kan derfor være foreldet.

Publisert
Sist oppdatert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før. Lommelegens rådgivningstjeneste ble lagt ned fra 1. mai 2023 og det er ikke lenger mulig å sende inn helsespørsmål til Lommelegen.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com. Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no..

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

Kvinner kan få kuler og hevelser i både ytre og indre kjønnslepper av ulike årsaker. Her går vi gjennom noen vanlige årsaker, og til sist også en sjelden årsak.

Talgkjertler og kviser

Du har mange talgkjertler i underlivet. Aterom er en forstørret talgkjertel i huden. De er helt ufarlige.

Hvis du får en liten kul på kjønnsleppene, unngå å klemme. Som regel vil de forsvinne av seg selv. Hvis du klemmer på disse, kan du risikere at de utvikler seg til smertefulle abscesser.

Follikulitt

Når det er infeksjon i en eller flere hårsekker, kalles det for follikulitt. Det er svært vanlig og ser ofte ut som røde nupper eller kviser. Mange opplever hårsekkbetennelse ved intimbarbering. Man bør unngå å barbere seg hvis man får irriterte prikker i området. Tettsittende klær kan også gi follikulitter. Rådet her også er å unngå å klemme på disse prikkene. Hårsekkbetennelse forsvinner som regel av seg selv.

Her ser du bilder av hvordan follikulitt ser ut.

Abscess

Abscess er det samme som verkebyll, dette kan oppstå overalt på kroppen, også i kjønnsleppene. Bakterier finner vei inn i sår og lager en hevelse. Årsaken kan være barbering eller andre metoder for hårfjerning på grunn av inngrodde hår (follikulitt) eller på grunn av en seksuelt overført infeksjon. (2)

En viktig årsak til abscesser på de store kjønnsleppene hos kvinner er sykdommen Hidradenitis suppurativa, også kalt svettekjertelbetennelse.

Tegn på abscess er hevelse, smerte og rød, varm hud. Oppsøk lege for behandling.

Kjønnsvorter (HPV)

Kjønnsvorter er en seksuelt overførbar sykdom forårsaket av HPV-virus. Hvordan kjønnsvorter ser ut varierer. De kan være enkeltvis eller dekke større områder.

Symptomer er hvitaktige nupper, lett gjenkjennelige blomkålaktige hudfargede eller hvitlige klumper. Disse kan være på kjønnslepper, rundt anus eller i skjeden.

Se bilder av hvordan de ser ut i video om kjønnsvorter

Bartholincyste

Bartholincyste er en utvidelse av en kjertel som kalles bartholinsk kjertel. Kvinner har to slike kjertler, en på hver side av skjedeinngangen like under slimhinneoverflaten. Hver bartholinsk kjertel har en utførselsgang som ender i huden litt baktil i skjedeåpningen, i den bakre delen av den ytre kjønnsleppen. Hvis en av disse utførelsesgangene blir tilstoppet, samles det opp sekret i kjertelen slik at det dannes en cyste. Cysten kjennes som en hevelse. Dersom bartholincysten ikke gir plager, er det ikke nødvendig med behandling. (1)

Betennelse i de bartholinske kjertler

Noen ganger kan en av de bartholinske kjertlene bli betent ved at bakterier kommer inn i kjertelen. Dette oppleves som smerter og ømhet, og noen får også allmennsymptomer som feber og slapphet. Den betente kjertelen kan ses som en kul i kjønnsleppen, og den vil ofte være lett å kjenne. Noen ganger kan man få hovne lymfeknuter i lysken, noe som kjennes som små kuler langs lyskebåndet eller på innsiden av låret på samme side som den betente kjertelen. I uttalte tilfeller kan hevelsen bli så stor og smertefull at det blir vanskelig å gå og sitte, eller gjennomføre samleie. Behandlingen går ut på at legen lager et snitt i kjertelveggen slik at væske og puss tømmes ut. Noen ganger er det også nødvendig med en antibiotikakur i tillegg. (1)

Hevelse på indre kjønnsleppe

De indre kjønnsleppene kan få en hevelse ved for eksempel soppinfeksjon i underlivet (candida), bakteriell vaginose, allergi eller andre infeksjoner.

Det kan også være en normalreaksjon etter friksjon fra seksuell aktivitet.

Hvis hevelsen ikke går over av seg selv, men blir verre eller du har smerter, kløe, sterk lukt på utflod, bør du oppsøke lege. Behandling kommer an på hva som er underliggende årsak. (2)

Kreft

Kreft i kjønnslepper er en sjelden sykdom, og det dreier seg om ulike typer kreft. Årlig rammes omtrent 40 kvinner i Norge, de fleste er eldre kvinner som har hudsykdommen Lichen sclerosus. Kreft i kjønnslepper kan også opptre hos yngre kvinner, men er da relatert til infeksjon med HPV-virus. Symptomer kan være kløe, svie, sårhet, smerte, blødning eller svulst. (3)

Når bør du oppsøke lege?

Kuler i kjønnsleppene er ofte midlertidige og forsvinner av seg selv. En grei regel er at alle kuler som det ikke er noen god forklaring på, eller som ikke forsvinner av seg selv i løpet av relativt kort tid, bør undersøkes av lege.

Kilder:

Gjennomlest og godkjent av hudlege Jan Øivind Holm, august 2021.

1) Tidligere legesvar på Lommelegen, skrevet av lege Silje Elisabeth Pedersen, 2006. 2) Healthdirect's gov, Australia: Labia problems 3) Sykehuset Innlandet: Vaninal kreft, kreft i kjønnslepper 4) Lommelegen.no: Kjønnsvorter

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring
Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

Lommelegen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer