Hudormer

Når talgkjertelens åpning tilstoppes får man hudormer. Bør man egentlig klemme ut hudormer?

HUDORMER: Hvite og svarte hudormer, samt en liten betent kvise, på nesen hos en kvinne. FOTO: NTB Scanpix / Shutterstock
HUDORMER: Hvite og svarte hudormer, samt en liten betent kvise, på nesen hos en kvinne. FOTO: NTB Scanpix / Shutterstock Vis mer

Spør en lege!

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Hudormer oppstår når talgkjertelens åpning tilstoppes og man kan da se en sort eller hvit prikk i huden. Betegnelsen «hudorm» kommer av at innholdet som presses ut likner på en liten orm. Men, bør man egentlig presse ut denne hudormen? La oss se nærmere på saken!

Hva er hudormer?

Kroppen er dekket av hud som igjen har millioner av porer. Porer er små åpninger i hudoverflaten som inneholder hårsekk, talgkjertel og svettekjertel. De gjør at huden kan produsere talg og svette. Svetten kjøler oss ned. Talgkjertelen produserer sebum, eller talg, som smører hudoverflaten. Kroppens egen fuktighetskrem!

Dersom talgkjertelen tilstoppes av talg, døde hudceller eller bakterier kan man se en sort eller hvit prikk. Disse kalles komedoner, eller hudormer på folkemunne. Forskjellen mellom en hudorm og en kvise er at en hudorm ikke er betent.

HUDLEGE SVARER: Hvordan få hjelp mot hardnakkede kviser?

image: Kviser (akne)

Kviser (akne)

Hudormer deles inn i ulike typer

 • Åpen komedon – tilsvarer svarte hudormer, kalt «blackheads» på engelsk. Talget er i kontakt med hudoverflaten og hudormene er mørke på grunn av tettpakkede hudceller, oksidering av talget, samt at de inneholder hudpigmentet melanin. De er altså ikke svarte på grunn av skitt!
 • Lukkede komedoner – er hvite hudormer, såkalte ”whiteheads” på engelsk. Talget er tilstoppet under hudoverflaten.
 • Mikrokomedoner er så små at de ikke kan sees med det blotte øyet, men ligger i dypet av huden ved talgkjertelen og er med på å forårsake all akne, eller kviser som det er kalt på folkemunne.
 • Makrokomedoner – er lukkede komedoner, lokalisert i ansiktet, som er større en 2-3 millimeter i diameter.
 • Kjempekomedon – en type cyste i huden, med svartgrå hudormliknende åpning i huden.
 • Solare komedoner – finnes på kinn og hake hos eldre pasienter. Assossiert med solskadet hud.
HUDORMER: Såkalte åpne komedoner. Svarte hudormer på nesen - forårsaket av tettpakkede hudceller, oksidering av talget og hudens fargestoff melanin. FOTO: NTB Scanpix / Shutterstock.
HUDORMER: Såkalte åpne komedoner. Svarte hudormer på nesen - forårsaket av tettpakkede hudceller, oksidering av talget og hudens fargestoff melanin. FOTO: NTB Scanpix / Shutterstock. Vis mer

Årsaker

Når kroppen produserer riktig mengde talg, holder huden seg ren, jevn og beskyttet. Når kroppen produserer for mye talg kan man få fet eller oljete hud. Om talgkjertelens åpning er tilstoppet kan det oppstå hudormer eller kviser. Tilstoppet talgkjertel skyldes blant annet en ubalansert produksjon av hudceller.

image: Rosacea

Rosacea

Utvikling av hudormer kan være medvirket av følgende faktorer:

 • Overaktivitet av det mannlige kjønnshormonet 5-testosterone (DHT) inni hudcellene.
 • Linolsyre er en essensiell fettsyre som er med i dannelse av ceramider, overhudens byggestener, som igjen hjelper til med å bedre hudbarrieren. Linolsyre finnes bla i solsikkeolje. Reduksjon av linolsyre kan før til redusert barrierefunksjon og derav igjen talgkjertelforstyrrelse.
 • Signalmolekylene IL-1 og IL-8 fører til økt aktivitet i immunsystemet.
 • Utvikling av frie fettsyrer fra talget, forårsaket av akne bakteriene.
 • Overhydrert hud premenstruelt, fra fuktighetskremer eller ved varme forhold.
 • Kontakt med ulike kjemikalier inkludert oljete pomader, isopropyl myristate, propylene glycol og noen fargestoffer i noen typer kosmetikk.
 • Skade på talgkjertlene via klemming av hudormer og kviser, overdreven vasking av huden, kjemiske peelinger eller laser behandlinger.
 • Røyking - akne med hudormer er er vanlig hos røykere enn ikke-røykere.
 • Hos noen kan melkeprodukter og mat med høy glykemisk indeks, såkalte raske karbohydrater, være med på å fremme komedoakne. (2)
image: 10 årsaker til kviser

10 årsaker til kviser

Utbredelse

Talgkjertler finnes det mest av i ansiktet, midt på brystet og på ryggen og det er derfor der man vanligvis får hudormer.

Arvelighet

Akne er delvis genetisk og risikoen for å få problemer med kviser og hudormer øker dersom en av foreldrene har hatt alvorlig akne.

Symptomer

Hudormer kalles som sagt komedoner og er ikke-betente hudforandringer. Hudormene er ofte lokalisert i panne, kinn og nese hos pasienter med akne. De deles inn i lukkete komedoner og åpne komedoner:

Lukket komedon er hvit hudorm:

 • Hvitlig mot hudfarget hudnupp på 1–2 mm.
 • En propp i midten dannet av døde hudceller.

Åpen komedon er svart hudorm:

 • Mørkegrå hudnupp på 1–2 mm.
 • En utvidet propp i midten dannet av døde hudceller, oksidering danner den mørke fargen sammen med hudpigmentet melanin.
ÅPEN KOMEDON: Svarte hudormer på haken hos en ung gutt. FOTO: NTB Scanpix / Shutterstock
ÅPEN KOMEDON: Svarte hudormer på haken hos en ung gutt. FOTO: NTB Scanpix / Shutterstock Vis mer

Oppsøke lege

Man bør oppsøke lege dersom man ønsker hjelp til behandling av hudormer og kviser. Man kan også få god hjelp av hudpleier.

image: Kviser hos voksne

Kviser hos voksne

Behandling

Man bør ikke klemme på hudormer selv om det kan være fristende. Når man klemmer på hudormer kan huden blir irritert og rød, samt at det kan føre til betennelse og kviser. Dersom man ikke klemmer på hudormene minsker man risikoen for å få arr og pigmentforandringer. Det skal sies at hudormen også kan bli til en kvise selv om man ikke klemmer på den.

En anbefaling for å forebygge hudormer er å bruke oljefri sminke, samt å vaske ansiktet to ganger daglig med en mild rens og vann. Det står ofte "non-comedogenic" på kremer og hudpleieprodukter. Det anbefales hudpleieprodukter som har en mild peelende effekt på hudoverflaten. Man skal da se etter kremer som inneholder glycolsyre eller salicylsyre i ulik styrke. Det kan ta uker til måneder før man ser effekt, så man må være tålmodig!

image: Behandling for kviser

Behandling for kviser

Det anbefales å stoppe å røyke og å ha ett balansert kosthold med lavt sukker, fett og melkeinnhold da dette kan redusere hudormer og akne hos noen. Når det er sagt er det ikke bevist at melkebaserte produkter som yoghurt eller ost øker risiko for akneutbrudd. (5)

På resept

Disse medisinene kan lege skrive ut på resept mot hudormer,

 • Retinoider (kremer med A-vitamin) motvirker dannelse av hudormer, åpner utførselsgangene til talgkjertlene og er betennelsesdempende. Flere kremer med A-vitamin finnes i dag på markedet, også reseptfrie retinolpreparater i ulik styrke. På resept er mest brukt Differin, Epiduo og Zalna. Differin inneholder stoffet adapalene, som er lite irriterende. Epiduo er en kombinasjonskrem som inneholder adapalene og benzoylperoxid. (1) Zalna er også en kombinasjonskrom som inneholder tretinoin og Klindamycin, ett antibiotika. Dette må ikke brukes av kvinner som planlegger eller som er gravide da det kan være fosterskadelig.(4)
 • Azelainsyre, regulerer bakteriefloraen i talgkjertlene som igjen hemmer dannelse av hudormer og akne. Finacea og Skinoren inneholder Azealinsyre. Azealinsyre normaliserer dannelsen av det øverste hudlaget, slik at hudormer ikke utvikles. Disse kremene har en effekt mot bakterier, hemmer dannelse av fettsyrer og har en gunstig effekt hos personer med hudormer. Innledningsvis kan huden være litt rød, irritert og flassende hude, samt følelse av svie når gelen smøres på. Disse bivirkningene er vanligvis milde og forbigående. (1)
 • Benzoylperoxid finnes som både et reseptfritt alternativ til behandling av kviser Basiron, samt i ett reseptpliktig preparat som i EpiDuo. Virkestoffet motvirker bakterier i huden, demper betennelse og har også en viss effekt på hudormer. Kremer med benzoylperoxid kan gi en viss hudirritasjon den første tiden man bruker dem, samt at stoffet kan bleke klær og sengetøy. (1)
 • Antibiotikatabletter kan ha en viss effekt mot hudormer ved å dempe betennelse rundt utførselsgangen til hårene, men brukes hovedsakelig hos pasienter med uttalte hudormer og akne. Det er vanligst å bruke tetracycliner. De fleste har få bivirkninger av behandlingen, men noen mulige bivirkninger er kvalme og løs mage, soppinfeksjoner (oftest i underliv) og solømfintlighet. Varigheten av behandlingen varierer fra tre til seks måneder. Tetracycliner skal ikke tas av gravide kvinner eller barn under tolv år. Tablettbehandling bør kombineres med lokal behandling. For de som ikke tåler tetracycliner kan man vurdere andre typer antibiotika, som for eksempel erythromycin. (1)
 • Isotretinoin - hos pasienter med uttalte hudormplager med akne kan det være aktuelt med Isotretinoin kapsler som er et A-vitaminliknende stoff med sterkt dempende effekt på talgkjertlene. Dette medikamentet er effektivt, men kan gi noen bivirkninger i form av tørrhet og blandt annet muskelverk. Bivirkninger avhenger av dosen av medikamentet, slik at det kan være aktuelt å forskrive lavdose behandling. Det er dog svært viktig med prevensjon under behandling med Isotretinoin, da isotretinoin er fosterskadelig under bruk.
 • Enkelte p-piller, med eller uten anti-androgene egenskaper, kan være ett behandlingsalternativ, spesielt der man mistenker hormonelle årsaker.
HVITE OG SVARTE HUDORMER: Eksempel på oljete hud med grove porer og multiple hudormer. FOTO: NTB Scanpix / Shutterstock
HVITE OG SVARTE HUDORMER: Eksempel på oljete hud med grove porer og multiple hudormer. FOTO: NTB Scanpix / Shutterstock Vis mer

Kirurgisk behandling

Utføres sjelden, men det kan av og til være aktuelt med diatermi/elektrokirurgi for å «åpne» vedvarende store hudormer.(2)

Prognose

De fleste er plaget med hudormer i ungdomstiden. Imidlertid kan det vedvare i voksen alder for eksempel på grunn av hormonpåvirkning, talgkjertelokkluderende produkter eller hos eldre pasienter med solskadet hud.

Kilder

1) Relis: Acne vulgaris, behandling med lokale og systemiske aknemidler, Publisert: 21.06.2016 Kilde: Bandlien CL, Roland PD. Acne vulgaris, behandling med lokale og systemiske aknemidler. Nor Farmaceut Tidsskr 2016; 124(6): 28-31

2) Dermnet.nz; Comedonal acne, Author: Reviewed and updated by Dr Amanda Oakley Dermatologist, Hamilton, New Zealand, Vanessa Ngan, Staff Writer, and Clare Morrison, Copy Editor, April 2014.

3) Uptodate.com, Pathogenesis, clinical manifestations, and diagnosis of acne vulgaris, Authors:Diane Thiboutot, MDAndrea Zaenglein, MDSection Editors:Robert P Dellavalle, MD, PhD, MSPHMoise L Levy, MDMark V Dahl, MDDeputy Editor:Abena O Ofori, MD, All topics are updated as new evidence becomes available and our peer review process is complete.Literature review current through: Feb 2020. | This topic last updated: Nov 12, 2019.

4) EADV, acne guidelines;2016 http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/jdv.13776/pdf

5) American Acadamy Dermatology, CAN THE RIGHT DIET GET RID OF ACNE?https://www.aad.org/public/diseases/acne/causes/diet

6) Hudguide.no; https://www.hudguide.no/kviser/hudormer/, Sist oppdatert: 2018-09-27. Mylan Healthcare Norge AS.

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Teresa Løvold Berents HUDSYKDOMMER
Få svar innen 3 dager for 399,-