Hva er årsaken til herpes?

Forkjølelssesår, som det kalles, er fryktelig ergelig når det kommer gang på gang. Her er noen praktiske tips.

HERPES til overleppen, typisk med blemmer som sprekker til sår. Foto: Flystock / Shutterstock / NTB
HERPES til overleppen, typisk med blemmer som sprekker til sår. Foto: Flystock / Shutterstock / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no.

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

Herpes er egentlig navnet på et virus - herpes simplex- som gir smertefulle blemmer og sår i hud eller slimhinner. Herpes smitter hvis du får sekret fra disse blemmene på huden eller slimhinnene dine, enten det typisk er i ansiktet, rundt munn, på setet, på fingre eller på kjønnsorganene dine.

Herpesvirus finnes i to typer:

Oral sex har ført til at type 2 kan komme ved munnen. Prinsippet for hvorfor man får utslett er det samme for begge typene. La oss se hva som skjer:

Herpes lagres i nervevev

Sykdommen smitter altså ved hud mot hud, hud mot slimhinne, eller slimhinne mot slimhinne kontakt, til alle deler av kroppsoverflaten. Hyppigst rundt munnen eller på kjønnsorganene.

Det som imidlertid er spesielt med herpesviruset, er at det etter smitte lagres i nervetråder under huden, eller nerveknuter langs ryggsøylen. Vi sier at viruset legger seg i dvale. Det er immunapparatet som passer på at viruset er kapslet inn. Der blir det liggende til det reaktiveres. Da bryter utslettet ut igjen, på den delen av huden som nerven forsyner.

Herpes er et virus og man antar at 1 av 4 nordmenn er smittet, de fleste av en partner som ikke vet at han eller hun har herpes. Lege Åse Haugstvedt ved Olafia-klinikken forklarer. Video: Lommelegen. Vis mer

Hvorfor kommer utslettet tilbake- og tilbake igjen?

Det som er ergerlig med sykdommen herpes er at utslettet stadig kommer tilbake, med jevne mellomrom, kanskje over mange år, før det gir seg. Dette i motsetning til herpes zoster, helvetesild, som egentlig skyldes vannkoppevirus, og bare opptrer én gang.

Men- hva er det som skjer? Hvorfor blir det reaktivert?

Viruset reaktiveres hvis hudområdet der du tidligere har hatt utslett blir stresset, eller immunapparatet ditt er endret eller svekket, her er noen eksempler:

  • Sol, typisk ved påsketider når lysbeskyttelsen er svak i huden etter en lang vinter
  • Varme eller kulde mot huden
  • Gjentatt og hard friksjon av hud eller slimhinne, som ved langt samleie
  • Før mensen, premenstruelt
  • Endring av den generelle immuniteten i huden, for eksempel ved forkjølelse
  • Svekkelse av immuniteten ved sykdommer i immunapparatet, for eksempel ved blodsyksom, eller bruke av immunhemmende medisiner
  • Ukjent årsak. Veldig mange får gjentatt utbrudd uten at det synes å foreligge noen åpenbar årsak - det er sykdommen som rett og slett lever sitt eget liv.

Kan jeg gjøre noe for å bli kvitt sykdommen?

Det er ikke mulig å bli kvitt viruset. før kroppen selv setter en stopper for utbruddene. Det du kan gjøre:

  • Unngå de stimuli som du vet gir utbrudd. For eksempel at du er nøye med å bruke solblokker på leppene når påskesola slipper frem, eller at du bruker glidemiddel ved samleie.
  • Kjøpe virushemmende krem på apoteket, de minste pakningene får du uten resept. Du må da helst komme i gang med smøring før utslettet kommer, når du kjenner at det prikker og stikker i huden. Da kan sykdomsvarigheten kortes ned betraktelig.
  • Ved gjentatte og uttalte plager med mye smerter bør du snakke med legen din. Du kan få resept på tabletter, som du kan ta under anfall eller som fast forebyggende medisin.

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring

Vi bryr oss om ditt personvern

Lommelegen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer