Hvordan smitter skabb?

Skabb er smittsomt og skjer ved direkte hudkontakt av litt lengre varighet og i sjeldne tilfeller via tekstiler som sengeklær og håndklær.

SMITTER HUD MOT HUD: Og spesielt under en varm dyne, da midden er mer aktiv under varme forhold. Foto: Yonlada Rithitham / Shutterstock / NTB, mikroskopbilde: Goran Bogicevic
SMITTER HUD MOT HUD: Og spesielt under en varm dyne, da midden er mer aktiv under varme forhold. Foto: Yonlada Rithitham / Shutterstock / NTB, mikroskopbilde: Goran Bogicevic Vis mer

Spør en lege!

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Skabb er en smittsom hudsykdom som er forårsaket av midden Sarcoptes scabiei. Skabb kalles også scabies og kommer fra det latinske verbet scabere som betyr å klø, eller å skrape. Hunnmidden graver seg inn i det øverste laget av huden og forårsaker kløe og utslett.

Sterk kløe er det vanligste symptomene. Kløen blir vanligvis verre om natten. Utslettet kan se ut som tynne streker i huden, dette er gravespor etter hunnmidden. Se bilder av skabbutslett. Man kan også få små blemmer eller knuter på huden, dette er også tegn på skabb.

Smitte

Skabb er smittsomt mellom mennesker. Det smitter hovedsakelig ved hud mot hudkontakt, seksuell kontakt, folk i samme husstand og i sjeldne tilfeller indirekte smitte gjennom sengeklær, klær og håndklær dersom en person med skabbmidd nylig har benyttet disse. Det dreier seg som regel om lengre kontakt – et raskt håndtrykk eller en klem sprer vanligvis ikke skabb.

Ved smitte av vanlig skabb må hudkontakten vanligvis vare i minst 10–15 minutter for å smitte. Dersom skabb er til stede i store mengder, kaller man tilstanden for skorpeskabb. Dette er svært sjeldent, men kan finnes hos pasienter med nedsatt immunforsvar. Skabben er da betydelig mer smittsom.

«Hudkontakten bør vanligvis vare i minst 10-15 minutter for å smitte.» Hudlege Anne Birgitte T. Nordal

Skabb kan spre seg raskt under visse forhold, særlig der nær kropps- og hudkontakt er hyppig.

image: Brennkopper

Brennkopper

Hvem blir smittet?

Skabb er vanligere hos barn og unge, men også voksne får skabb. Institusjoner som sykehjem, omsorgsboliger, fengsler, og også skoler og barnehager, er ofte steder hvor man finner skabbutbrudd.

Ikke sammenheng med dårlig hygiene

Tidligere var skabb assosiert med dårlig hygienisk standard og fattigdom, men i dag er situasjonen annerledes. I Europa i dag ser vi ikke en slik sammenheng, skriver fhi.no i sin veileder til helsepersonell.

Blir ikke smittet av dyr

Du kan ikke bli smittet av husdyr. Hunder, katter og mennesker blir smittet av sin egen distinkte art av skabbmidden. Hver art av midd foretrekker en bestemt type vert og lever ikke lenge borte fra den foretrukne vert.

BLIR IKKE SMITTET SLIK: Hunder og mennesker har ulike typer skabb, og kan ikke smitte hverandre. Foto: Chirtsova Natalia / Shutterstock / NTB
BLIR IKKE SMITTET SLIK: Hunder og mennesker har ulike typer skabb, og kan ikke smitte hverandre. Foto: Chirtsova Natalia / Shutterstock / NTB Vis mer

Man kan få en midlertidig hudreaksjon hvis man tar på et dyr med for eksempel hundemidd eller kattemidd, men mennesker blir ikke smittet av disse. Vi kan heller ikke smitte våre dyr.

Kan overleve utenfor kroppen

Midd som kommer bort fra verten sin kan overleve et døgn eller to ved romtemperatur på 21 °C og relativ luftfuktighet på 40–80 %. Hvis temperaturen er lavere og luftfuktigheten er høyere øker overlevelsen.

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Teresa Løvold Berents HUDSYKDOMMER
Få svar innen 3 dager for 399,-

Kilder:

1) FHI.NO – skabb. SMITTEVERNVEILEDEREN Skabb – veileder for helsepersonell, Publisert 03.03.2010 Oppdatert 06.02.2019

2) Dermnet.nz, Scabies, Author: Hon A/Prof Amanda Oakley, Dermatologist, Hamilton, New Zealand, 1997. Updated September 2015.