Herpes simplex er en infeksjon forårsaket av herpesvirus. Det finnes flere typer herpesvirus, type 1 og type 2. Vanligst er munnsår og blemmer i underlivet. Herpes kan også en sjelden gang forårsake infeksjon på øyet.
Les også: Herpes
Varighet av utbrudd?
Herpessår begynner som røde flekker som blir til små blemmer. Noen opplever ett forvarsel ett dager til timer før utbrudd med stikkende smerte, kløe, dunkende følelse eller endret berøringssans der blemmene senere kommer. Når blemmene sprekker, dannes det sår. Noen får også feber. På en periode på sju til ti dager blir huden bra igjen.
Første gang du får utbrudd kan det vare lengre og være kraftigere. (1) Etter første gangs smitte blir viruset liggende latent i kroppen vår og kan reaktiveres i forbindelse med nedsatt immunforsvar, soling, menstruasjon, stress eller forkjølelse til eksempel.(2)

Herpes: Blemmer og sår er vanligste symptomer
Hvor smittsomt er det?
Herpesvirus er svært smittsomt dersom det er utbrudd. De fleste smittes med munnsårvarianten, Herpes simplex 1, som barn og Herpes simplex 2 smitter vanligvis ved seksuell kontakt. Begge virusene kan være begge steder.
Herpesviruset smitter ved kontaktsmitte og kommer inn i kroppen gjennom slimhinner eller små sprekker i huden. Den vanligste smittemåten er via andre menneskers spytt. Man kan bli smittet ved seksuell omgang med en person som har herpessår i slimhinnene. Herpesviruset kan kortvarig også være til stede i slimhinnene uten at den som er smittet merker det. Også da kan viruset overføres via spytt eller til seksualpartner. Viruset kan også overføres fra sår på leppene ved oralsex.
Herpes smitter ikke via toalettsete eller i basseng. Det smitter heller ikke via sæd eller blod.
Har du aktivt utbrudd bør du unngå kyssing og heller ikke drikke av samme glass som andre.

Hvor lenge er herpes smittsomt?
Som en tommelfingerregel kan man si at man er smittsom fra det tidspunktet du begynner å kjenne kløe og prikking i huden og frem til sårene har grodd.
Les også: Herpes simplex (munnsår)
Når kan man ha sex uten å smitte andre?
Risikoen for å overføre viruset til andre er størst det første året etter at en selv har blitt smittet. Den som vet at han/hun/hen har herpes på kjønnsorganene må ikke ha samleie når det er sår tilstede eller dersom en mistenker at det er sår under utvikling. (3)
Når kan man kysse etter herpes?
Munnsår er smittsomt til det er helt borte. Munnsårene er mest smittsomme når det siver væske. Når såret har tørket inn og fått skorpe, er risikoen for å videreføre viruset redusert mye, men det betyr ikke at det ikke er smittsomt lenger.

Hjelper det med kondom?
Kondom beskytter mot smitteoverføring dersom det blir brukt under hele samleiet og dekker alle steder der det er sår. Selv når en person som vet at han/hun/hen har herpes ikke legger merke til noe sår, kan smitte overføres i kortere perioder. Personer som er i faste parforhold kan velge å leve med en viss risiko for smitteoverføring dersom de ikke ønsker å bruke kondom hele tiden. (3)
Les også: Herpes genitalis - smittemåter, diagnose og behandling
Kilder
1) HelseNorge.no Forkjølelsessår, Innholdet er levert av Helsebiblioteket/BMJ, Sist oppdatert fredag 19. mars 2021 2) Legevakthandboka.no Herpes Simplex 3) HelseBergen, informasjonsskriv: KVA DU BØR VITE OM HERPES PÅ KJØNNSORGANA