Hudlegens råd: Dette hjelper ved elveblest

Hvis utslettet ikke forsvinner av seg selv, eller gir omfattende plager, finnes det effektiv behandling.

DET KLØR: Elveblest kan gi voldsom kløe og et utslett kan oppstå hvor som helst på kroppen og ansiktet. Foto: wisely / Shutterstock / NTB
DET KLØR: Elveblest kan gi voldsom kløe og et utslett kan oppstå hvor som helst på kroppen og ansiktet. Foto: wisely / Shutterstock / NTB Vis mer
Publisert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før. Lommelegens rådgivningstjeneste ble lagt ned fra 1. mai 2023 og det er ikke lenger mulig å sende inn helsespørsmål til Lommelegen.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com. Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no..

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

Elveblest er en hudsykdom med rødt, vablete utslett som klør. Et enkelt vablete utslett er flyktig, det kommer og forsvinner før det har gått et døgn.

Det varierer litt hvor uttalt og utbredt utslettet er. Noen kan ha noen få flekker, mens andre har masse utslett over all hud. Elveblest er ikke smittsomt.

Litt utslett forsvinner av seg selv

De aller fleste har noen få tilfeller og er kvitt plagene før det har gått seks uker, dette kalles akutt elveblest.

Flyktig, lite uttalt utslett vil ikke være nødvendig å behandle.

Hvis elveblest oppstod akutt etter kontakt med for eksempel brennesle kan du lese fire råd som lindrer her.

Langvarig og omfattende elveblest kan behandles

Noen få har mer langvarige plager, det kalles for kronisk elveblest. Elveblest kan være kjempe plagsomt! Mange blir også redde for at det feiler dem noe alvorlig. De aller fleste vil søke legehjelp.

Det er først når plagene blir omfattende og langvarige at man søker behandling. Behandlingen er å ta allergitabletter, såkalte antihistaminer.

Mange vil ha effekt av en tablett daglig, noen er så plaget at de må ha flere. Hvis det ikke hjelper med allergitabletter kan noen behandles med en sprøytebehandling og/eller tablettbehandling med medikamenter som påvirker immunforsvaret.

Det kan også hjelpe litt å vite at elveblesten vil gi seg en eller annen gang, selv om det kan ta mange år.

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring

Vi bryr oss om ditt personvern

Lommelegen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer