Hudlege svarer:

Hva er årsaken til helvetesild?

Årsaken er oftest ukjent, men det er viktig å være klar over at en svekkelse av immunapparatet gir større risiko for anfall.

BELTEFORMET utslett med rødhet og blemmer skyldes at viruset reaktiveres langs en nervebane under huden. Foto: Trybex / Shutterstock / NTB.
BELTEFORMET utslett med rødhet og blemmer skyldes at viruset reaktiveres langs en nervebane under huden. Foto: Trybex / Shutterstock / NTB. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før. Lommelegens rådgivningstjeneste ble lagt ned fra 1. mai 2023 og det er ikke lenger mulig å sende inn helsespørsmål til Lommelegen.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com. Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no..

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

Helvetesild, på fagspråket kalt herpes zoster, er en virusinfeksjon i huden som kommer innenfra. Dette synes du sikkert høres merkelig ut, da vi forbinder virus med smitte mellom mennesker.

Virus ligger i dvale

Alle som har hatt vannkopper har en viss risiko for å få helvetesild seinere i livet. Årsaken er at dette viruset, varicella-zosterviruset, trives i nervevev, og etter et utbrudd med vannkopper legger viruset seg i dvale i nervetrådene som går fra ryggmargen og ut til huden. Der blir viruset liggende resten av livet.

Virus reaktiveres

Vi har et fantastisk immunapparat som kapsler dette viruset inn og holder det på plass, slik at det ikke er aktivt.

Av og til svikter imidlertid denne beskyttelsen, og virus vil da vandre langs nervebanene ut til huden og gi dette blemmete utslettet, som kalles helvetesild. Dette kalles reaktivering. Utslettet kommer da på den delen av huden som er forsynt av akkurat denne nervebanen, såkalt dermatom.

Årsaker til reaktivering

Cirka 20 % av befolkningen får herpes zoster på et eller annet tidspunkt, så tilstanden er ikke uvanlig. Både barn, voksne og eldre kan bli rammet. I motsetning til infeksjoner med vanlig herpesvirus, såkalt herpes simplex, kommer herpes zoster oftest bare én gang hos samme person.

Men hvorfor svikter denne beskyttelsen mot reaktivering av virus? Ofte vet vi ikke årsaken, og må bare behandle tilstanden som den er.

Av og til kan helvetesild imidlertid være symptom på at immunapparatet er svekket, som følge av immunhemmende medisiner eller underliggende blodsykdom. Immunhemmende medisiner brukes mye innen behandling av revmatiske sykdommer og er nødvendig medisin for organtransplanterte.

Kan herpes zoster smitte?

Selv om herpes zoster kommer innenfra, er der slik at sårsekretet i huden inneholder såpass mye virus, at andre som kommer i kontakt med viruset, kan få vannkopper, hvis de ikke har hatt vannkopper fra før.

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring

Vi bryr oss om ditt personvern

Lommelegen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer