Ikke bruk eddik mot brennmanet

Ikke skyll med eddik hvis du skulle være så uheldig å komme i nærkontakt med en brennmanet i sommer. Det kan nemlig gjøre vondt verre.

Mange av oss har nok opplevd å ha kommet litt for nær en brennmanet én eller flere ganger i løpet av livet, og hvis du ferierer langs Norskekysten i sommer finnes det en viss risiko for at det kan skje igjen. Hver sommer blir nemlig flere tusen nordmenn brent av maneter.

Men hvis ulykken skulle være ute bør du ignorere det veletablerte behandlingsrådet om skylle det brente området med eddik – det kan nemlig gjøre vondt verre, hevder Kim Alexander Tønseth og medarbeidere i en kommentarartikkel i Tidsskrift for Den norske legeforening.

Eddik hjelper ikke i NorgeMan kan flere steder lese om at eddik er et gunstig middel for å skylle bort og inaktivere brenntråder. Dette er helt korrekt når det gjelder tropiske kubemaneter, som stort sett finnes i tropiske strøk som Thailand og Nord-Australia. Men eddik vil tvert imot gi full aktivering av neslecellene til brennmaneten Cyanea capillata, som er den vanligste langs Norskekysten. Det samme gjelder for den mer aggressive brennmaneten ”portugisisk krigsskip”.

Andre midler som skal hjelpe mot brennmanetskader, som ferskvann, mineralvann, melk og bakepulver, gir ingen eller liten aktivering av neslecellene i brennmaneten.

Det å bli brent av en brennmanet kan føre til alt fra relativt beskjedne lokale symptomer til mer alvorlige og til og med livstruende skader, avhengig av hvor stor del av kroppen som blir brent, hvilken type manet man blir brent av og hvorvidt man er disponert for å utvikle reaksjoner som følge av å bli brent (gjelder særlig barn og allergikere).

Forholdsregler for å unngå å bli brentHvis du har tenkt å feriere langs Norskekysten og gjerne vil bade i havet uten å bli brent, finnes det ifølge artikkelforfatterne heldigvis noen forholdsregler du kan ta:

  • I områder hvor det ofte forekommer brennmaneter blir det som regel varslet om det.
  • Hvis du vil bade kan våtdrakt, tørrdrakt og andre spesialbeskyttende drakter beskytte mot å bli brent.
  • Det finnes i dag også solkremer som beskytter mot brennmaneter. Disse hindrer aktivering av neslecellene i brennmanetens tråder hvis man skulle komme i kontakt med dem.
  • Behandling hvis uhellet er uteTønseth og medarbeidere har i tillegg følgende råd hvis du likevel skulle være så uheldig å bli brent på svømmeturen:
  • Prøv å fjerne brenntrådene forsiktig ved å skylle med sjøvann eller bruke pinsett. Vær forsiktig med å bruke noe annet enn sjøvann så lenge man ikke kjenner virkningen av de ulike midlene.
  • Vær 100 prosent sikker på at alle trådene er fjernet før du starter med lokal, eller eventuelt systemisk, behandling. Enkelte legemidler vil nemlig kunne aktivere eventuelle gjenværende brennceller.
  • Lidokain gel kan brukes for å lindre smerter. Hvis det ikke hjelper, kan du prøve smertestillende som Paracet eller Ibux.
  • Hvis du får kløe eller allergiske reaksjoner kan gruppe 1 og 2 kortikosteroidkremer være en mulighet.
  • Kraftige allergiske reaksjoner kan behandles med antihistaminer og eventuelt steroider (prednisolon).
  • Om man skulle få systemiske reaksjoner bør man observeres det første døgnet eller legges inn på sykehus.