Hvordan ser mollusker ut?

Har noen typiske kjennetegn, og kan vare i måneder og år. Se bilder og video.

TYPISKE MOLLUSKER: Slik kjenner du igjen mollusker og skiller dem fra andre hudplager og utslett, som for eksempel hudormer. Video: Lommelegen.no Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før. Lommelegens rådgivningstjeneste ble lagt ned fra 1. mai 2023 og det er ikke lenger mulig å sende inn helsespørsmål til Lommelegen.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com. Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no..

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

Mollusker oppstår på grunn av en virusinfeksjon i huden. Omtrent 9 av 10 som blir smittet er barn, men også voksne kan få mollusker. De smitter via hudkontakt. Mollusker er ikke farlig, og forsvinner av seg selv, men det kan ta lang tid.

Personer med immunsvikt, kan få mer utbredt om omfattende utslett enn normalt.

Hvordan gjenkjenne en mollusk?

Mollusker er ganske lett gjenkjennelige. De ses som små, hudfargede utvekster med et sentralt krater (nedsenkning). De har ofte en glatt, skinnende overflate og en sentral «osteaktig» masse. De er relativt myke. Huden ved siden av mollusken kan være normal eller lett rødlig og betent.

Bilder

Klikk på bildene av molluser for større versjon.

Hvilken farge har mollusker?

Mollusker kan være hvite, rosa eller hudfargede.

Hvor store blir de?

Størrelsen på en mollusk kan variere fra 1 millimeter til 1 centimeter eller mer.

Hvor mange mollusker er vanlig å ha?

De fleste som blir smittet får som regel 10-20 mollusker, men det er også mulig å få langt flere.

Hvor på kroppen?

Alle områder på huden kan bli rammet. Hos barn er mollusker er vanligst på overkroppen, i armhulene og armenes innside. Hos voksne, som kan ha blitt smittet ved seksuell kontakt, kan molluskene være i underlivet, på lårene eller på nedre del av magen.

Andre symptomer?

De fleste har ingen symptomer, men noen er plaget med kløe, ømhet eller smerte.

Hvor lenge varer det?

Mollusker foresvinner som regel av seg selv etter noen måneder, men det er ikke uvanlig at infeksjonen kan spre seg til flere steder på huden og da tar det lengre tid, gjerne 18 måneder eller mer, før man blir kvitt dem. (2)
Hos noen kan det ta opptil 2 - 3 år. Personer med atopisk eksem eller nedsatt immunforsvar kan infeksjonen vare lenger og utslettet bli mer utbredt. (4)

Kan noe korte ned forløpet?

Det finnes ulike behandlingsformer. Kontakt lege.

LES MER OM BEHANDLING: Mollusker (molluscum contagiosum)

Kilder:

1) Lommelegen: Mollusker, () 2) NHS.UK: Molluscum contagiosum 3) CDC.gov: Poxvirus: Molluscum contagiosum 4) OUS: Mollusker

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring

Vi bryr oss om ditt personvern

Lommelegen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer