Hudreaksjon på ulike insektsbitt

Slik kan du identifisere ulike typer bitt fra insekter i Norge. Noen kan gi kraftig reaksjon.

TO VANLIGE BITT: Myggstikk og kleggbitt er de vanligste insektstikkene mennesker plages med. Foto: NTB / Shutterstock
TO VANLIGE BITT: Myggstikk og kleggbitt er de vanligste insektstikkene mennesker plages med. Foto: NTB / Shutterstock Vis mer

Hudreaksjoner etter insektsbitt varierer veldig, da noen får mer reaksjoner enn andre. Når insektet biter eller stikker injiserer det stoffer i huden som utvider blodkarene slik at blodet blir mer tilgjengelig for insektet. Det er disse stoffene som gir kløe og hevelse. Bare unntaksvist oppstår det alvorlige allergiske reaksjoner i tillegg.

Bier, veps, edderkopper, maur, lopper, mygg og flått er de vanligste insektene som kan gi bitt- og stikkskader i Norge.

LES OGSÅ: Dette bør du gjøre ved hoggormbitt

Slik er de ulike insektbittene

Klikk på bilder for større versjon

Slik kan et bitt fra klegg se ut Foto: NTB Scanpix
Hjortelusflue Foto: NTB Scanpix
LOPPEBITT: Flere stikk ved siden av hverandre og langvarig kløe kan være tegn på loppebitt. Foto:NTB Scanpix/Shutterstock
Flåttbit Foto: Flåttsenteret
HOVEN: Kvinne som har hovnet opp rundt øynene etter kraftig allergisk reaksjon på bistikk. Foto: NTB Scanpix / Science Photo Library
Myggstikk med kraftig reaksjon. Foto: NTB Scanpix / Shutterstock
Eitermaur (Myrmica sp.) er små, brungule maur som har reir i jord og morkent treverk. De forekommer over hele landet og er vanlig i lavlandet og kan bite. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock
Klegg Foto: NTB Scanpix
Myggstikk Foto: NTB Scanpix
Hodelus Foto: NTB Scanpix
Slik kan et biestikk/vepsestikk se ut Foto: NTB Scanpix
Slik kan en allergisk reaksjon på biestikk/vepsestikk se ut Foto: NTB Scanpix

Veps, humle og bie

Et stikk fra veps, humle eller bie er oftest bare ubehagelig, men det kan oppstå en livstruende allergisk reaksjon - allergisk sjokk - for dem som er allergisk mot giften.

Disse stikker med gift, og nesten hvert år har vi dødsfall i Norge som følge av en allergisk reaksjon. I USA er det mye fokus på at skorpioner og svart enke er farlige, men det er vepsen som tallmesig gir flest dødsfall. Er man i risikosonen, det vil si har kjent allergi mot veps, bør man ha med seg adrenalinpenn som en beredskap når man ferdes ute. Slik penn fås på resept hos legen.

Edderkopp og skolopender

Edderkopper i Norge er giftige, men ufarlig. Disse krypene kan bite, det er en reaksjon fra naturens side for å lamme byttet. Store husedderkopper kan bite dersom de blir provosert – bittet beskrives som smertefullt, og man vil få en nummen følelse der man ble bitt, som gir seg etter to timer.

Maur

Eitermaur er små, brungule maur som oppholder seg i jord og morkent treverk. Dersom mauren blir irritert kan den stikke, noe som kan føre til svie lenge etter at brodden er trukket ut. Stikket er ikke farlig.

Stikkflue

En voksen stikkflue lever hovedsakelig av blod fra husdyr, men den kan også stikke mennesker. Stikket kan sammenliknes med et nålestikk – det er ubehagelig, og vil ofte gi hevelse og kløe i huden etterpå.

Hjortelusflue

En hjortelusflue er en blodsugende parasitt som finnes på rådyr, elg og hjort. Om høsten lander den ofte på mennesker som er på tur i skog og mark – vanligvis blir man ikke stukket, men om det skjer kan stikket klø i lang tid. Det er oftest på sensommeren eller høsten du får bitt.

image: Slik beskytter du deg mot hjortelusflua

Slik beskytter du deg mot hjortelusflua

Insektlarve

Det finnes en del insektlarver som har hår, og noen barn blir fristet til å ta og klappe på de. Når larvens forvarsstoffer kommer i kontakt med huden kan dette gi utslett med svie og kløe.

LES MER: Insektslarvene kan gi deg utslett hvis du tar på dem

Klegg

Klegg er en fellesbetegnelse for en fluefamilie som er plagsomme for mennesker og dyr. Munndelene til kleggen er store, noe som gjør bittene smertefulle. I Norge er sannsynligheten for smitte etter bitt veldig lav, men husdyr kan være utsatt for å få sykdommer.

Knott

Sviknott er et skadedyr på samme måte som mygg – den er liten og innpåsliten, og kan gi sviende og stikkende bitt. Sensitive personer kan plages med kløe i to-tre dager.

Mygg

I Norge er det ikke farlig å bli stukket av mygg, men stikkene kan være ubehagelige da mange hovner opp rundt stikkstedet, og plages med kløe. Myggoverførte sykdommer er ikke noe problem i Norge, men på verdensbasis er dødsfall utbredt med malaria, denguefeber og zikafeber. En sjelden gang kan harepest overføres med mygg.

image: Her må du se opp for flått!

Her må du se opp for flått!

Flått

Flått kan spre ulike bakterie- og virussykdommer. I noen få tilfeller kan borreliose føre til at nervesystemet, ledd eller hjertet angripes. Sykdommen behandles med antibiotika.

I Norge er flåtten er den store smittesprederen blant disse smådyrene. Det er vanlig at huden blir rød rundt bittstedet, men dersom utslettet kommer tilbake med en rød ring etter en til tre uker, er det et sikkert tegn på borreliose i huden.

Veggdyr

Veggdyr suger blod av mennesker, og det er individuelt hvor kraftig man reagerer. aNoen får kraftige, kløende merker, mens andre ikke reagerer i det hele tatt. Det er ikke påvist at veggdyr kan overføre sykdommer til mennesker eller dyr.

image: Kløende bitt fra veggedyr

Kløende bitt fra veggedyr

Lus

Hodelus suger blod fra hodebunnen til mennesker, og bittene kan føre til kløe. Lusen er veldig liten, og legger egg som er godt festet til hårstråene. Hodelus kan ikke overføre sykdom, men den kan være krevende å bli helt kvitt.

Hønsemidd

Det er hovedsakelig rød hønsemidd som angriper mennesker. Blir man stukket kan man få et skabbliknende hudutslett som klør voldsomt.

HØNSEMIDD: Midd er så små insekt at vi bare kan se dem med mikroskop, som her. Foto: Martin Pelanek / Shutterstock / NTB
HØNSEMIDD: Midd er så små insekt at vi bare kan se dem med mikroskop, som her. Foto: Martin Pelanek / Shutterstock / NTB Vis mer

Insektstikk kan føre til flere plager

Alle blodsugerne gir utslett, ofte med kløe. Stikkene og bittene er i utgangspunktet ikke farlige, men det kan gi flere plager. Med mye kløe og oppkloring vil det kunne oppstå infeksjoner i huden sekundært. Dette skyldes ikke insektene i seg selv, men at åpne sår gir tilgang for bakterier vi omgis. Allikevel er det generelt sjeldent at stikk fører til slike infeksjoner.

Dersom man får utslett etter insektsstikk er det oftest ikke nødvendig å oppsøke lege med det samme. Slike reaksjoner går tilbake av seg selv. Et utslett som vedvarer er oftest ikke insektrelatert.

Hva kan man gjøre for å lindre plagene?

Det er ikke uvanlig å reagere lett på insektstikk. Ved en mild reaksjon kan allergitabletter (antihistamintabletter) dempe reaksjonen.

Stikkstedet kan kjøles ned med ispose eller påføres Xylokain-salve som har en lokalbedøvende effekt. Kortisonsalve eller Eurax-salve demper også reaksjonen noe. Kortisonsalve i svak styrke får man kjøpt på apoteket uten resept.

Noen mennesker kan få så kraftige hevelser av myggstikk at de bør oppsøke legen sin, som da kan foreskrive en kort kur med kortisontabletter.

Allergisk sjokk

En kraftig reaksjon ved stikk fra veps eller bie (anafylaktisk sjokk) krever øyeblikkelig behandling med adrenalin. Det kan bli svært alvorlig med stikk i munnen, i svelget eller på halsen. Føler man seg dårlig med kvalme, svimmelhet og pustebesvær, så ring 113.

Kilder: Lommelegen; Insektbitt: Noen insekter kan gi kraftig reaksjon.