Hva er hudplukkingslidelse?

Å plukke på egen hud er ganske vanlig. Noen ganger kan tilstanden bli så altomfattende at du trenger hjelp med psyken din.

NEGLBITING kan være uttrykk for lav selvfølelse Foto: Gareth Willey / Shutterstock / NTB
NEGLBITING kan være uttrykk for lav selvfølelse Foto: Gareth Willey / Shutterstock / NTB Vis mer

Tilstanden har den engelske betegnelsen Skin Picking Disorder, SPD. På det medisinske fagspråket brukes begrepene dermatillomani hvis man plukker på huden. Hvis du napper ut eget hår kalles dette trichotillomani.

Bevisst eller ubevisst?

Lett form for plukking av huden som neglebiting eller biting på lepper er gjerne noe man er klar over at man gjør, men har utviklet en stygg uvane man ikke blir kvitt. Det handler om at man ved stress, indre eller ytre, tyr til uønsket adferd. Tilstanden kan da karakteriseres som nevrotisk og tvangspreget.

Til denne lette gruppen av hudplukkingstilstander hører også plukking som utvikles i kjøvannet av annen hudsykdom. Et eksempel er tilstanden som på fransk kalles acné excoriée des jeunes filles, som oversatt betyr oppklorte kviser hos unge kvinner. Først og fremst er dette lokalisert rundt munnen, kinn og hake. Dette er på engelsk acne picking; man kan rett og slett ikke la være å klore i stykker kvisene. Resultatet blir skjemmende brune arr. Et annet eksempel er hudplukking utløst av kløe ved eksem.

HUDPLUKKING: ikke plukk kvisene i stykker! Foto: Olena Tselykh /Shutterstock / NTB
HUDPLUKKING: ikke plukk kvisene i stykker! Foto: Olena Tselykh /Shutterstock / NTB Vis mer

Det finnes mer alvorlige tilstander der man ubevisst påfører huden eller håret skade av større omfang. Det kan være sår man påfører seg selv med kjemikalier, sug eller skarpe gjenstander. Tilstanden kalles da på fagspråket dermatitis artefacta, som oversatt betyr kunstig hudsykdom. Her vil pasienten oppsøke legen sin, og lure på hvilken sykdom han eller hun har fått. Her ligger det ofte i bunnen alvorlig psykisk forstyrrelse, for eksempel psykose.

image: Hva er symptomer på infeksjon i sår?

Hva er symptomer på infeksjon i sår?

Hos barn kan slik plukking sees som en del av et tics bilde, mens trikotillomani hos barn egentlig betegner en mer systematisk bearbeiding og riving av eget hår, særlig når foreldrene ikke er tilstede.

Til denne siste gruppen av alvorlige tilstander hører også parasittofobiene, der det er vrangforestillinger om at det kryper dyr i huden som må ut, og personen bruker mye tid og krefter på å plukke ut innbilte vesener. Resultatet er små sår i huden.

Symptomer du skal se etter

Som lege kan det være krevende å vurdere slike plukkingsskader i hud eller hår, og pasienten vil typisk nok ikke fremvise slik adferd overfor hverken legen eller pårørende.

Typisk for hudforandringene er at de har gjerne bisarr utseende, kommer plutselig, nesten dramatisk, blemmedannelse, væskende eksem, utslettet er kantet og skarpt avgrenset, kanskje til og med strekformet, slik at det ikke passer med hudsykdom.

Ved hårplukking er det typisk med veldig varierende lengde de knekkede hårene, med nærmest geografiske felter med langt og kort hår om hverandre.

image: Denne medisinen kan hjelpe mot alvorlig akne

Denne medisinen kan hjelpe mot alvorlig akne

Behandling

Hvis det dreier seg om lettere tilstander som personen er bevisst selv, vil bare det å ha en bevisstgjøring rundt tilstanden være til hjelp. Snakk med legen din eller helsesykepleieren på skolen din. Du kan bli henvist til psykolog for kognitiv terapi eller vaneendringsterapi hvis du sitter fast i tilstanden.

Dreier det seg om mer alvorlig psykisk forstyrrelse i form av ubevisste handlinger, er behandlingen mer krevende. Pasienter med kunstige sår vil svært ofte benekte egen adferd, og legen må bruke tid på å nærme seg pasienten, for enten å henvise til psykiater eller starte medikamentell behandling med psykofarmaka.

Kilder:

Dagensmedisin.no: Hudplukkingslidelse

Oslo-universitetssykehus.no: Skin_Picking-Disorder