Covid-19 (coronavirus sykdom 2019) er en sykdom som kan føre til alvorlig luftveissykdom og kan ha dødelig utfall. Den skyldes viruset SARS-CoV-2.
Det er rapportert om hudforandringer ved coronaviruset, men det er ikke et vanlig funn ved sykdommen. Hudutslett kan skyldes sykdommen i seg selv eller medisiner man bruker mens man er syk. Det er ikke funnet sikker sammenheng mellom hudutslett og alvorlighetsgrad av sykdom.
Virusutslett
Som de fleste virus, ser det ut til at også coronaviruset som forårsaker Covid-19, kan forårsake utslett i huden. Dette er imidlertid ikke ett vanlig funn ved sykdommen. Det er heller ikke funn av en type hudutslett som gjør at vi med sikkerhet kan si at ”dette er coronavirus” , da man ofte kan se utslett i huden ved virussykdom, hudsykdom eller som en bivirkning til et medikament. Men, det er gjort en rekke observasjoner internasjonalt og etterhvert publikasjoner i tidsskrifter rundt dette med hudforandringer og coronavirus og det er stadig innrapportering av forskjellige hudfunn ved coronaviruset verden over.

Informasjon vedrørende coronaviruset, eller Covid-19 som det heter, endrer seg raskt. Informasjon blir fort utdatert og vi befinner oss i ett øyeblikksbilde. Informasjonsstrømmen er kontinuerlig og det er for tidlig å konkludere skråsikkert når det gjelder nye kliniske funn.
Hudfunn ved Covid-19
Rapporterte hudutslett varierer fra 0,2 - 20,4% ved gjennomgåtte caseserier (5), og funnene som er beskrevet kan like gjerne være til stede ved andre tilstander en Covid-19 infeksjon. Trolig er det immunsystemet som reagerer på viruset med ulike forandringer i huden, eller det er sammensatte årsaker, deriblant medikamenter som er brukt under behandlingen. Det er heller ikke konkludert med hudfunn og alvorlighetsgrad av sykdom. (5)
De ulike utslettene som er rapportert ved Covid-19:
I USA er det opprettet ett register; The American Academy of Dermatology´s Covid 19 Registry, som er ett samarbeid mellom den amerikanske hudlegeforeningen og internasjonale hudlegeforeninger. Her skal man forsøke å samle og bedre definere og forstå hudforandringer ved Covid19 infeksjon.
I dette registeret har man ved 171 pasienter som har bekreftet Covid19 sykdom og hudutslett funnet:
- 22% med morbilliformt utslett (rødprikkete på overkropp)
- 18% med pernio-liknende utslett (rødblått utslett hender og føtter)
- 16% med elveblest
- 13% med makuløst utslett (rødt utslett)
- 11% med vesikuløst utslett (vannkoppeliknende)
- 9,9% med papuloskvamøse hudforandringer
- retiform purpura hos 6,4%.
Hoste og feber hos ca 60% av tilfellene.
Morbilliformt utslett
Dette er rødflekkete utslett hovedsakelig på overkroppen og er det utslettet som er hyppigst rapportert. Dette utslettet er også hyppig å se ved legemiddelbivirkninger.

Pernio eller "chillblain"
Pernio eller "chillblain" liknende utslett som er lokalisert ytterst på fingre, tær, albuer. Dette har også blitt kalt ”Covid toes” som er blåmerke liknende utslett på fingre eller tær, hovedsakelig observert hos yngre pasienter. De blå flekkene forårsakes av små tilstopninger i de små blodårene i huden, og symptomene har gått over av seg selv og vært assosiert med mildt forløp av sykdommen. (3) Ved mye smerter kan man bruke en kortisonkrem på utslettet.

Elveblest
Akutt elveblest som kalles urtikaria på fagspråket, har vært observert innledningsvis av sykdommen. Det er viktig å presisere at elveblest er svært hyppig tilstand i seg selv, og har i de aller fleste tilfeller ingen sammenheng med coronaviruset.

Makuløst utslett
Dette vil si røde flekker i huden som er ett uspesifikt hudutslett.
Vesikuløst utslett
Vesikuløst utslett, det vil si små vannblemmer i huden, og kan likne på utslett man har ved vannkopper.

Purpura og hudblødninger
Retiform purpura. Dette vil si nettaktige blødninger i huden. Dette kan se ut til å være assosiert med mer alvorlig sykdomsforløp.
Livedo reticularis
Det har vært observasjoner av et forbigående blålilla nettaktig utslett på kroppen, også kalt livedo reticularis på fagspårket.(3) Dette kan også være helt normalt å ha på kroppen.

Multiorgan inflammatorisk syndrom assosiert med Covid-19 (MIS-C)
Barn og unge får sjelden alvorlig akutte symptomer ved covid-19. Det er rapporter om en sjelden tilstand som kan gi en alvorlig betennelsestilstand i kroppen etter gjennomgått Covid19. Dette kalles multiorgan inflammatorisk syndrom assosiert med Covid-19 (MIS-C). Man kan kan finne hudutslett på hender, føtter, samt munnslimhinne, øyeslimhinne, i tillegg til påvirkning av indre organer. Tilstanden kan likne på Kawasaki.
Andre rapporterte hudfunn
Det har vært rapportert om forbigående rødflekkete hudutslett hos barn født av Covid19 syke mødre.
Det er rapportert om forbigående hårtap, såkalt telogen effluvium, 2-3 måneder etter gjennomgått Covid19 infeksjon. Telogen effluvium er en ufarlig tilstand hvor man mister håret på grunn av sykdom eller en stressende livssituasjon og er ikke spesifikt til Covid19 viruset.

Andre sjeldne rapporterte hudfunn er papuloskvamøse hudforandringer som vil si rødprikkete og skjellende utslett, erytema multiforme liknende hudforandringer som vil si utslett med "skyteblink" liknende utforming, denguefeber liknende utslett med små hudblødninger, petekkier som er små hudblødninger i huden og til sist gangrene, som er det samme som koldbrannliknende forandringer.
Skal jeg fortsette med medisiner mot hudsykommen min?
Hudsykdommer i seg selv er ikke kjent for å være en risikofaktor for å bli syk av coronavirus. Det brukes en rekke medisiner mot hudsykdommer, og da tenker vi særlig på det vi kaller systemiske medisiner som vil si at de påvirker immunsystemet. Dette kan være såkalte biologiske medisiner, metotrexate eller kortisontabletter.
Hvis du er frisk og ikke har andre kroniske medisinske tilstander anbefales det stort sett å fortsette med medisinene, men her må man forhøre med legen sin. Hvis man har testet positivt på Covid-19 eller fått symptomer skal man alltid kontakte legen sin for videre håndtering.
LES HER: Maskne: Kviser etter bruk av munnbind.
Videre forskning
Det kreves videre innrapportering om hudfunn, samt mer forskning på området før man endelig kan konkludere om hva som er typiske hudfunn ved coronaviruset og om det er noe som kan gi en pekepinn på alvorlighetsgrad av sykdommen. Det kan derfor være nyttig å ta bilder av utslett, dersom man har coronaviruset, og vise bilder av dette til hudlege via telemedisin eller til legen sin etter nærmere avtale.
Les mer om symptomer ved Covid-19

Kilder
Oppdatert i sin helhet ved hudlege Anne Birgitte Thomas Nordal, 19.04.21. Kilder brukt ved originalartikkel og oppdatering:
1) Covid-19 cases in Thailand: (J Am Acad Dermatol. 2020 Mar 22. pii: S0190-9622[20]30454-0. doi: 10.1016/j.jaad.2020.03.036)
2) Covid-19 cases in Italy (J Eur Acad Dermatol Venereol. 2020 Mar 26.)
3) Dermnet.nz, COVID-19 and dermatology patients, Author: Yan Ling Apollonia Tay, Medical Student, University of Otago, Wellington, New Zealand. DermNet NZ Editor in Chief: Adjunct A/Prof Amanda Oakley, Dermatologist, Hamilton, New Zealand. Copy edited by Gus Mitchell. March 2020. Reviewed by Dr Louise Reiche, Dermatologist, Palmerston North, New Zealand. Latest update 19 June 2020.
5) Uptodate.com: COVID-19: Cutaneous manifestations and issues related to dermatologic careAuthors:Steven R Feldman, MD, PhDEsther E Freeman, MD, PhDSection Editors:Jeffrey Callen, MD, FACP, FAADKristina Callis Duffin, MDDeputy Editors:Abena O Ofori, MDRosamaria Corona, MD, DSc, All topics are updated as new evidence becomes available and our peer review process is complete.Literature review current through: Mar 2021. | This topic last updated: Apr 06, 2021.
6) The American Academy of Dermatology´s Covid 19 Registry, https://www.aad.org/covidregistry
7) Helsebiblioteket.no https://www.helsebiblioteket.no/pediatriveiledere?menuitemkeylev1=5962&menuitemkeylev2=5966&key=271455 (hentet 19.04.21)
8) FHI.no, vaksinasjonsveileder https://www.fhi.no/nettpub/vaksinasjonsveilederen-for-helsepersonell/vaksiner-mot-de-enkelte-sykdommene/koronavaksine/ (hentet 19.04.21)
9) Pubmed.ncbi, Dermatol Th. 2021 Mar;34(2):e14761. doi: 10.1111/dth.14761. Epub 2021 Jan 14.Telogen effluvium associated with COVID-19 infectionHailey Olds 1, Jesse Liu 2, Kevin Luk 2, Henry W Lim 2, David Ozog 2, Pranita V Rambhatla 2Affiliations expand, PMID: 33405302, PMCID: PMC788320, DOI: 10.1111/dth.14761