Hvite flekker på neglene

Er hvite flekker på neglen tegn på sykdom eller skyldes det vitamin- eller mineralmangel? Hva er myte og fakta?

HVITE FLEKKER PÅ NEGLENE: Har du noen gang lurt på hva dette betyr? Ingen grunn til bekymring – det er høyst sannsynlig ikke et tegn på sykdom. FOTO: NTB Scanpix/Shutterstock
HVITE FLEKKER PÅ NEGLENE: Har du noen gang lurt på hva dette betyr? Ingen grunn til bekymring – det er høyst sannsynlig ikke et tegn på sykdom. FOTO: NTB Scanpix/Shutterstock Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før. Lommelegens rådgivningstjeneste ble lagt ned fra 1. mai 2023 og det er ikke lenger mulig å sende inn helsespørsmål til Lommelegen.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com. Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no..

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

Mange av oss har opplevd å få hvite flekker på neglene. Kan det være tegn på sykdom eller vitaminmangel?

– Det kan skyldes mangel på sink og jern, men hvite flekker på negler regnes ikke som noe godt tegn på det, sa hudspesialist Jon Anders Halvorsen til Lommelegen i 2020.

Halvorsen jobber som overlege ved Oslo universitetssykehus, og førsteamanuensis ved Universitetet i Oslo. Han har også skrevet en populærvitenskapelig bok om huden: Huden er guden.

Halvorsen mener at disse årsakene kan ligge bak:

  1. Små skader som slag eller neglebiting
  2. Psoriasis
  3. Sopp
  4. Hudsykdommer

En annen årsak kan være at det samler seg små lommer med luft under neglen, slik at den ser hvit ut.

– En fingernegl vokser ut i løpet av seks til ni måneder, så da vil ufarlige årsaker til hvite negler kunne lukes bort, sier Halvorsen.

HUDSPESIALIST: Jon Anders Halvorsen. FOTO: Privat
HUDSPESIALIST: Jon Anders Halvorsen. FOTO: Privat Vis mer

En sjelden gang kan forgiftning (arsen/arsenikk), cellegift eller medisiner føre til hvit farge på neglene.

Som regel er det helt ufarlige tilstander som gir hvite flekker på neglene, men det kan være lurt å oppsøke lege om du får smerter, kløe, eller du ser større forandringer på neglene. Jon Anders Halvorsen, hudlege

Slik kan du ta vare på neglene dine

På denne årstiden er neglene mer utsatt, på grunn av kulde og varierende temperaturer. Dette gjør at neglene blir ekstra sprø, og at de lettere kan flise seg opp og knekke.

Brynjulf Barexstein, allmennlege og svarlege på Lommelegen, mener at noe av det smarteste man kan gjøre for å holde neglene i god stand, er å unngå skader på neglen.

– Et balansert og sunt kosthold er viktig for hele kroppen, inkludert neglene. Og så er det greit å holde de korte, slik at de ikke brekker så lett, i tillegg til at man unngår at det samler seg skitt og bakterier under neglene.

Unngå neglesopp

Ifølge Barexstein er svært mange plaget med neglesopp på tåneglene, som fører til at neglene blir fortykkede, gule og deformerte.

– Neglesopp kan forebygges ved å unngå at man går i lange perioder av gangen med fuktige, varme støvler og lignende. Gå gjerne barbeint hver gang du har anledning til det, for eksempel hjemme. Alminnelig fothygiene er anbefales, det vil si jevnlig såpevask og sokkeskift, det kan også forebygge neglesopp.

Ulike negleforandringer, og årsak

  • Fortykket negl innerst: Ukjent årsak. Det er en fortykkelse av bløtvevet under den innerste delen av negleplaten, som fører til at neglen blir svampaktig og fortykket. Forekommer som regel ved kronisk sykdom.
  • Skjeformede negler: Tverrgående eller langsgående nedsenkninger i neglen fører til at den blir "skje-formet". Hos nyfødte kan det være en normalvariant som korrigerer seg selv over noen år. Det kan også skyldes skade, eksponering for løsningsmidler, jernmangel eller hemokromatose.
  • Gul negl: Ukjent årsak. Kan ses hos pasienter med ulike kroniske sykdommer.
  • Hvit negl: Kan skyldes lokale problemer som vorter, neglesopp eller skade.
  • Tverrgående striper i neglen: Kan skyldes enhver sykdom som forstyrrer negleveksten, eller skader.
  • Langsgående striper i neglen: Finnes normalt hos de fleste mørkhudete personer.
  • Blåaktig misfarging av neglene: Kan tyde på oksygenmangel ved alvorlige hjerte- og lungesykdommer. Personen vil da også ha andre symptomer på å være alvorlig syk. Kilde: DB.no, Store medisinske leksikon

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring

Vi bryr oss om ditt personvern

Lommelegen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer