Hvordan smitter skabb?

Skabb er smittsomt og skjer ved direkte hudkontakt av litt lengre varighet og i sjeldne tilfeller via tekstiler som sengeklær og håndklær.

SMITTER HUD MOT HUD: Og spesielt under en varm dyne, da midden er mer aktiv under varme forhold. Foto: Yonlada Rithitham / Shutterstock / NTB, mikroskopbilde: Goran Bogicevic
SMITTER HUD MOT HUD: Og spesielt under en varm dyne, da midden er mer aktiv under varme forhold. Foto: Yonlada Rithitham / Shutterstock / NTB, mikroskopbilde: Goran Bogicevic Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før. Lommelegens rådgivningstjeneste ble lagt ned fra 1. mai 2023 og det er ikke lenger mulig å sende inn helsespørsmål til Lommelegen.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com. Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no..

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

Skabb er en smittsom hudsykdom som er forårsaket av midden Sarcoptes scabiei. Skabb kalles også scabies og kommer fra det latinske verbet scabere som betyr å klø, eller å skrape. Hunnmidden graver seg inn i det øverste laget av huden og forårsaker kløe og utslett.

Sterk kløe er det vanligste symptomene. Kløen blir vanligvis verre om natten. Utslettet kan se ut som tynne streker i huden, dette er gravespor etter hunnmidden. Se bilder av skabbutslett. Man kan også få små blemmer eller knuter på huden, dette er også tegn på skabb.

Smitte

Skabb er smittsomt mellom mennesker. Det smitter hovedsakelig ved hud mot hudkontakt, seksuell kontakt, folk i samme husstand og i sjeldne tilfeller indirekte smitte gjennom sengeklær, klær og håndklær dersom en person med skabbmidd nylig har benyttet disse. Det dreier seg som regel om lengre kontakt – et raskt håndtrykk eller en klem sprer vanligvis ikke skabb.

Ved smitte av vanlig skabb må hudkontakten vanligvis vare i minst 10–15 minutter for å smitte. Dersom skabb er til stede i store mengder, kaller man tilstanden for skorpeskabb. Dette er svært sjeldent, men kan finnes hos pasienter med nedsatt immunforsvar. Skabben er da betydelig mer smittsom.

«Hudkontakten bør vanligvis vare i minst 10-15 minutter for å smitte.» Hudlege Anne Birgitte T. Nordal

Skabb kan spre seg raskt under visse forhold, særlig der nær kropps- og hudkontakt er hyppig.

Hvem blir smittet?

Skabb er vanligere hos barn og unge, men også voksne får skabb. Institusjoner som sykehjem, omsorgsboliger, fengsler, og også skoler og barnehager, er ofte steder hvor man finner skabbutbrudd.

Ikke sammenheng med dårlig hygiene

Tidligere var skabb assosiert med dårlig hygienisk standard og fattigdom, men i dag er situasjonen annerledes. I Europa i dag ser vi ikke en slik sammenheng, skriver fhi.no i sin veileder til helsepersonell.

Blir ikke smittet av dyr

Du kan ikke bli smittet av husdyr. Hunder, katter og mennesker blir smittet av sin egen distinkte art av skabbmidden. Hver art av midd foretrekker en bestemt type vert og lever ikke lenge borte fra den foretrukne vert.

BLIR IKKE SMITTET SLIK: Hunder og mennesker har ulike typer skabb, og kan ikke smitte hverandre. Foto: Chirtsova Natalia / Shutterstock / NTB
BLIR IKKE SMITTET SLIK: Hunder og mennesker har ulike typer skabb, og kan ikke smitte hverandre. Foto: Chirtsova Natalia / Shutterstock / NTB Vis mer

Man kan få en midlertidig hudreaksjon hvis man tar på et dyr med for eksempel hundemidd eller kattemidd, men mennesker blir ikke smittet av disse. Vi kan heller ikke smitte våre dyr.

Kan overleve utenfor kroppen

Midd som kommer bort fra verten sin kan overleve et døgn eller to ved romtemperatur på 21 °C og relativ luftfuktighet på 40–80 %. Hvis temperaturen er lavere og luftfuktigheten er høyere øker overlevelsen.

Kilder:

1) FHI.NO – skabb. SMITTEVERNVEILEDEREN Skabb – veileder for helsepersonell, Publisert 03.03.2010 Oppdatert 06.02.2019

2) Dermnet.nz, Scabies, Author: Hon A/Prof Amanda Oakley, Dermatologist, Hamilton, New Zealand, 1997. Updated September 2015.

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring

Vi bryr oss om ditt personvern

Lommelegen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer