Hvordan ser varmeutslett ut? Og hva hjelper?

Varmeutslett er ingen sykdom, men et ufarlig symptom på at huden ikke får puste. Viktigste behandling blir avkjøling og lufting.

VARMEUTSLETT: Voksne kan få elveblest etter trening og varm dusj. Da kan antihistaminer være til god hjelp. alphaxi / Shutterstock / NTB
VARMEUTSLETT: Voksne kan få elveblest etter trening og varm dusj. Da kan antihistaminer være til god hjelp. alphaxi / Shutterstock / NTB Vis mer

Spør en lege!

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Hva er varmeutslett?

Varmeutslett er ingen enhetlig diagnose, og anvendes i ulike sammenhenger. Utslettet er overflatiske, små blemmer med blankt innhold. Varmeutslett oppstår gjerne hos spedbarn, men også hos voksne. Det finnes flere årsaker til utslett ved varme.

Det klassiske varmeutslettet kalles miliaria på fagspråket.

Dette er de vanligste barneutslettene

Årsaker til varmeutslett

Miliaria oppstår fordi åpningen i svettekjertlene blir blokkert, slik at svette ikke kommer ut. Dette oppstår vanligvis i varmt og fuktig miljø, eller dersom for eksempel et barn har for mye klær på seg.

Visse faktorer øker sannsynligheten for å få varmeutslett:

 • Umodne svettekanaler (hos nyfødte)
 • Tropisk klima
 • Fysisk aktivitet
 • Klesplagg som ikke «puster»
 • Medikamenter
 • Bakterier
 • Overoppheting
image: Vannkopper eller annet utslett?

Vannkopper eller annet utslett?

Symptomer

Ved varmeutslett oppstår enten overflatiske, små blemmer med blankt innhold, som ser ut som små, blanke prikker, eller så får man røde nupper eller bittesmå røde kuler i huden. Utslettet hos nyfødte, baby og småbarn oppstår oftest på hodet, halsen, skuldrene, ryggen og brystet, samt i armhulene og i lysken. Det er ikke vanlig med utslett til ansiktet. Utslettet oppstår gjerne i hudfolder, der det lett blir tett.

Voksne vil ofte få utslettet på steder der klærne skaper friksjon, eller det blir for tett. Man ser det ofte på ryggen til pasienter som ligger på sykehus.

BABY: Et spedbarn med varmeutslett på ryggen. Foto: Aisylu Ahmadieva / Shutterstock / NTB
BABY: Et spedbarn med varmeutslett på ryggen. Foto: Aisylu Ahmadieva / Shutterstock / NTB Vis mer

Tre ulike typer miliaria

Det finnes tre ulike typer milaria (varmeutslett), som klassifiseres ut ifra hvor svettekanalene blir blokkert. Symptomer og tegn kan variere mellom disse tre.

1. Milaria crystallina

Dette er den mildeste formen for varmeutslett, som kjennetegnes ved små, klare, overflatiske blemmer og nummer, som det lett går hull på. Dette utslettet gir ikke kløe eller prikking i huden.

LES OGSÅ: Seboreisk eksem. Kjennetegnet er ofte gule skorper.

2. Milaria rubra

Denne typen utslett går litt dypere i hudens ytre lag, og gir røde nupper som klør og prikker. Ofte vil man ha svette lite eller ingenting på områdene hvor utslettet er.

LES OGSÅ: Når svette blir problematisk

VARMEUTSLETT: Varmeutslett kan klø og være irriterende Foto: NTB Scanpix
VARMEUTSLETT: Varmeutslett kan klø og være irriterende Foto: NTB Scanpix Vis mer

3. Miliaria profunda

Dette er en mer uvanlig form for varmeutslett, som hovedsakelig oppstår hos voksne personer som har hatt gjentatte utbrudd av milaria rubra. Utslettet sitter dypere i hudlagene, og blusser opp etter trening eller aktivitet som fører til svetting. Utslettet er fast og hudfarget.

MILARIA: Det finnes tre ulike typer varmeutslett (milaria) Foto: NTB Scanpix
MILARIA: Det finnes tre ulike typer varmeutslett (milaria) Foto: NTB Scanpix Vis mer

LES OGSÅ: De vanligste utslett hos nyfødte og spedbarn

Kan det være noe annet?

Varmeutslett kan ligne på andre utslett.

 • Cholinerg urtikaria: varme-elveblest som oppstår etter dusjing i varmt vann og trening. Går gjerne over av seg selv iløpet av 1-2 timer, men kan være plagsomt. Les mer: Elveblest (urtikaria)
 • Follikulitter er små kviselignende nupper som oppstår ved bruk av trange benklær, og oppstår derfor ofte på lårene og setet.
 • Erytema ab igne er en faglig betegnelse på et rødt utslett, varmeerytem, som oppstår i huden ved gjentatt varme og termisk stråling mot huden. Tilstanden kalles også «varmeflaske-utslett». Typisk også er utslett på lårene ved mye bruk av varm lap-top som hviler på fanget, derav uttrykket «laptop- dermatitis». Det kan sees en marmorering av huden
 • Pompholyx (dyshydriotisk eksem) er en form for eksem på hender som gir små blemmer i huden og intens kløe. Det er vanlig med øket svette på hendene, og tilstanden forverres ofte ved varme.
 • Cirka 20% av de gravide merker at huden endrer seg, også med senket terskel for å klø. Varme og svetting vil gjerne forverre denne kløen. Les mer: Hudforandringer i svangerskap - Lommelegen
 • Erytema toxicum og acne neonatorum (babykviser) er godartede tilstander hos nyfødte og babyer, med noe uklar årsak, men temperaturendringer kan spille inn. Babykviser oppstår gjerne i ansiktet.

Behandling

Et klassisk varmeutslett som ved miliaria er helt ufarlig, selv om det kan være irriterende i form av at det kan prikke og klø. Forsøk først å kjøle ned og lufte huden, spesielt hos babyer er tilgangen til luft mellom klærne viktig. Er du voksen så forsøk å gå med lette og luftige klær.

Må du oppsøke lege?

Behovet for å oppsøke lege oppstår hvis huden ikke reagerer på disse enkle tiltakene, og særlig hvis det er knyttet mye kløe til utslettet.

LES OGSÅ: Atopisk eksem hos barn

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Teresa Løvold Berents HUDSYKDOMMER
Få svar innen 3 dager for 399,-