Hvordan gjenkjenner man et bitt fra knott eller sviknott?

Mange forveksler knott og sviknott, men de tilhører ikke den samme insektfamilien. Likevel deler de flere fellestrekk, blant annet at begge suger blod.

SVIKNOTT: Hudreaksjon etter angrep av sviknott. Bilde: darrenmoorephotography / Shutterstock / NTB
SVIKNOTT: Hudreaksjon etter angrep av sviknott. Bilde: darrenmoorephotography / Shutterstock / NTB Vis mer
Publisert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før. Lommelegens rådgivningstjeneste ble lagt ned fra 1. mai 2023 og det er ikke lenger mulig å sende inn helsespørsmål til Lommelegen.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com. Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no..

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

I Norge finnes både knott og sviknott, og mange blander dem sammen. De tilhører imidlertid to helt forskjellige familier. Både knott og sviknott er blodsugende insekter som kan være svært irriterende og medføre ubehagelige bitt for både mennesker og dyr.

Men hva er egentlig forskjellen, og hvordan ser bitt fra de to insekter ut?

Sviknott og knott er ikke det samme

Sviknott er små mygg som kan bli meget tallrike, og ofte angriper i store svermer. De fleste tilhører slekta Culicoides. Sviknotten er liten og innpåsliten, og kommer seg gjennom vanlig myggnetting.

De fleste biter i skumringen eller om natta, men ved lummert, overskyet vær er de også aktive om dagen. Sviknott finnes over hele landet, men er vanligst i nærheten av fuktige områder.

SVIKNOTT: Her ser man en sviknott i aksjon. Bilde: Jamierpc / Shutterstock / NTB
SVIKNOTT: Her ser man en sviknott i aksjon. Bilde: Jamierpc / Shutterstock / NTB Vis mer

Knott tilhører slekta Simuliidae, og utgjør også en betydelig plage for mennesker og dyr. Knott er større enn sviknott, og regnes som små til middelsstore kraftige mygg.

I Norge er tuneflua best kjent. Den opptrer tallrikt i tettbygde strøk, og kan derfor være et stort problem. Til forskjell fra sviknott, biter tuneflua ofte på solrike dager.

KNOTT: Er større enn sviknott og ligner litt en flue. Bilde: Maximillian cabinet / Shutterstock / NTB
KNOTT: Er større enn sviknott og ligner litt en flue. Bilde: Maximillian cabinet / Shutterstock / NTB Vis mer

Bitt fra knott og sviknott

Sviknotten opptrer ofte i store svermer, og man får derfor ofte mange bitt på kort tid. Bittene gir en intens sviende og stikkende følelse i huden.

Omkring bittet kommer det som regel et rødt område i huden med en mindre hevelse på få millimeter, og det oppstår ofte kløe. Bitt fra knott viser seg også som et rødt område med hevelse og kløe.

Både knott og sviknott kan være så plagsomme at de ødelegger for fritidsaktiviteter og naturopplevelser.

Hvordan ser bitt fra knott og sviknott ut?

Hvordan skiller man knott og sviknott fra mygg?

Som regel er man ikke i tvil om at det er knott eller sviknott som har vært på ferde. Man har ofte sett knotten eller sviknotten i det den biter, og kan på denne måten konkludere med at det ikke var en alminnelig stikkmygg.

Sviknott er betydelig mindre enn stikkmygg. Knotten likner litt mer på ei flue, og er også mindre enn en mygg. Knott og sviknott opptrer ofte i store svermer, og man har derfor tilbøyelighet til å få mange bitt på kort tid.

Overfører knott og sviknott sykdommer?

I Norge overfører ikke sviknotten sykdommer til mennesker, slik som for eksempel skogflåtten. I andre deler av verden finnes det arter som overfører forskjellige virus.

Slik behandler man bitt fra knott og sviknott

Bitt fra knott og sviknott krever som regel ingen behandling. Oftest vil reaksjonene være milde, og kløen vil nesten alltid gå over av seg selv etter et par dager. Hvis kløen er svært uttalt kan man anvende kløstillende krem eller salve som man kan kjøpe på apoteket.

Noen få mennesker er allergiske mot visse typer insektgift, og utvikler derfor mer alvorlige reaksjoner. Ved tegn på allergisk sjokk, med for eksempel pustevansker og svimmelhet, skal man ringe 113.

Hvor lang tid tar det før knottbittet forsvinner?

Etter bitt fra knott og sviknott forsvinner hevelsen som regel i løpet av få timer, men det er ikke uvanlig at kløen varer i lengre tid, noen ganger i flere dager.

Slik unngår man knott og sviknott

Det er vanskelig helt å unngå knott og sviknott hvis man oppholder seg i naturen i løpet av sommeren.

Man kan forsøke å begrense opphold i fuktige områder, som for eksempel myrlandskap, på de tidspunktene hvor knotten er mest aktiv. Det gjelder rett før og etter soloppgang eller solnedgang. Knotten og sviknotten er også mindre aktive på dager hvor det er mer vind.

Man bør også anvende beskyttelse i form av klær, myggmidler og myggnetting. Det er viktig å benytte ekstra tett myggnetting, da knott og sviknott kan komme gjennom maskene på et alminnelig myggnett.

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring
Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

Lommelegen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer