Hudlege svarer:

Hjelper kjerringråd mot liktorner?

Noen av kjerringrådene har en viss fornuft, andre har null effekt eller i verste fall gjør mer skade enn nytte.

LØK SOM MEDISIN? Neppe det som fungerer best. Ta en tur på apoteket i stedet. Foto: Luis Echeverri Urrea / Shutterstock / NTB
LØK SOM MEDISIN? Neppe det som fungerer best. Ta en tur på apoteket i stedet. Foto: Luis Echeverri Urrea / Shutterstock / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før. Lommelegens rådgivningstjeneste ble lagt ned fra 1. mai 2023 og det er ikke lenger mulig å sende inn helsespørsmål til Lommelegen.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com. Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no..

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

Føttene våre er utsatt for et utrolig trykk fra underlaget og fra skotøy. På noen få trykkpunkter skal vi med føttene bære en voksen kropp på mange titalls kilo, ja, kanskje mer enn 100 kilo.

Det er ikke rart det blir liktorner av slikt. De minste skjevheter, fra feilstilling i knoklene til feil fottøy, gjør at huden fortykkes der det er feil trykk. Av og til danner denne fortykkelsen en stiv plugg ytterst, men fordi vi tråkker på den blir denne dyttet innover. Føttene er fryktelig følsomme med masse nerver, og når tornen stikker innover, så gjør det rett og slett vondt!

Det blir som prinsessen på erten; du kan legge så mange madrasser (les: fotsåler) du bare vil, men knuten vil fortsatt kjennes.

Så hva hjelper?

Mange kjerringråd på nettet …

Som hudlege har jeg, på samme måte som en fotterapeut, en ganske enkel og forutsigbar tilnærming til problemet. Men først: la oss se hva jeg kom over av velmenende råd, for ikke å si råvarer, etter en halvtimes søk på nettet og hva jeg mener om rådene:

1. Skall og kjøtt fra frukt og grønnsaker

Løk, bananskall, kjøtt fra svisker og sitronkjøtt tapes direkte fast til tornet for eksempel over natta.

Vel, det er noen elementer av fornuft i enkelte av rådene. Vi vet at råvarer fra frukt og grønt kan ha høyt innhold av ulike syrer, for eksempel salicylsyre og benzosyre, som har en egen evne til å løse opp hard og fortykket overhud. Det er derfor salisylsyre brukes mye i hudmedisinsk sammenheng.

Liktorn er svært vanlig forplage som kan gi smerter. Løsningen for å bli kvitt det er enkel. Vis mer

2. Omslag av eddik

Eddik er en etsende syre, hvis den kjøpes som eddikessens på 35%. Husholdningseddik på 5 eller 7% har ingen virkning på tornvev, men kan skade frisk hud ved langvarig kontakt. Det frarådes derfor
å bruke omslag av eddik, da det kan oppstå sårdannelser på den friske huden rundt liktornet.

3. Fotbad i te av tørket kjerringrokk eller tetreolje

Bruk av tetreolje på huden er kjent for å ha gitt alvorlige allergiske reaksjoner, og bør frarådes.

STYR UNNA: Kan gi allergi. AmyLv / Shutterstock / NTB
STYR UNNA: Kan gi allergi. AmyLv / Shutterstock / NTB Vis mer

4. Tuja tabletter

Å spise tabletter som inneholder granvekster må rett og slett være tull, inntil noen overbeviser meg med en medisinsk studie!

5. Ullsåler med avklippet hull til liktornet

Å gå med tykke ullsåler , for å få laget et hull til liktornet, for å presse det ut, er jo klumsete. Dette er ikke ikke tilstrekkelig, for å få ut tornet.

6. Fil bort død hud

De fleste rådene var (heldigvis!) etterfulgt av at død hud skulle files bort etter bad eller omslag. Poenget med å file bort død hud etter omslag eller fotbad er jo fornuftig.

LIKTORN på lilletåa hos en ung mann. Denne gjør garantert vondt! Foto: Ruslan Harutyunov /Shutterstock / NTBb
LIKTORN på lilletåa hos en ung mann. Denne gjør garantert vondt! Foto: Ruslan Harutyunov /Shutterstock / NTBb Vis mer

Gjør dette i stedet

Behandling av liktorn er ingen quick fix, og krever samme tålmodighet som ved behandling av fotvorter.

  • Start gjerne med å kjøpe liktornplaster som er ringformet og som presser den harde hudknuten utover. Dette fås på apoteket.
  • Du kan bruke vorteplaster som inneholder ulike konsentrasjoner av salisylsyre som løser opp den harde huden
  • Ta gjerne fotbad og fil ned død hud annenhver dag.
  • Hvis liktornet har en forsteinet tupp, så må denne ofte fjernes mer aktivt, med bruk av instrumenter som kniv eller skalpell på huden. Her er det leger, sykepleiere og fotterapeuter som har autorisasjon til å gjøre slik fjerning.

Parallelt med dette må årsaken til at tornet oppstår avklares. Har du feilstilling av tær eller bruker du for trangt skotøy ? Her må du snakke med legen eller fotterapeuten.

Vær forsiktig med føttene!

Og til slutt: Vær forsiktig med huden på føttene! Styr unna råd du ikke er trygg på. Hvis du blir over- eller feilbehandlet med kirurgi eller kjemikalier, kan du få varig arr, som gir smerter. Og arr får du ikke gjort noe med.

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring

Vi bryr oss om ditt personvern

Lommelegen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer