Hudlege svarer:

Hvordan smitter ringorm?

Det er smittsomt og har flere smittemåter.

KAN SMITTE VIA KJÆLEDYR: Katt og hund noen av dyrene som kan overføre smitte til mennesker. Foto: Ternavskaia Olga Alibec / Shutterstock / NTB
KAN SMITTE VIA KJÆLEDYR: Katt og hund noen av dyrene som kan overføre smitte til mennesker. Foto: Ternavskaia Olga Alibec / Shutterstock / NTB Vis mer
Publisert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no.

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

«Ringorm» er en beskrivelse på utslettet som egentlig er en infeksjon i huden med en sopp. Ringorm er en veldig vanlig hudinfeksjon.

Sopp fører til ringorm

Soppen lever i det øverste hudlaget. Immunforsvaret vårt oppdager at det er noe unormalt i huden og det skapes en immunreaksjon mot soppen. Da kommer det typiske utslettet som er velavgrenset, rødt, litt opphevet og som flasser.

Utslettet vil øke i størrelse og brer seg utover. Det er årsaken til navnet ringorm. Noen ganger vil det komme et kviseaktig utslett. Utslettet er ofte ensidig.

Hvor på kroppen?

Ringorm kan ramme alle hudområder som:

  • negler (neglesopp)
  • føtter (fotsopp- ofte mellom fjerde og femte tå)
  • skrittet/lysken (skrittsopp/lyskesopp)
  • hodebunn, skjeggområdet.

Andre navn på ringorm

Fotsopp omtales som athletes foot på engelsk. Medisinsk kaller man ringorm for tinea corporis, cruris, capitis, pedis, unguium.

STORT UTSLETT: Ringformet utslett på legg. Foto: Photo Win1 / Shutterstock / NTB
STORT UTSLETT: Ringformet utslett på legg. Foto: Photo Win1 / Shutterstock / NTB Vis mer

Smittemåter

Smitte med ringorm er vanlig, man ser at de med hel, intakt hud smittes sjeldent.

Ringorm smittes fra menneske til menneske eller fra dyr til menneske.

Smitten kan komme ved kontakt med dyr som hunder, katter, kyr, hester, griser og geiter. Soppen Microsporum canis skyldes opprinnelig smitte fra dyr.

Smitten - enten det er fra dyr til menneske, eller fra menneske til menneske, er direkte via hud til hud kontakt eller indirekte via gjenstander som for eksempel gymmatter, fellesdusj, bruk av felles håndkle.

De som driver med kontaktidrett som for eksempel brytere kan være spesielt utsatt.

KONTSKTSPORT: Brytere og andre idrettsutævere med hudkontakt er litt mer utsatt. Foto: Everyonephoto Studio / Shutterstock / NTB
KONTSKTSPORT: Brytere og andre idrettsutævere med hudkontakt er litt mer utsatt. Foto: Everyonephoto Studio / Shutterstock / NTB Vis mer

Hvem er spesielt sårbare for smitte?

Infeksjon er vanligere hos de med dårligere forsvarsmekanismer i huden som små barn, eldre og personer med hudsykdommer der huden ikke er helt hel, slik som ved atopisk eksem.

Soppen trives ekstra godt der huden er varm og fuktig. De som trener mye og har ofte svette klesplagg er derfor spesielt sårbare.

Hvordan kan man unngå smitte?

Det er noen forholdsregler for å unngå å bli smittet med sopp:

  • hold huden ren
  • være nøye med å tørke bort svette
  • fuktige sokker byttes
  • smøre tørr hud med fuktighetskrem
  • bruk sko i fellesdusj
  • ikke låne kam, børste, håndklær eller klesplagg av andre

Hvis du driver med kontaktidrett følg nøye med på huden.

Behandling

Oppdager du utslett som kan ligne ringorm, er det viktig å starte behandling.

Ringorm behandles med kremer og i noen tilfeller tabletter. Les mer om behandling her:

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring

Vi bryr oss om ditt personvern

Lommelegen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer