Insektstikk

Kløe etter myggstikk? Dette hjelper

Tre typer salver gir effektiv lindring.

MYGGSTIKK: Myggstikk er som regel helt ufarlig i Norge, men kan være veldig irriterende. Bilde: nechaevkon / Shutterstock / NTB
MYGGSTIKK: Myggstikk er som regel helt ufarlig i Norge, men kan være veldig irriterende. Bilde: nechaevkon / Shutterstock / NTB Vis mer
Publisert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før. Lommelegens rådgivningstjeneste ble lagt ned fra 1. mai 2023 og det er ikke lenger mulig å sende inn helsespørsmål til Lommelegen.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com. Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no..

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

Myggen irriterer de fleste av oss, men noen er mer utsatt for stikk enn andre. Myggstikk er som regel helt ufarlig i Norge, men kan være svært irriterende og ubehagelig.

Hvorfor klør man ved myggstikk?

Huden reagerer på myggstikket fordi myggen sprøyter spytt inn i såret når den stikker. Immunsystemet vårt reagerer på spyttet fra myggen, og danner en slags lokal betennelsestilstand. Det oppstår dermed hevelse og kløe omkring stikkstedet.

Det er veldig forskjellig hvor påvirket man blir av myggstikk. Noen merker nesten ingen kløe, mens andre opplever kløen som svært intens.

Barn får ofte sterkere reaksjoner enn voksne. Årsaken til dette er at man som regel blir mer og mer tolerant mot den type mygg man normalt blir stukket av gjennom livet.

Hva hjelper ved kløe etter myggstikk?

Hvis myggstikket er ubehagelig kan det være fristende å klø på det. Det er imidlertid viktig å unngå dette. Hvis man klør mye på et myggstikk kan det gå hull på huden, og i verste fall oppstå infeksjon.

Den beste måten å lindre uttalt kløe og ubehag ved myggstikk, er å bruke ulike midler som demper kløe fra apoteket, for eksempel:

  • Hydrokortisonkrem i svak styrke kan bli brukt på myggstikk hos voksne og barn over 2 år. Det er et mildt steroid som virker hemmende på betennelsestilstander i huden, og virker samtidig kløstillende. Hydrokortison bør ikke brukes på sår eller ved tegn til infeksjon rundt stikkstedet.
  • Eurax krem 10 % kan bli brukt ved kløe av forskjellige årsaker, herunder insektstikk. Kremen smøres på huden hver fjerde til åttende time. Det er viktig at kremen ikke kommer i kontakt med slimhinner i munnen eller øynene.
  • Xylocain salve 5 % er en smertestillende salve til overflatiske hudskader og insektbitt. Salven inneholder det lokalbedøvende middelet lidokain, og kan bli anvendt av både barn og voksne.

Ved en mild reaksjon kan antihistaminer også hjelpe mot kløen.

Som ved alle legemidler skal man lese pakningsvedlegget nøye før man tar midlene i bruk. Det er viktig å være oppmerksom på at det forskjellige anbefalinger ved dosering for voksne og barn. Ved alvorlige allergiske reaksjoner skal man alltid avbryte behandlingen umiddelbart, og søke lege øyeblikkelig.

Når skal man kontakte lege?

Dersom man får en kraftig reaksjon på myggstikk bør man oppsøke lege for behandling. I ekstremt sjeldne tilfeller kan myggstikk gi en allergisk reaksjon, og man kan i verste fall utvikle en allergisk sjokktilstand. Dette er en livstruende tilstand som krever umiddelbar legebehandling.

Hvis man har anvendt kløstillende midler fra apoteket i en uke uten at det har hjulpet bør man også kontakte lege for behandling. Det samme gjelder hvis det oppstår tegn på infeksjon omkring stikket.

Hvordan unngå myggstikk?

Det beste vil være å unngå myggstikk helt. Det er flere forholdsregler man kan ta for å begrense antall møter med myggen.

  • Dekk huden med tøy etter solnedgang.
  • Bruk myggmiddel på hudområder som ikke er tildekket med tøy. Sjekk aldersgrense hvis man skal bruke middelet på barn. Barn under tre år bør ikke få myggmiddel direkte på huden.
  • Bruk myggnett foran vinduer eller over sengen.
  • Unngå å la vinduer og dører stå åpne når lyset er på om kvelden, da mygg blir tiltrukket av lys.
  • Bruk myggspiral utenfor. Myggspiralen avgir røyk som får myggen til å forsvinne. Man bør unngå å puste inn røyken selv, da røyken hos enkelte mennesker kan føre til luftveisreaksjoner.
  • Ta en avkjølende dusj på kvelden. Myggen bruker luktesansen når den velger sine ofre. Melkesyre virker tiltrekkende, og når mennesker er varme og svette vil man være i større risiko for å bli stukket.

Myggen i Norge er mest aktiv om kvelden og natten, og trives best i fuktige områder som ved innsjøer og myrområder.

Kilder:

1) FHI: Stikkmygg 2) Norsk legemiddelhåndbok: Glukokortikoider til bruk på hud og munnslimhinne 3) Norsk legemiddelhåndbok: Krotamiton 3) Norsk legemiddelhåndbok: Lidokain

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring
Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

Lommelegen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer