Hudlege: Effektiv behandling mot fotvorter

Tre trinn må til. Det viktigste er allikevel din tålmodighet.

FOTVORTEN har typisk sorte små prikker i dypet. Foto: Skydive Erick / Shutterstock / NTB
FOTVORTEN har typisk sorte små prikker i dypet. Foto: Skydive Erick / Shutterstock / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før. Lommelegens rådgivningstjeneste ble lagt ned fra 1. mai 2023 og det er ikke lenger mulig å sende inn helsespørsmål til Lommelegen.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com. Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no..

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

Vorter, på fagspråket verruca vulgaris, er en av de hyppigst forekommende, kanskje til og med den vanligste, hudsykdommen i befolkningen.

Vorter skyldes et virus, såkalt humant papillomavirus (HPV), som bokstavelig talt infiltrerer cellene i hudlaget vårt, og forstyrrer den finurlige celledelingen som skal gi en myk og smidig hud. Resultatet er en uryddig celledeling som gir en klumpete og ruglete hud.

Tre trinn for å bli kvitt fotvorter

Det finnes effektiv behandling mot fotvorter. Dette forutsetter imidlertid at du er pirkete, setter av god tid, og er tålmodig. Her er tre trinn:

1. Er det egentlig fotvorter?

En stor fotvorte kan være vanskelig å skjelne fra et liktorn. Oppsøk legen din hvis du er i tvil. Legen vil da høvle ned i dypet, og se om det dukker opp små svarte prikker eller punktblødninger, som er typisk for virusvorter.

LIKTORN ELLER VORTE? Liktorn er svært vanlig forplage som kan gi smerter. Video: Lommelegen.no Vis mer

2. Press vorten utover

Du får på apoteket eller i netthandelen kjøpt mindre ringer i filt eller silikon som du kan legge rundt vorten som reduserer trykket utenfra og presser vorten utover.

3. Sett i gang!

Den beste behandlingen for fotvorter er å benytte et kjemisk stoff som heter salisylsyre eller maursyre (1). Disse syrene har en egen evne til å løse opp hard hud.

Dette får du kjøpt på apoteket eller i netthandelen som 40 % vorteplaster, eksempelvis. Følg bruksanvisningen nøye.

Når du har hatt på plasteret i 2–3 dager, må du med en skarp kniv fjerne dødt vev, før du legger på nytt plaster. Kanskje du må ha hjelp av autorisert fotterapeut. Slik skal du holde på i mange måneder, minst tre måneder for dypere fotvorter.

Er du immunkompetent?

Immunkompetanse er et vanskelig begrep, men det brukes nå så mye i medisin at det er like greit å lære seg det, og i denne sammenhengen med vorter er dette begrepet viktig. Det er det motsatte av immunsvikt.

De fleste av oss har heldigvis et immunapparat, eller forsvarsapparat i blodet, om du vil, som er friskt og oppegående; altså er vi er immunkompetente.

Hvis du blir smittet med vorteviruset, aktiveres immunapparatet ditt, og i løpet av ett til to år er du kvitt vortene. Det er imidlertid en økende del av befolkningen som bruker immunhemmende medisiner, for eksempel de som er organtransplanterte. Hvis disse får vorter sliter de oftere med å bli kvitt disse; vortene kan vare i årevis og bli kroniske.

Når det er sagt: de aller, aller fleste som har kroniske vorter er immunfriske!

HPV og fotvorter

Det finnes mellom 150–200 ulike HPV-typer. Det er både fascinerende og rart at visse virustyper foretrekker visse steder på kroppen, for eksempel trives nummer 1,2 og 4 på føttene, nummer 3 og 10 i ansiktet, mens nummer 6,11,16 og 18 trives i underlivet. Forstå seg den som kan!

Hender og føtter hyppigst

Virusvorter opptrer hyppigst på hender og føtter, kan komme i alle aldrer, men er vanligst i barneskolealder og yngre år. Viruset finnes overalt, men typiske smittesteder er svømme- og sportshaller. De fleste vorter forsvinner av seg selv i løpet av ett til to år.

Fotvorter er vanskeligst å behandle

Vorter på fingre og hender blir ofte som utstående knuter på huden, og derfor mer tilgjengelig for behandling. Imidlertid, fordi vi trykker på underlaget med fotsålene våre, så dyttes vortene innover i fotsålen. Det blir da også en feil i trykksonen, slik at liktorn utvikles og blander seg med vorten. Liktorn er ikke noe annet enn hard og fortykket hud som kommer av feilbelastning på hudvevet.

Dessuten er vi nødt til å være tilbakeholdne med aggressiv behandling i fotsålen, enten det er frysing, brenning, laser eller kjemikalier. Dette fordi fotsålen er ekstremt følsom, og hvis det skulle komme et arr eller en knute, så kan det hemme gangen betydelig, for mange år fremover.

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring

Vi bryr oss om ditt personvern

Lommelegen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer