Hudlege svarer:

Har retinoider egentlig noen effekt på rynker?

De antirynkekremene du betaler dyrt for på parfymeriet stimulerer nok cellefornyelsen i huden noe, men mirakler gir de ikke.

DYNAMISKE SMILERYNKER som gir ansiktet liv. Foto: sruilk /Shutterstock / NTB
DYNAMISKE SMILERYNKER som gir ansiktet liv. Foto: sruilk /Shutterstock / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no.

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

I dag er det et betydelig fokus på hudpleie som har til hensikt å stoppe aldringsprosessen i huden, kanskje til og med ikke bare stoppe denne, men reversere huden din til yngre hud.

Retinoider er blant de mest populære ingrediensene som markedsføres som foryngende, og både markedsføringen og kjøpelysten er høy.

Så står du der på badet da, med ditt aldrende ansikt i speilet, og ser på boksen du har kjøpt med 50 ml krem til 800 kroner. Har du kjøpt en mirakelkrem?

Hva er retinoider?

A-vitamin, såkalt retinol, er et viktig vitamin for å utvikle normal hud. Retinol har en rekke kjemiske slektninger, og denne store familien av A-vitaminliknende substanser kalles retinoider. Den mest aktuelle er retinsyre, som er et oksidasjonsprodukt fra retinol.

Retinsyre binder seg til reseptorer i cellene i huden, og bidrar til at cellene fornyes. Det er ingen tvil om at retinsyre, såkalt tretinoin, har avgjørende effekter på huden, og derfor brukes retinsyre-liknende substanser mye i behandlingen av en rekke hudsykdommer, som for eksempel akne og psoriasis.

Retinol er en mild forløper til retinsyre

Når du på parfymeriet kjøper en antirynkekrem, inneholder den høyst sannsynlig retinol. Men hvordan kan retinol forynge huden, når det ikke finnes reseptorer i cellene som tar opp signalene fra retinol? Jo, det er fordi noe av retinolet oksideres til retinsyre, når det kommer i kontakt med huden. Retinoider generelt, og retinol spesielt, er svært ustabile kjemiske forbindelser, som raskt brytes ned og oksideres av luft og sol. Vi snakker altså om en indirekte virkning.

«Kosmetikk har ikke strenge krav om dokumentasjon på at det virker.» Hudlege Jan Øivind Holm

Det som selges over parfymedisken, som retinol, er ikke underlagt de strenge kravene til dokumentasjon for fysiske effekter på huden som legemidler. Derfor er og blir retinol en substans som hører til gruppen cosmoceuticals, som er en betegnelse vi bruker på aktive ingredienser som bare har en antatt virkning av mer eller mindre, til dels usikker, betydning.

Retinsyre på resept

Noe helt annet er det med retinsyre. Vi vet at denne gir jevnere hudoverflate ved at den regulerer overhuden og den demper produksjonen av talg, slik at huden blir mindre nuppete. Denne dokumenterte celleregulerende evnen til retinsyre utnytter vi leger når vi behandler pasienter med hudsykdom. I tillegg så kan det se ut som retinsyre ved lang tids bruk kan bremse solskader i huden, som brune flekker og de fineste rynkene du har.

Legen din kan på resept skrive ut retinsyre i kremform, men da må legen søke om godkjenning i hvert enkelt tilfelle, da slike kremer ikke er tilstrekkelig vurdert til å ha generell markedsføringstillatelse. Derfor fordrer slik bruk særlig aktsomhet fra legens side.

FINE RYNKER i nærbilde. Foto: Bachkova Natalia /Shutterstock / NTB
FINE RYNKER i nærbilde. Foto: Bachkova Natalia /Shutterstock / NTB Vis mer

Retinoider har bivirkninger

I tillegg til retinoidenes gunstige virkning på huden, så er det bivirkninger. Ved overdreven bruk vil huden bli rød og flassete, derfor skal man bruke retinoider med forsiktighet ved sårbar hud, for eksempel eksem.

Fordi retinoidene har en viss slipende effekt på huden, blir du mer utsatt for solskade og forbrenninger. Vær derfor forsiktig med bruken om sommeren.

Vi vet at retinoider er fosterskadelig, så unngå bruk av slike produkter hvis du er gravid eller ammer.

Forebygge solskade er viktigst!

Det er ingen tvil om at det er sola, ved siden av den medfødte aldringen, som er syndebukken ved aldring av ansiktshuden. Unngå solarium og bruk solhatt. Stopp også røyken, som tapper huden for næring.

«Husk: Det er rynkene som gjør ansiktet ditt levende og viser hvem du er!» Hudlege Jan Øivind Holm

Noen konklusjoner

  • Når du kjøper rynkekrem på parfymeriet betaler du mest for magien, men får med deg litt cellefornyelse på kjøpet. Det er ingen quick-fix for å bli kvitt rynker.
  • De dynamiske grove rynkene du har, for eksempel på siden av øynene, får du ikke gjort noe med med kremer. Og husk: det er de rynkene som gjør ansiktet ditt levende og viser hvem du er.
  • De fine rynkene, ujevnhetene i huden og mørke flekkene kan bremses opp med retinoider.
  • Skal du ha en mest mulig effektiv medisin mot solskadet hud, kjøper du ikke denne på parfymeriet, men får den på resept hos legen din, og kjøper på apotek. Til gjengjeld gir denne mye mer bivirkninger.
  • Beskytt huden din mot direkte sol og unngå for all del solarium.
  • Tørr hud forsterker og matter huden med fine rynkene. Bruk et fuktighetsbevarende hudpleiemiddel for å gjenvinne noe av gløden.

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring

Vi bryr oss om ditt personvern

Lommelegen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer