Loppebitt

Hvordan bli kvitt fuglelopper?

Fugleloppene er årsak til 90 % av alle loppebitt i Norge. Slik bekjemper du dem.

FUGLEREIR: Her holder fugleloppa til. Bilde: NATTHAWAT PHROMTHAISONG / Shutterstock / NTB
FUGLEREIR: Her holder fugleloppa til. Bilde: NATTHAWAT PHROMTHAISONG / Shutterstock / NTB Vis mer
Publisert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før. Lommelegens rådgivningstjeneste ble lagt ned fra 1. mai 2023 og det er ikke lenger mulig å sende inn helsespørsmål til Lommelegen.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com. Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no..

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

Er du blitt bitt av en loppe, er det sannsynligvis fugleloppen som har vært på ferde. Fugleloppen er nemlig den vanligste loppearten som biter mennesker. Fugleloppen våkner til liv om våren, og det er på dette tidspunktet loppebitt oftest forekommer.

Men hvorfor biter loppene mest om våren? Og hvordan bekjemper man dem?

Loppene angriper om våren

Fugleloppa formerer seg om våren og legger egg i fuglereir. Eggene blir til larver, og larvene utvikler seg til ferdige lopper i løpet av sommeren eller høsten. De overvintrer som voksen loppe inne i en kokong.

Neste vår kryper loppene ut av kokongen, og beveger seg mot inngangen til reiret hvor de står klare til å hoppe over på et vertsdyr. Loppene hopper mot fugler, mennesker, katter og hunder eller andre dyr som kommer i nærheten.

Hvis loppene ikke treffer vertsdyret, lander de på bakken under fuglereiret, hvor de fortsetter å vente på noen de kan angripe. Herfra kan de for eksempel forårsake loppebitt på beina til mennesker som går forbi, eller hoppe over på hunder eller katter som kan ta dem med inn i huset.

Hvis det ikke kommer en ny fugl til fuglereiret, vil loppene spre seg ved å vandre opp og ned trestammer og husvegger, og komme inn i hus gjennom ventiler og vinduer.

Hvordan kan man bekjempe fugleloppene?

For å unngå å bli bitt av fuglelopper igjen og igjen, bør man gjøre en innsats for å bekjempe fugleloppene.

Det gjør man på følgende måte:

  • Oppspor fjorårets fuglereir, hvor loppene befinner seg, og fjern dem. Man finner ofte fuglereirene i fuglekasser, trær rundt om huset, under takstein og i luftventiler i veggen. Loppene kan også finnes i hønsehus. Bruk regntøy og hansker slik at loppene ikke kan feste seg, og legg fuglereiret direkte ned i en plastpose, som deretter ødelegges.
  • Sprøyt med insektmiddel på stedet hvor fuglereiret har vært. Husk å sprøyt på bakken under fuglereiret også, da loppene ofte befinner seg her.
  • Rengjør fuglekasser og hønsehus.
  • Gre pelsen til kjæledyr før de blir sluppet inn i huset.
  • Rengjør senger og liggeplasser for kjæledyr.
  • Rengjør innenfor med støvsuger hvis det er mistanke om lopper innenfor. Det er viktig at en støvsuger langs lister og sprekker, da det ofte er her loppene oppholder seg. La være med og sprøyte insektmiddel innenfor, det har ingen hensikt.
  • Ris dyner og tekstiler grundig.
  • Hvis man opplever gjentatte loppebitt mens man sover, kan man bruke insektnett som er impregnert med det syntetiske stoffet permetrin.
  • Fjern årets nye fuglereir to til tre uker etter at ungene er fløyet. Da er det minst lopper. Man kan også fjerne reirene om vinteren. Når man fjerner reirene bør man sprøyte litt med insektmiddel på reiret før fjerning.

Fugleloppa dør etter en til to uker i oppvarmet innendørsklima, og de formerer seg ikke innenfor. I hytter som ikke er varmet opp kan de leve lengre.

Hva gjør man hvis man er blitt bitt?

Et loppebitt er ufarlig, men kan være svært ubehagelig. Som regel blir man bitt rundt anklene og ved midjen, og bittene viser seg som flere røde, kløende knuter i huden, typisk samlet i en gruppe eller rekke på huden.

Loppene overfører ikke sykdom i Norge, slik som skogflåtten gjør.

Loppebitt krever sjeldent behandling. Utslettet forsvinner av seg selv i løpet av noen dager eller uker. Hvis kløen er svært uttalt kan man bruke kløstillende hydrokortison krem en til to ganger daglig i en kort periode, eller allergitabletter (antihistaminer).

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring

Vi bryr oss om ditt personvern

Lommelegen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer