Hvordan ser varmeutslett ut? Og hva hjelper?

Varmeutslett er ingen sykdom, men et ufarlig symptom på at huden ikke får puste. Viktigste behandling blir avkjøling og lufting.

VARMEUTSLETT: Voksne kan få elveblest etter trening og varm dusj. Da kan antihistaminer være til god hjelp. alphaxi / Shutterstock / NTB
VARMEUTSLETT: Voksne kan få elveblest etter trening og varm dusj. Da kan antihistaminer være til god hjelp. alphaxi / Shutterstock / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no.

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

Hva er varmeutslett?

Varmeutslett er ingen enhetlig diagnose, og anvendes i ulike sammenhenger. Utslettet er overflatiske, små blemmer med blankt innhold. Varmeutslett oppstår gjerne hos spedbarn, men også hos voksne. Det finnes flere årsaker til utslett ved varme.

Det klassiske varmeutslettet kalles miliaria på fagspråket.

Årsaker til varmeutslett

Miliaria oppstår fordi åpningen i svettekjertlene blir blokkert, slik at svette ikke kommer ut. Dette oppstår vanligvis i varmt og fuktig miljø, eller dersom for eksempel et barn har for mye klær på seg.

Visse faktorer øker sannsynligheten for å få varmeutslett:

  • Umodne svettekanaler (hos nyfødte)
  • Tropisk klima
  • Fysisk aktivitet
  • Klesplagg som ikke «puster»
  • Medikamenter
  • Bakterier
  • Overoppheting

Symptomer

Ved varmeutslett oppstår enten overflatiske, små blemmer med blankt innhold, som ser ut som små, blanke prikker, eller så får man røde nupper eller bittesmå røde kuler i huden. Utslettet hos nyfødte, baby og småbarn oppstår oftest på hodet, halsen, skuldrene, ryggen og brystet, samt i armhulene og i lysken. Det er ikke vanlig med utslett til ansiktet. Utslettet oppstår gjerne i hudfolder, der det lett blir tett.

Voksne vil ofte få utslettet på steder der klærne skaper friksjon, eller det blir for tett. Man ser det ofte på ryggen til pasienter som ligger på sykehus.

BABY: Et spedbarn med varmeutslett på ryggen. Foto: Aisylu Ahmadieva / Shutterstock / NTB
BABY: Et spedbarn med varmeutslett på ryggen. Foto: Aisylu Ahmadieva / Shutterstock / NTB Vis mer

Tre ulike typer vameutslett

Det finnes tre ulike typer varmeutslett, som klassifiseres ut ifra hvor svettekanalene blir blokkert. Symptomer og tegn kan variere mellom disse tre.

1. Milaria crystallina

Dette er den mildeste formen for varmeutslett, som kjennetegnes ved små, klare, overflatiske blemmer og nummer, som det lett går hull på. Dette utslettet gir ikke kløe eller prikking i huden.

2. Milaria rubra

Denne typen utslett går litt dypere i hudens ytre lag, og gir røde nupper som klør og prikker. Ofte vil man ha svette lite eller ingenting på områdene hvor utslettet er.

LES OGSÅ: Når svette blir problematisk

VARMEUTSLETT: Varmeutslett kan klø og være irriterende Foto: NTB Scanpix
VARMEUTSLETT: Varmeutslett kan klø og være irriterende Foto: NTB Scanpix Vis mer

3. Miliaria profunda

Dette er en mer uvanlig form for varmeutslett, som hovedsakelig oppstår hos voksne personer som har hatt gjentatte utbrudd av milaria rubra. Utslettet sitter dypere i hudlagene, og blusser opp etter trening eller aktivitet som fører til svetting. Utslettet er fast og hudfarget.

MILARIA: Det finnes tre ulike typer varmeutslett (milaria) Foto: NTB Scanpix
MILARIA: Det finnes tre ulike typer varmeutslett (milaria) Foto: NTB Scanpix Vis mer

Kan det være noe annet?

Varmeutslett kan ligne på andre utslett.

Cholinerg urtikaria er varme-elveblest som oppstår etter dusjing i varmt vann eller etter trening. Går gjerne over av seg selv iløpet av 1-2 timer, men kan være plagsomt. Les mer: Elveblest (urtikaria)

Follikulitter er små kviselignende nupper som oppstår ved bruk av trange benklær, og oppstår derfor ofte på lårene og setet.

Erytema ab igne er en faglig betegnelse på et rødt utslett, varmeerytem, som oppstår i huden ved gjentatt varme og termisk stråling mot huden. Tilstanden kalles også «varmeflaske-utslett». Typisk også er utslett på lårene ved mye bruk av varm lap-top som hviler på fanget, derav uttrykket «laptop- dermatitis». Det kan sees en marmorering av huden. Les mer:

Pompholyx (dyshydriotisk eksem) er en form for eksem på hender som gir små blemmer i huden og intens kløe. Det er vanlig med øket svette på hendene, og tilstanden forverres ofte ved varme.

Gravide: Cirka 20% av de gravide merker at huden endrer seg, også med senket terskel for å klø. Varme og svetting vil gjerne forverre denne kløen. Les mer: Hudforandringer i svangerskap - Lommelegen

Babykviser (erytema toxicum og acne neonatorum) er godartede tilstander hos nyfødte og babyer, med noe uklar årsak, men temperaturendringer kan spille inn. Babykviser oppstår gjerne i ansiktet.

Behandling

Et klassisk varmeutslett som ved miliaria er helt ufarlig, selv om det kan være irriterende i form av at det kan prikke og klø. Forsøk først å kjøle ned og lufte huden, spesielt hos babyer er tilgangen til luft mellom klærne viktig. Er du voksen så forsøk å gå med lette og luftige klær.

Må du oppsøke lege?

Behovet for å oppsøke lege oppstår hvis huden ikke reagerer på disse enkle tiltakene, og særlig hvis det er knyttet mye kløe til utslettet.

LES OGSÅ: Atopisk eksem hos barn

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring

Vi bryr oss om ditt personvern

Lommelegen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer