Inngrodd tånegl

Mange plages med inngrodd tånegl. Behandlingen skal hindre at problemet kommer tilbake.

INNGRODD STORTÅNEGL: Neglen har bøyd seg og vokser innover på den ene siden. Resultatet er hevelse og smerte. FOTO: NTB Scanpix/Shutterstock.
INNGRODD STORTÅNEGL: Neglen har bøyd seg og vokser innover på den ene siden. Resultatet er hevelse og smerte. FOTO: NTB Scanpix/Shutterstock. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før. Lommelegens rådgivningstjeneste ble lagt ned fra 1. mai 2023 og det er ikke lenger mulig å sende inn helsespørsmål til Lommelegen.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com. Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no..

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

En inngrodd tånegl, kjent som unguis incarnatus på det medisinske fagspråket, rammer oftest stortåen.

Mange plages i løpet av livet av en smertefull, inngrodd stortånegl. Tilstanden er en svært vanlig årsak til legebesøk. Ved riktig negleklipping kan man i stor grad unngå at problemet oppstår eller kommer tilbake.

LES OGSÅ: Smerter i foten, hva kan årsaken være?

Hva er en inngrodd negl?

Inngrodd tånegl rammer vanligvis stortåen. At neglen er inngrodd, vil si at den har bøyd seg og skåret seg inn i huden og underhuden på den ene eller begge sidene av neglen. Etter hvert som neglen vokser vil en spiss eller et hjørne av denne grave seg dypere og dypere ned i huden, noe som medfører smerte og betennelse.

Hva er årsaken?

Årsaken er ofte at neglen er blitt klippet for kort eller for langt ned på sidene, men andre faktorer kan også bidra:

  • For trangt fottøy kan bidra til at neglen trykkes ned i huden
  • Skader, som når man sparker tåen inn i noe, kan være starten på en inngrodd tånegl
  • Mye fotsvette kan gjøre huden på sidene av neglen mykere, og øke muligheten for at neglen kan penetrere huden
  • Naturlig krumming på sidene av neglene og tilstander som gir hevelse i beina vil også kunne øke sjansen for inngrodde tånegler
  • Gutter i puberteten er mer utsatte
  • Det kan muligens foreligge en arvelig tendens
NEGLEN TRYKKER PÅ VEVET RUNDT: Neglen vokser og kan stadig grave seg lengre ned i vevet og skape smerte. Illustrasjon: NTB Scanpix/Shutterstock
NEGLEN TRYKKER PÅ VEVET RUNDT: Neglen vokser og kan stadig grave seg lengre ned i vevet og skape smerte. Illustrasjon: NTB Scanpix/Shutterstock Vis mer

Hva er symptomer og tegn?

Delen av neglen som graver seg ned i huden medfører smerter ved trykk, og det omliggende vevet blir rødt og hovent. Det betente området kan ofte væske og blø, og huden i neglefolden kan bli markant fortykket ved mer langvarige tilfeller. Det betente området kan lett bli infisert, og det kan da produseres illeluktende gulig puss.

LES OGSÅ: Fotplager

EN ENKEL OPERASJON: Hvis andre tiltak ikke hjelper, kan fastlegen gjøre et enkelt inngrep under lokalbedøvelse. FOTO: NTB Scanpix/Shutterstock
EN ENKEL OPERASJON: Hvis andre tiltak ikke hjelper, kan fastlegen gjøre et enkelt inngrep under lokalbedøvelse. FOTO: NTB Scanpix/Shutterstock Vis mer

Behandling: Hva hjelper?

Inngrodde tånegler kan aktivt behandles ved plagsomme symptomer eller ubehag. De fleste blir bedre av ikke-kirurgisk behandling, og dette forsøker man helst i første omgang.

  • God fothygiene med regelmessig vask med såpe (for eksempel grønnsåpebad) og regelmessig skifte av sokker
  • Riktig klipping av negler der man klipper de rett fremme, uten å klippe for langt inn på sidene
  • Bruk av romslig, komfortabelt fottøy
  • Eventuelt kan man forsøke å legge en liten bomullsbit under neglekanten
  • Betennelsesdempende kremer (kortikosteroider) kan ved behov forsøkes til å dempe betennelsen
  • Antibiotikabehandling er vanligvis ikke nødvendig om det ikke foreligger en kraftig infeksjon

Dersom disse tiltakene ikke gir ønsket effekt vil man unntaksvis vurdere kirurgisk behandling av tilstanden. Avhengig av alvorlighetsgraden vil dette kunne innebære fjerning av deler av neglen eller hele neglen, og er relativt enkle inngrep som normalt kan gjøres i lokalbedøvelse hos fastlegen.

Kilder

Revisjon 18.10.2018: Av Rune Erlandsen, lege. Artikkelen ble utvidet i sin helhet og utvidet. Kilde ved revisjon: nhs.uk
Denne artikkelen ble opprinnelig skrevet i kortere versjon av: Cecilie Arentz-Hansen og Kåre Moen, leger 19.08.2005

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring

Vi bryr oss om ditt personvern

Lommelegen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer