Hudlege: - Inneholder hudpleieproduktene dine disse 5 ingrediensene? Ikke bruk dem!

Ikke lett å være forbruker av hudpleiemidler. En trøst er at huden klarer seg veldig godt med enkle produkter uten for mange kjemiske stoffer.

VALGETS KVAL når du står i butikken og skal ha fuktighetskrem? Foto: Robert Kneschke / Shutterstock / NTB
VALGETS KVAL når du står i butikken og skal ha fuktighetskrem? Foto: Robert Kneschke / Shutterstock / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før. Lommelegens rådgivningstjeneste ble lagt ned fra 1. mai 2023 og det er ikke lenger mulig å sende inn helsespørsmål til Lommelegen.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com. Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no..

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

Det er et vanvittig forbruk av hudpleiemidler i markedet, og det ligger nok en god intensjon i å stelle godt med kroppens største og mest sensitive organ. Men trenger vi alle disse ingrediensene i kremer for at huden skal ha det godt? Svaret er dessverre nei.

Huden er faktisk veldig selvhjulpen, og trenger ikke mye tilførsel for å ha et godt liv (1).

I enhver fuktighetskrem er det kun noen få stoffer som er bra for huden, først og fremst fett (2), og resten er kjemikalier som for eksempel bakterie- og muggdrepende stoffer, og stoffer som gjør at fett og vann blander seg, slik at smøringen oppleves behagelig.

Foruten å skade huden direkte i form av allergier og eksem, forsvinner enorme mengder rester av kjemikalier fra kosmetikk i badevannet, og ender til slutt i havet som miljøgifter.

Listen over stoffer du bør unngå er dessverre veldig lang, men her har du min liste over 5 ingredienser du kan begynne med:

1.Parfyme - allergiframkallende

For mange gir parfyme velvære, mens for andre gir den hudplager i form av allergier og eksem. Hvis produktet lukter godt, inneholder det sannsynligvis parfyme.

La parfymen holde seg der den hører hjemme, nemlig i deodoranten eller den magiske flakongen på badet. Du skal unngå bruk av parfyme i mykgjørende hudpleiemidler.

LES OGSÅ: Mange reagerer på parfyme med irritasjon

2. MI – allergifremkallende

MI er en forkortelse for methylisothiazolinoner, som kan gi kraftige allergiske reaksjoner i huden, såkalt MI-allergi.

I EU er stoffet nå forbudt i produkter som smøres på huden, men fortsatt tillatt til en viss grad i for eksempel sjampoer, balsam, altså produkter som skylles av huden(3).

3. Formaldehydfrigjørere – allergifremkallende

Selv om formaldehyd ikke er tillatt som direkte ingrediens i kosmetikk, så dannes stoffet som et spaltningsprodukt fra en rekke bakterie- og muggdrepende kjemikalier brukt i kosmetikk (4). Dessuten kan en uforutsigbar kjemisk prosess i kompliserte og sammensatte produkter danne formaldehyd. Her er noen ingredienser du bør styre unna:

  • Imidazolidinylurea
  • Quaternium -15
  • 2-bromo-2-nitropropane-1.3-diol
  • DMDM Hydantoin

4. Oxybenzone – miljøgiftig

Se for deg hvordan badegjester i Syden smører og smører seg med tykke lag solkrem som dessverre inneholder miljøgifter som ender rett ut havet, og ødelegger liv i vannet. Dessuten tilsettes nå solfiltre i dagligdagse fuktighetskremer for å beskytte mot sollyset. Vel og bra det- men det er økende bekymring for slik bruk av kjemiske solfiltre. Svanemerket har tatt konsekvensen av dette, og krever at deres produkter ikke inneholder dette stoffet (5).

Se hvilke solkremer Svanemerkte anbefaler.

Svanemerket er det offisielle miljømerket i Norge og de andre nordiske landene. Stiftelsen Miljømerking Norge forvalter merkeordningen i Norge. Bilde: Svanemerket.no
Svanemerket er det offisielle miljømerket i Norge og de andre nordiske landene. Stiftelsen Miljømerking Norge forvalter merkeordningen i Norge. Bilde: Svanemerket.no Vis mer

5. Triklosan – miljøgiftig

Triklosan er et bakteriedrepende stoff som det finnes mye av i avløpsvann fra husholdninger. Brukes i varierende grad i kosmetikk, men også tannkrem og deodoranter. Stoffet er under løpende overvåking i Mattlisynet (6).

Svanemerket praktiserer et føre-var-prinsipp og har kuttet ut også denne miljøgiften i sine produkter.

Noen kjøreregler når du kjøper hudpleiemidler

  • ikke la deg blende av betegnelser som naturlig eller organisk i markedsføringen. Naturlig er ikke nødvendigvis bra!
  • velg midler med færrest mulige ingredienser
  • ikke kjøp hudpleieprodukter i utlandet / utenfor EU
  • kjøp Svanemerkede hudpleieprodukter
  • kjøp produkter med tydelig og lesbar innholdsdeklarasjon. Får du hudreaksjon på ett produkt, ta med innholdsdeklarasjonen til legen din, som kan henvise til hudspesialist for testing.

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring
Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

Lommelegen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer